Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΈκδοση θεωρήσεων εισόδου ατελώς για μεγάλη μερίδα του σερβικού λαού
Υπουργείο Εξωτερικών

Έκδοση θεωρήσεων εισόδου ατελώς για μεγάλη μερίδα του σερβικού λαού

Στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων γενικά και της Σερβίας ειδικότερα, η χώρα μας αποφάσισε να προβεί, μαζί με άλλες 14 χώρες-μέλη της Ε.Ε., στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου ατελώς για μεγάλη μερίδα του σερβικού λαού, που επιθυμεί να επισκεφθεί την Ελλάδα…

Στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων γενικά και της Σερβίας ειδικότερα, η χώρα μας αποφάσισε να προβεί, μαζί με άλλες 14 χώρες-μέλη της Ε.Ε., στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου<...>ατελώς για μεγάλη μερίδα του σερβικού λαού, που επιθυμεί να επισκεφθεί την Ελλάδα και τις άλλες χώρες-μέλη του Schengen.

Η χορήγηση θεωρήσεων ατελώς θα πραγματοποιηθεί εντός του πλαισίου που ορίζει η Συμφωνία του Schengen. Αποτελεί, δε, μαζί με την πρόσφατη εκπόνηση σχετικού Οδικού Χάρτη, ένα ακόμη βήμα στην πορεία προς την πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, στο πνεύμα και των προτάσεων που κατέθεσε προ μηνών η Υπουργός, κα Ντόρα Μπακογιάννη, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής. Είναι, όμως, και μία ακόμη χειρονομία προς τους πολίτες της Σερβίας, καταδεικνύοντας εκ νέου ότι το μέλλον τους είναι στο πλαίσιο της Ε.Ε. και ότι η Ένωση επιθυμεί την προσέγγιση με τη Σερβία.

Ακολουθεί το σχετικό Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Παρίσι και ταυτόχρονα στις πρωτεύουσες των χωρών που το προσυπογράφουν:

«Κοινό ανακοινωθέν της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Σλοβενική Προεδρία κάλεσαν, την Παρασκευή 18 Απριλίου, τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να διευκολύνουν την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της Σερβίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η έκκληση αυτή εντάσσεται στην προοπτική απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Καταδεικνύει, επίσης, την επιθυμία ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Πέραν της υποστήριξης που παρέχουμε στη Σερβία, ώστε να τη βοηθήσουμε να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε πλήρη αξιοποίηση της ευελιξίας στην οποία αναφέρθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Σερβία, ώστε να χορηγούμε θεωρήσεις εισόδου ατελώς σε όλους τους αιτούντες για τους οποίους υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη, σύμφωνα με το κεκτημένο Schengen. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι αυτό θα επιτρέψει τη χορήγηση θεωρήσεων ατελώς σε περίπου 80% των πολιτών. Η πλειοψηφία των νέων κάτω των 25 ετών μπορούν, συνεπώς, να επωφεληθούν της χορήγησης θεωρήσεων ατελώς».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024