Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤουρισμός: Τα Αναπτυξιακά κίνητρα στις χώρες της Ε.Ε.

Τουρισμός: Τα Αναπτυξιακά κίνητρα στις χώρες της Ε.Ε.

Φοροαπαλλαγές, αυξημένες αποσβέσεις, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, είναι τα οικονομικά κίνητρα που λαμβάνουν οι χώρες της Ε.Ε. για την τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας. Στα κίνητρα υποδομής υπάρχει άριστη συγκοινωνιακή – τηλεπικοινωνιακή – […]

Φοροαπαλλαγές, αυξημένες αποσβέσεις, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, είναι τα οικονομικά κίνητρα που λαμβάνουν οι χώρες της Ε.Ε. για την τόνωση<...> της τουριστικής βιομηχανίας. Στα κίνητρα υποδομής υπάρχει άριστη συγκοινωνιακή – τηλεπικοινωνιακή – διοικητική υποδομή και νομισματική σταθερότητα.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ<.>) τα αναπτυξιακά κίνητρα για κάθε χώρα έχουν ως εξής:

Βέλγιο: Υπάρχουν φορολογικές απαλλαγές για αγορά γης, στις υπεραξίες, στις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Δίνονται επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις επενδύσεων βιομηχανικής φύσης κ.λ.π. Στα κίνητρα υποδομής έχουμε: Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της Βιομηχανίας, που ενισχύει τον εκσυγχρονισμό παλαιών βιομηχανιών. Την διαίρεση της χώρας σε ζώνες οικονομικής ανάπτυξης.

Γαλλία: Στα οικονομικά κίνητρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: Φοροαπαλλαγή των κερδών νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν μόνο με ίδια κεφάλαια. Φοροαπαλλαγή ίση προς το 10% του ύψους της επένδυσης για ορισμένα έτη. Δάνεια με ευνοϊκούς όρους για την χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας.
Στα κίνητρα υποδομής περιλαμβάνονται ειδικοί οργανισμοί που χρηματοδοτούν τις επενδυτικές δραστηριότητες. Τέτοιοι οργανισμοί είναι το Ταμείο Εξοπλισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ο Εθνικός Οργανισμός Αξιοποίησης της Έρευνας, ο Οργανισμός για την Ανάπτυξη της Πληροφορικής κ.ά.

Γερμανία: Στα οικονομικά κίνητρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: Φοροεκπτώσεις ύψους 10% επί του ύψους της επένδυσης για επενδύσεις στην ζώνη πρώτης κατηγορίας και 8,75% στις λοιπές ζώνες (ενισχύονται η ίδρυση ή επέκταση μονάδων, ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων στις ανατολικές παραμεθόριες περιοχές, η αγορά παγίων εγκαταστάσεων που αδρανούν στην Ανατολική Γερμανία, επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας).
Στα κίνητρα υποδομής σημαίνοντα ρόλο παίζει η διαίρεση της χώρας σε ζώνες οικονομικής δραστηριότητας.

Λουξεμβούργο: Στα οικονομικά κίνητρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Μερική απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από τα δημοτικά τέλη για νέες επιχειρήσεις. Η απαλλαγή ισχύει για τα 8 πρώτα χρόνια και μέχρι το 25% του φορολογητέου εισοδήματος. Δίνονται φοροαπαλλαγές για επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό.
Στα κίνητρα υποδομής περιλαμβάνονται:
– Θέσπιση Εθνικού Οργανισμού Πιστώσεων και Επενδύσεων.
– Κρατικές εγγυήσεις επενδυτικών σχεδίων.

Ολλανδία: Στα οικονομικά κίνητρα περιλαμβάνονται: Φορολογικές επιστροφές (tax credits) με 12% συντελεστή φορολογικής επιστροφής. Ενισχύονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επενδύσεις σε προβληματικές περιοχές, επενδύσεις στρατηγικής σημασίας ή εξοικονόμησης ενέργειας. Στα κίνητρα υποδομής περιλαμβάνονται: Η ίδρυση Εθνικής Τράπεζας Εγγυήσεων που εγγυάται τα δάνεια που παρέχονται για επενδύσεις σε ορισμένες περιοχές και η δημιουργία Ταμείου Χρηματοδότησης και Εφαρμογής Νέας Τεχνολογίας (το ταμείο ιδρύθηκε το 1977).

Δανία: Στα οικονομικά κίνητρα περιλαμβάνονται: Αυξημένες αποσβέσεις παγίων στοιχείων επενδύσεων που έγιναν σε ειδικές ζώνες ανάπτυξης: Σχηματισμός αφορολόγητων αποθεματικών μέχρι το 20% των ετησίων καθαρών κερδών. Τα ποσά αυτά κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό για μελλοντική χρήση. Επίσης, γίνονται πρόσθετες αποσβέσεις για αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών.
Στα κίνητρα υποδομής περιλαμβάνονται: Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσφέρουν οικόπεδα, βιομηχανοστάσια κ.λ.π. σε επίδοξους επενδυτές.

Ιρλανδία: Έχουμε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές κερδών και αυξημένες αποσβέσεις.
Στα κίνητρα υποδομής περιλαμβάνονται: Η διαίρεση της χώρας σε δύο ζώνες. Ίδρυση του οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΙΡΑ), ο οποίος έχει αναλάβει την εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.

Αγγλία: Έχουμε αυξημένες αποσβέσεις για βιομηχανικές επενδύσεις κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας των μονάδων. Στα κίνητρα υποδομής περιλαμβάνονται: Διαίρεση της χώρας σε τρεις ζώνες: Ειδικές Ζώνες, Συνήθεις Ζώνες και Ενδιάμεσες ζώνες.
Απαλλαγές από δημοτικά τέλη. Απλοποιημένες διαδικασίες έγκρισης και στήριξης επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Ισπανία: Στα οικονομικά κίνητρα περιλαμβάνονται: Απαλλαγή του 95% των φόρων κατανάλωσης που αναλογούν στις δαπάνες που γίνονται για την διενέργεια της επένδυσης.
Μείωση φορολογητέου εισοδήματος κατά τους τόκους αναπτυξιακών δανείων.
Στα κίνητρα υποδομής περιλαμβάνονται: Η διαίρεση της χώρας σε τρεις ζώνες: Ζώνες μεγάλης βιομηχανικής ανάπτυξης. Ζώνες βιομηχανικής ανάπτυξης με προβλήματα και Ζώνες προς βιομηχανική ανάπτυξη.

Πορτογαλία: Έχουμε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και απαλλαγές δασμών ισχύουν και για μικρές επιχειρήσεις. Δίνονται επιδοτήσεις του επιτοκίου των επενδυτικών δανείων.
Στα κίνητρα υποδομής περιλαμβάνονται: Η δημιουργία Ινστιτούτου Ξένων Επενδύσεων με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η ίδρυση Εταιριών Περιφερειακής Ανάπτυξης που χρηματοδοτούν αναπτυξιακά προγράμματα σε τοπικό επίπεδο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024