Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαInternet και MobileΈτοιμη η νέα εφαρμογή για Smartphones 'Amazing Athens'
Τεχνολογία και τουρισμός

Έτοιμη η νέα εφαρμογή για Smartphones 'Amazing Athens'

Προσπάθειες σαν αυτή του 'Amazing Athens' στέλνουν προς τα έξω το μήνυμα ότι η Ελλάδα καινοτομεί, εξελίσσεται και κινητοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της, σε εσωτερικό και εξωτερικό, ξεπερνά γραφειοκρατικά εμπόδια και διεκδικεί ξανά τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια τουριστική αγορά, δήλωσε η υπουργός Τουρισμού.

Με αναφορά στην χρήση νέων τεχνολογιών για την υποστήριξη της προβολής του ελληνικού τουρισμού, η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, παρουσία του πρέσβη του Καναδά στην Αθήνα κ. Robert Peck, των γενικών γραμματέων του Υπουργείου Τουρισμού κ.κ. Αναστάσιου Λιάσκου και Γιάννη Πυργιώτη, των κ.κ. Κ. Ζήκου και Χρ. Καπαρουνάκη, προέδρου και αντιπροέδρου του ΕΟΤ αντίστοιχα, του προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή και άλλων Καναδών ακαδημαϊκών, επισήμων, και πολλών εκπροσώπων των ΜΜΕ, ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέας εφαρμογής για Smartphones για την παρουσίαση της Αθήνας,  με την επωνυμία “Amazing Athens”, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η ανάπτυξη της εφαρμογής είναι προσφορά στο Ελληνικό Δημόσιο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, που έχει ιδρυθεί στο καναδικό πανεπιστήμιο Simon Frazer University (SFU) και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου.

Στην ιστορία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και την ιδέα του συγκεκριμένου project γενικά, αναφέρθηκαν οι κ. John Craig, κοσμήτορας του Πανεπιστημίου SFU, και ο κ. Ανδρέας Γερολυμάτος, διευθυντής του Κέντρου, ενώ το πλαίσιο ανάπτυξης και τις προβλεπόμενες λειτουργίες και δυνατότητες της εφαρμογής μίλησαν ο κ. Κώστας Δεδεγκίκας, Technology Manager του SFU Media Lab, και ο κ. Κωνσταντίνος Κοντός, Software Designer.

Από την ενδιαφέρουσα παρουσίαση, κύρια σημεία είναι ότι με μικρό κόστος ο ενδιαφερόμενος χρήστης θα μπορεί να έχει μία προσωποποιημένη εφαρμογή (αφού απαντήσει στην αρχή κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τις επιθυμίες και ενδιαφέροντά του), ενώ κατά την λειτουργία προβλέπεται ότι μέσω GPS θα προσδιορίζεται η θέση του στην πόλη της Αθήνας και θα του παρέχονται πληροφορίες για τα αξιοθέατα στην περιοχή.

Ο στόχος του έργου είναι να αξιοποιηθεί για την παρουσίαση της Αθήνας η συνεχώς αυξανόμενη τάση για χρήση φορητών υπολογιστών και “έξυπνων” τηλεφώνων, ενώ η υπουργός Τουρισμού προέβαλε και τον στόχο να γίνει η Αθήνα προορισμός και όχι μόνο ενδιάμεση στάση για άλλες ελληνικές περιοχές.

Όπως επισήμαναν οι δύο τεχνικοί, η εφαρμογή είναι για παρουσίαση τόπων και περιοχών, όχι μεμονωμένων επιχειρήσεων, και ο σχεδιασμός της σε διάφορες γλώσσες να μην περιορίζεται σε απλή μετάφραση των πληροφοριών, αλλά να προσαρμόζεται στα γενικότερα χαρακτηριστικά ενδιαφέροντα της κάθε “εθνικής αγοράς”, έτσι ώστε π.χ. για τους Κινέζους να προβάλει περιοχές με πολιτιστικό ενδιαφέρον και ψώνια, για τους Βραζιλιάνους τις παραλίες, κ.λπ.

