Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΙΤΕΠ: Μείωση 3% των αφίξεων φέτος αντίθετα από τις προβλέψεις του ΕΟΤ

ΙΤΕΠ: Μείωση 3% των αφίξεων φέτος αντίθετα από τις προβλέψεις του ΕΟΤ

Απαισιόδοξο είναι το μήνυμα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) όσον αφορά την αυξημένη τουριστική κίνηση κατά 7% που βλέπει για φέτος ο ΕΟΤ. Όπως αναφέρεται στην τελευταία περιοδική […]

Απαισιόδοξο είναι το μήνυμα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ<.>) όσον αφορά την αυξημένη τουριστική κίνηση κατά 7% που βλέπει για φέτος ο ΕΟΤ<.>.<...>

Όπως αναφέρεται στην τελευταία περιοδική του έκθεση για τον Τουρισμό, που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, οι προοπτικές για το τρέχον έτος δεν φαίνονται καθόλου αισιόδοξες.

Το ΙΤΕΠ θεωρεί ως πιθανότερη εξέλιξη μία μείωση της τάξης του 3% (ίσως και μεγαλύτερη). Μεγάλες μειώσεις προβλέπονται για την περιοχή της Αθήνας (-10%), καθώς επίσης για την Κρήτη και τα νησιά του Ν. Αιγαίου (-3% έως -5%). Οι μόνες περιοχές που εκτιμάται ότι μπορεί να παρουσιάσουν άνοδο είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Χαλκιδική και τα νησιά του Ιονίου (5% και 2-3% αντίστοιχα).

Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ "οι φθηνοί προορισμοί της Τουρκίας, της Αιγύπτου αλλά και της Βουλγαρίας φαίνεται ότι μονοπώλησαν τις "προτιμήσεις" των μεγάλων οργανωτών ταξιδιών για το τρέχον έτος, (κυρίως από τις γερμανόφωνες χώρες) δεδομένης της αδράνειας που επέδειξε η χώρα μας σε ενέργειες που θα μπορούσαν να είχαν εξουδετερώσει μερικώς αυτή την εξέλιξη".

Ειδικά για την περιοχή της πρωτεύουσας το Ινστιτούτο προβλέπει ότι θα πληγεί ιδιαίτερα σκληρά λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από την λειτουργία του νέου αεροδρομίου των Σπάτων επειδή είναι ένα από τα ακριβότερα στον κόσμο. Το ΙΤΕΠ υπογραμμίζει πως, μετά την αύξηση κατά εννέα περίπου φορές των διαφόρων τελών (προσγείωσης, στάθμευσης κ.α.), το νέο αεροδρόμιο είναι πολύ ακριβότερο από όλα τα αεροδρόμια όλων των τουριστικά ανταγωνιστριών χωρών (δυόμιση φορές ακριβότερο από το αεροδρόμιο της Ρώμης, δύο φορές από της Βαρκελόνης, 50% από της Κωνσταντινούπολης κ.λπ.).

Το ΙΤΕΠ αναφέρει, εξάλλου, ότι η αύξηση κατά 6% περίπου της τουριστικής κίνησης το 2000 μπορεί να χαρακτηρισθεί ως σαφώς ικανοποιητική, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι το 1999 η αντίστοιχη άνοδος ήταν 11,2%.

Όσον αφορά την ανέγερση νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, το ΙΤΕΠ (αντανακλώντας τη δυσαρέσκεια της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών για την "αναγκαστική" εκ των πραγμάτων αύξηση της προσφοράς κλινών) χαρακτηρίζει την κατάσταση ως "τραγικό αδιέξοδο". Όπως αναφέρει, "η περιοχή πρωτευούσης είναι υποχρεωμένη να κατασκευάσει νέα σύγχρονα ξενοδοχεία ενόψει των αγώνων, τα οποία γνωρίζει ότι είναι αμφιβόλου επιβιώσεως ή θα οδηγήσουν άλλα ξενοδοχεία σε οικονομικό αδιέξοδο".

Από την άλλη, το Ινστιτούτο εκφράζει την πεποίθησή του ότι το σταδιακό άνοιγμα των τουριστικών αγορών των βαλκανικών χωρών και της Αν. Ευρώπης θα δημιουργήσει αισιόδοξες προσδοκίες για την Ελλάδα, αφού οι χώρες αυτές αποτελούν δυνητικές πηγές προέλευσης νέων τουριστών στο μέλλον.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024