Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΑποδεκτή η πρόταση Μίχα για την προσβασιμότητα των επιβατηγών πλοίων
Νομαρχία Πειραιά

Αποδεκτή η πρόταση Μίχα για την προσβασιμότητα των επιβατηγών πλοίων

Τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα στα επιβατηγά πλοία και γενικά σε όλα τα μέσα μεταφοράς ζητάνε οι Αυτοδιοικητικές αρχές της Ευρώπης. Αυτό […]

Τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα στα επιβατηγά πλοία και γενικά σε όλα τα μέσα μεταφοράς ζητάνε οι Αυτοδιοικητικές αρχές της Ευρώπης. Αυτό αποτυπώθηκε σε κείμενο Σύστασης, μετά από<...>τροπολογία, που κατέθεσε ο Νομάρχης Πειραιά, κ. Γιάννης Μίχας, και έγινε ομόφωνα αποδεκτή στη σύνοδο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Το θετικό πλέον είναι ότι οι θαλάσσιες επιβατικές μεταφορές θα πρέπει να ενταχθούν στα εθνικά προγράμματα προσβασιμότητας, που ζητείται να συνταχθούν από τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Η σύσταση εγκρίθηκε μετά από διεξοδική συζήτηση για το μεγάλο θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα στους δημόσιους χώρους και στους χώρους αναψυχής και καταλήγει συστήνοντας προς την Επιτροπή των Υπουργών να ζητήσουν από τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναπτύξουν ολοκληρωμένες πολιτικές προσβασιμότητας σε εθνικό επίπεδο, σε συνεργασία με τις τοπικές και νομαρχιακές αρχές και τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αλλά με καταληκτικό όριο το 2015.

Ο Νομάρχης Πειραιά, κ. Γιάννης Μίχας, στην τοποθέτηση του αφού υπενθύμισε σχετική σύσταση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε και έγινε αποδεκτό να υπάρξει ειδική αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής της «αρχής της προσβασιμότητας» στις θαλάσσιες επιβατικές μεταφορές, υπενθυμίζοντας την σημασία τους για την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

«Ήταν μια γόνιμη συζήτηση για ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες συνανθρώπους μας, που είτε για πολλά χρόνια είτε για ένα διάστημα της ζωής τους, όπως η εγκυμοσύνη για τις γυναίκες, έχουν μειωμένη κινητικότητα. Πιστεύω ότι έγινε ένα βήμα για να έχουν γίνει προσβάσιμοι οι δημόσιοι χώροι και οι χώροι αναψυχής σύμφωνα με τα σχέδια δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Μίχας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ειδική αναφορά στην ανάγκη προσαρμογής των θαλάσσιων επιβατικών μεταφορών.

Σημειώνεται ότι η Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς στην πρόταση, που είχε παρουσιάσει πέρσι το καλοκαίρι, για την Χάρτα Δικαιωμάτων των Επιβατών σε πλοία της ακτοπλοΐας είχε αφιερώσει ειδικό κεφάλαιο για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο κ. Μίχας ανακοίνωσε ότι η Νομαρχία Πειραιά έχει ξεκινήσει παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα κτίρια των υπηρεσιών της και επιδιώκει την επέκταση της εφαρμογής του μέτρου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος με τίτλο «Πρόσβαση σε όλους».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024