Το project χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, και ο προγραμματισμός του SFU Media Lab προβλέπει να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή στο σύστημα της Apple (για i-phones και i-pads – tablets) τον Φεβρουάριο 2013, αρχικά στην αγγλική γλώσσα, ώστε να εκμεταλλευτεί την περίοδο που οι κάτοικοι Βόρειας Αμερικής προγραμματίζουν τις διακοπές τους. Η εφαρμογή θα συνδυαστεί και με ανάλογη ιστοσελίδα με διάφορες πληροφορίες.

Το “Amazing Athens” θα  κυκλοφορήσει  πριν την έναρξη της ερχόμενης τουριστικής περιόδου αρχικά στα αγγλικά. Στόχος είναι να μεταφραστεί η εφαρμογή και σε άλλες γλώσσες οι οποίες θα απευθύνονται σε αγορές- στόχους, όπως στα Κινεζικά, Ρωσικά και Ισπανικά.

Για την εφαρμογή ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης κ. Κώστας Γαβράς παραχώρησε αρχειακό υλικό, προκειμένου να ενισχύσει καλλιτεχνικά την ομάδα εργασίας. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε πρώτη φάση για συσκευές Ios και στη συνέχεια για Android.

“Το ‘Amazing Athens’ επιδιώκει να προβάλει το σύγχρονο πρόσωπο της Αθήνας. Να δείξει στους χρήστες ότι η πρωτεύουσα είναι μια πόλη που προσφέρει επιλογές για πολιτισμό, διασκέδαση, άθληση, και την οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί όλο το χρόνο”, είπε στην ομιλία της η κα Κεφαλογιάννη. “Οφείλουμε να αλλάξουμε στον επισκέπτη την εντύπωση ότι η Αθήνα αποτελεί απλώς έναν ενδιάμεσο σταθμό πριν κανείς επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να δώσουμε επιλογές και κίνητρα. Να κάνουμε γνωστές όλες αυτές τις επιλογές που κάποιος έχει επισκεπτόμενος την Αθήνα. Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός του ‘Amazing Athens’. Μέσα από εξαιρετικά γραφικά, φρέσκιες εικόνες, πλούσιο περιεχόμενο και διαδραστικές εφαρμογές ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιήσει ένα εικονικό ταξίδι στην πόλη και να διαμορφώσει το πρόσωπο της Αθήνας που ταιριάζει περισσότερο στις δικές του προτιμήσεις και ανάγκες. Μπορεί για παράδειγμα να κατευθυνθεί στο εμπορικό κέντρο της πόλης εάν θέλει να ψωνίσει, να περιηγηθεί στο ιστορικό κέντρο εάν θέλει να θαυμάσει τα αρχαιολογικά μνημεία ή απλώς να πάει για μπάνιο στην παραλία. Μπορεί επίσης να ξετυλίξει το μύθο της Αθήνας απλά περπατώντας τις γειτονιές της και μαθαίνοντας για την ιστορία τους. Με λίγα λόγια, δίνουμε τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει την Αθήνα και να ανακαλύψει τα κρυμμένα μυστικά της με τον τρόπο που θα το έκανε αν είχε στο πλευρό του έναν Αθηναίο φίλο που τον ξεναγεί στην πόλη του”.

Special Features Editor - TravelDailyNews Media Network | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Χρήστος Πετρέας είναι συνεργάτης Σύνταξης – Special Features Editor του Travel Daily News Media Network. Ως επιστημονικός / επιχειρησιακός / τουριστικός / στρατηγικός / εκπαιδευτικός / σύμβουλος σε υπουργεία, φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις, επαγγελματικά ασχολείται με θέματα στρατηγικής επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ προορισμών καθώς και ειδικών – εναλλακτικών μορφών, με υπέρ 25ετή εμπειρία στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες (Βαλκάνια, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική, Μεσόγειο). Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εκτεταμένο επιστημονικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο, από το 1988 (>200 συγγραφές – εργασίες – δημοσιεύσεις), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024