Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΑλ. Αυλωνίτης: «Ανάγκη έκτακτης καμπάνιας της Κέρκυρας ως πλήρως λειτουργικού προορισμού»
Προορισμός

Αλ. Αυλωνίτης: «Ανάγκη έκτακτης καμπάνιας της Κέρκυρας ως πλήρως λειτουργικού προορισμού»

Ο βουλευτής Κέρκυρας κάνει λόγο για άμεση κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης κρίσεων.

Ο βουλευτής Κέρκυρας και πρώην αναπλ. τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, σχολιάζοντας τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Κέρκυρα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα του νησιού, δήλωσε:

«Δύσκολη ημέρα χθες για την Κέρκυρα, με τις εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σε 17 χωριά και οικισμούς στο βόρειο τμήμα του νησιού. Αγωνία και φόβος για τις ανθρώπινες ζωές, για τους συμπολίτες και την ασφάλεια των επισκεπτών μας, για τα ζώα, για τις περιουσίες, για το υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Ευτυχώς σήμερα η εικόνα του πύρινου μετώπου είναι σαφώς βελτιωμένη κι ας ελπίσουμε ότι θα τεθεί εντός της ημέρας υπό πλήρη έλεγχο. Συγχαρητήρια και ευγνωμοσύνη στους άντρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας για την ολονύχτια μάχη που έδωσαν να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε σε δύσκολα σημεία, στα χωριά και τους οικισμούς του ορεινού όγκου του Παντοκράτορα, κυρίως πέριξ των Σινιών και της Περίθειας. Μαζί τους και πυροσβεστικές δυνάμεις από την ηπειρωτική χώρα, εναέρια μέσα, δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, οι εξαιρετικοί εθελοντές μας, η Πολιτική Προστασία των Δήμων και της Περιφέρειας, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Έδωσαν όλοι τον καλύτερο εαυτό τους για να μας προστατέψουν. Τα κατάφεραν και τους ευχαριστούμε θερμά.

Όμως, μόλις μια ημέρα πριν, με αφορμή την καταστροφή που συντελείται στην Ρόδο, είχα επιστήσει την προσοχή στην άμεση αναγκαιότητα κατάθεσης ενός πλήρους σχεδίου δράσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, από την επικαιροποιημένη χαρτογράφηση των πυροσβεστικών κρουνών και την ύπαρξη νερού για την πυρόσβεση μέχρι τα μονοπάτια και τις διόδους διαφυγής και τους χώρους φιλοξενίας σε περίπτωση εκκένωσης. Η εκκένωση περιοχών μόνο δε λύνει συνολικά το πρόβλημα και χθες έγινε φανερό ότι δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο, με αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων, βιαστικές και επιπόλαιες αποφάσεις διαχείρισης της κρίσης, ταλαιπωρία για τους κατοίκους και επισκέπτες που περιφέρονταν από τα γήπεδα στο Δημοτικό Θέατρο και ξανά αντιστρόφως .

Επιπλέον, επειδή εν μέσω τουριστική περιόδου παρατηρώ δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο για τις πυρκαγιές στο νησί μας κι επειδή είναι χρέος όλων μας να μην αφήσουμε το εισόδημα των ανθρώπων που ασχολούνται με την τουριστική οικονομία να θυσιαστεί ως παράπλευρη απώλεια, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και οι Δήμοι της Κέρκυρας πρέπει να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να καταστήσουν σαφές ότι η Κέρκυρα είναι ένας απολύτως ασφαλής προορισμός. Χρειάζεται μια έκτακτη και στοχευμένη καμπάνια δημοσιότητας που θα καταδεικνύει ότι η Κέρκυρα είναι ένας προορισμός πλήρως λειτουργικός, στις πύλες εισόδου, στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, στους χώρους φιλοξενίας και εστίασης.

Επαναλαμβάνω ότι, αν θέλουμε να μη θρηνήσουμε θύματα, να μην πονέσουμε για απώλειες περιουσιών και φυσικού περιβάλλοντος, ΑΜΕΣΑ πρέπει να καταρτιστεί ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης κρίσεων. Το φωνάζουμε, το απαιτούμε και με την πρώτη ευκαιρία θα το καταθέσουμε και στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο για να πιέσουμε στην κατεύθυνση της υλοποίησής του. Παρακολουθούμε την πορεία των πυρκαγιών και εκφράζουμε ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη μας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, που με αν και αποδεκατισμένη από προσωπικό, προσφέρει τα μέγιστα για την ασφάλειά μας και σε όλες και όλους όσοι βοήθησαν να μην εξαπλωθεί η πυρκαγιά».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024