Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑνοίγουν οι πόρτες του τουρισμού σε όλα τα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας

Ανοίγουν οι πόρτες του τουρισμού σε όλα τα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας

Την παρουσίαση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ για το έτος 2005, έκαναν χτες ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου…

Την παρουσίαση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ για το έτος 2005, έκαναν χτες ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης<...>, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησαν, προκειμένου να γίνει αντιληπτό, εκ στόματος του κ. Αβραμόπουλου ότι οι πόρτες του τουρισμού άνοιξαν σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα: “Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να γίνει προσιτός οικονομικά ο κάθε προορισμός της ωραίας μας χώρας, ώστε όλοι οι Έλληνες και οι κάτοικοι της Ελλάδας, ανεξάρτητα από εισόδημα, να έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν με το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού δίνουμε φέτος την δυνατότητα για πρώτη φορά σε όλους να χαίρονται τις διακοπές τους με κόστος, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες, ακόμα και δωρεάν σε ειδικές κατηγορίες ατόμων τρίτης ηλικίας.

Το πρόγραμμα ξεκινάει από 15 Ιουνίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου αυτού του χρόνου. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να πούμε ότι εξοικονομούμε ένα σημαντικό ποσό που διατίθεται για την διεύρυνση του κοινωνικού προγράμματος με την καινοτομία που εισάγουμε, ώστε τα δελτία του κοινωνικού τουρισμού να διατίθενται από φέτος από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και όχι από τις Τράπεζες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Η διανομή των δελτίων και των ενημερωτικών φυλλαδίων από τα ΚΕΠ ξεκινάει την 1η Ιουνίου. Θα ήθελα ιδιαίτερα να σημειώσετε την ημερομηνία για να μην περάσει η εντύπωση ότι ξεκινάμε από σήμερα που γίνονται και οι ανακοινώσεις.

Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε 10 ευρώ ανά άτομο και το ποσό αυτό συμπληρώνει το ποσό της επιδότησης 20 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση προς τα καταλύματα, που θα επιλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους εντελώς δωρεάν όπως είπαμε τα άτομα τρίτης ηλικίας. Η καινοτόμα αυτή προσφορά του Υπουργείου μας προς τον Κοινωνικό Τουρισμό οφείλεται στην αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης.

Με το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, όπως διαμορφώθηκε φέτος, στοχεύουμε και στην δημιουργία τουριστικής συνείδησης σε όλους τους Έλληνες διότι ανοίγουμε τις πόρτες του τουρισμού σε όλα τα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας, φέρνοντάς τα κοντά με τις πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος, επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμα την επιδιωκόμενη ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού Τουρισμού. Στόχος μας με αυτό το πρόγραμμα είναι η συμβολή του στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ο κοινωνικός τουρισμός θα διαρκέσει, όπως είπα στην αρχή, μέχρι τέλος του χρόνου.

Δεύτερον, η ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού. Με άλλα λόγια η τόνωση του Ελληνικού τουρισμού σε όλη την επικράτεια.

Τρίτον, η τόνωση των οικονομιών των τουριστικών προορισμών. Ο κοινωνικός τουρισμός ενισχύει οικονομικά και κοινωνικά την Περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες.

Τέταρτον, η προώθηση των αποκαλούμενων εναλλακτικών μορφών τουρισμού με την επιλογή ειδικών τουριστικών υποδομών και καταλυμάτων από τους δικαιούχους και εκτός της τουριστικής περιόδου. Βασικός γνώμονας στον σχεδιασμό των φετινών προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, τις λεπτομέρειες τις οποίες τις έχετε σε ειδικό έντυπο, είναι, πρώτα απ` όλα η ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας. Διακοπές για όλα τα μέλη με μειωμένη οικονομική επιβάρυνση, είτε και δωρεάν.

Επίσης, η ενίσχυση της ευπαθούς κοινωνικής τάξης της τρίτης ηλικίας. Να μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα, όπου οι ίδιοι θέλουν και βεβαίως με την φιλοξενία της χώρας μας, του Έλληνα και τον σεβασμό και την αναγνώριση της κοινωνίας και της πολιτείας προς αυτούς για την κοινωνική προσφορά τους.

Προκειμένου όμως να τονωθεί η τουριστική επιχειρηματική δραστηριότητα των τουριστικών προορισμών δεν θέσαμε ως κριτήριο το φορολογητέο εισόδημα των συνταξιούχων και των ατόμων της τρίτης ηλικίας, που θα είναι οι δικαιούχοι τουρισμού. Το ειδικό αυτό πρόγραμμα θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και την 10η Δεκεμβρίου.

Επίσης η ενίσχυση των νέων, που μέσα από τον κοινωνικό τουρισμό με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους γνωρίζουν τους Ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς και ευαισθητοποιούνται για το τουριστικό αύριο της χώρας μας. Παράλληλα όμως ενισχύουμε και την επιχειρηματική δραστηριότητα των τουριστικών προορισμών.

Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ανέρχεται φέτος σε 6 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το 2004 είχαν διατεθεί 3,3 εκατ. ευρώ. Και να τονιστεί επίσης η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού άλλων φορέων, ότι το Πρόγραμμα του Υπουργείου μας δεν είναι ανταποδοτικό, δηλαδή οι διατιθέμενοι πόροι δεν αντλούνται από τις εισφορές των δικαιούχων, αλλά αποκλειστικά και μόνο από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΟΤ”.

Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος, τόνισε τα ακόλουθα: “Όπως έχει διακηρυχθεί κατ` επανάληψη πρωταρχικός στόχος της Κυβερνήσεως είναι η ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη και πάταξης της γραφειοκρατίας. Κύριο εργαλείο στον αγώνα αυτό για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι το εκτεταμένο δίκτυο των 966 ΚΕΠ ανά τη χώρα. Είναι ένα δίκτυο διανομής πληροφοριών, υπηρεσιών και προϊόντων, που παράγουν οι ποικιλώνυμοι φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.

Εγώ με ιδιαίτερη προθυμία ανταποκρίθηκα στην πρωτοβουλία του φίλου Υπουργού Τουρισμού, του κ. Αβραμόπουλου, ώστε τα 40.000 περίπου Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από φέτος να γίνει η αρχή να διανέμονται από τα ΚΕΠ. Αυτό και εξυπηρετεί τον πολίτη και επίσης εξοικονομεί μια δαπάνη της τάξεως των 400.000 που σε ποσοστό επί του προϋπολογισμού του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού και είναι περίπου 7%.

Το σύστημα των ΚΕΠ είναι ένα σύστημα που αυτή τη στιγμή εξαντλεί μόνο το 10% περίπου των δυνατοτήτων του, εμείς θέλουμε να εξαντλήσει όλη την γκάμα των δυνατοτήτων το σύστημα γιατί αυτό θα αποβεί και προς όφελος της εξυπηρέτησης του πολίτη, αλλά και προς όφελος του δημοσίου χρήματος. Για αυτό η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, η Διεύθυνση Απλούστευσης Διαδικασιών και η ΟΔΕ Διοικήσεως του έργου των ΚΕΠ, αλλά και προσωπικά δίνουμε την μάχη σε καθημερινή βάση ώστε να εμπλουτίσουμε τα ράφια των Κέντρων Εξυπηρετήσεως Πολιτών με καινούρια προϊόντα και μάλιστα με προϊόντα δημοφιλή.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να ξέρετε ότι μέσα στο σύστημα ΚΕΠ έχουν εισαχθεί 865 προϊόντα, έχουμε 865 πιστοποιημένες διοικητικές διαδικασίες και επίσης θέλω να τονίσω ότι τον τελευταίο χρόνο είχαμε περίπου τετραπλασιασμό του αριθμού των εξυπηρετηθέντων πολιτών και των υποθέσεων μέσω ΚΕΠ. Αυτό δείχνει ότι τον καινοτόμο αυτό θεσμό τον οποίο κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση τον στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αυξάνουμε τις δυνατότητές του γιατί ακριβώς θέλουμε μια ποιοτικότερη, ταχύτερη και οικονομικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ο θεσμός, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, δεν εξυπηρετεί μόνο τον πολίτη αλλά και δίνει καίριο χτύπημα στην μικροδιαπλοκή και στην μικροσυναλλαγή. Η εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω των ΚΕΠ είναι ταχύτερη, οικονομικότερη και είναι και πιο καθαρή.

Εμείς δεν θέλουμε ο πολίτης να ταλαιπωρείται και να πηγαίνει στα χιλιάδες γκισέ της Δημόσιας Διοίκησης, εμείς θέλουμε να πηγαίνει στο ΚΕΠ της γειτονιάς του και να μην έρχεται σε επαφή με αυτόν, ο οποίος παράγει το διοικητικό προϊόν και βάζει την υπογραφή. Γιατί αυτό και τον ταλαιπωρεί και ξοδεύει χρόνο και ταλαιπωρείται, αλλά επίσης καθιστά και ύποπτη συναλλαγή. Στηρίζουμε τον θεσμό, είμαστε στην διάθεση και για άλλα προϊόντα κ. Υπουργέ γιατί πρέπει να εξυπηρετούμε όσο μπορούμε καλύτερα τον πολίτη. Επίσης θέλω να σας συγχαρώ γιατί βλέπω ότι γίνεται σπουδαίο έργο στο Υπουργείο, δηλαδή και μόνο από αυτά τα οποία άκουσα έχουμε ένα πλέον ολοκληρωμένο Κοινωνικό Πρόγραμμα Τουρισμού το οποίο θα απλώσει το τουριστικό προϊόν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και στις ασθενέστερες, θα τονώσει τον εσωτερικό τουρισμό, το οποίο θα έχει αντίκτυπο και κοινωνικό και οικονομικό πολλαπλό”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024