Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΛευκός μανδύας σε όλη τη χώρα για τρίτη μέρα
Με δυσκολία και χτες οι μετακινήσεις

Λευκός μανδύας σε όλη τη χώρα για τρίτη μέρα

Στα λευκά παρέμεινε και χτες για τρίτη μέρα όλη η χώρα, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις σε όλα τα δίκτυα της ελληνικής επικράτειας. Απαραίτητες ήταν για ακόμη μια μέρα οι αλυσίδες στα οχήματα ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώ πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν ακόμη και σήμερα αποκλεισμένες από το χιονιά. Λεωφορεία και τρόλεϊ ήταν αδύνατον να εκτελέσουν χτες τα δρομολόγια τους σε αρκετές περιοχές της Αττικής λόγω του παγετού…

Στα λευκά παρέμεινε και χτες για τρίτη μέρα όλη η χώρα, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις σε όλα τα δίκτυα της ελληνικής επικράτειας. Απαραίτητες ήταν για ακόμη μια μέρα οι αλυσίδες στα οχήματα ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώ πολλές<...>περιοχές της χώρας παραμένουν ακόμη και σήμερα αποκλεισμένες από το χιονιά. Λεωφορεία και τρόλεϊ ήταν αδύνατον να εκτελέσουν χτες τα δρομολόγια τους σε αρκετές περιοχές της Αττικής λόγω του παγετού, ενώ μικρές δυσκολίες, κυρίως το πρωί αντιμετώπισαν το Μετρό και ο ΗΣΑΠ, τα οποία μάλιστα λειτούργησαν καθ` όλη τη διάρκεια τη νύχτας για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Κανονικά λειτούργησε χτες ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός, ενώ προβλήματα αντιμετώπισε το επιβατικό κοινό, που ήθελε να κινηθεί τις πρωινές ώρες με το Τραμ.

ΔΑΑ: Αποκατεστημένη στο μεγαλύτερο βαθμό η ροή δρομολογίων

Προβλήματα, λόγω της χαμηλής ορατότητας, αντιμετώπισε τα προηγούμενα 24ωρα από την κακοκαιρία και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όπου αναγκαστικά κάποιες πτήσεις δεν εκτελέσθηκαν, παρά τις επίμονες προσπάθειες του προσωπικού κατά τακτά χρονικά διαστήματα για αποπαγοποίηση των αεροσκαφών και εκχιονισμό των πιστών.

Μετά από μια περίοδο 36 ωρών κατά την οποία σφοδρή χιονόπτωση με ελάττωση της ορατότητας σε απαγορευτικά για επιχειρήσεις όρια έπληξε την περιοχή αεροδρομίου οδηγώντας σε ανατροπή της ομαλής ροής του προγράμματος δρομολογίων, σταδιακή ύφεση του καιρού σημειώθηκε μετά τις 10:00 χτες το πρωί. Η υποχώρηση του φαινομένου σε συνδυασμό με την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου του ΔΑΑ σε συνεργασία με την ΥΠΑ, τις αεροπορικές εταιρίες και τους φορείς επίγειας εξυπηρέτησης, έχουν οδηγήσει στη βαθμιαία αποκατάσταση της ροής των πτήσεων προς και από την Αθήνα. Αναλυτικά, χτες, Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, μέχρι τις 19:00 πραγματοποιήθηκαν 180 πτήσεις (26 των Ολυμπιακών Αερογραμμών, 40 της Aegean και 114 από ξένες εταιρείες), ενώ μέχρι το τέλος της μέρας πραγματοποιήθηκαν 292 πτήσεις και 169 ακυρώθηκαν.

Καθόλη τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων, ο ΔΑΑ εφάρμοσε το πρόγραμμα εκχιονισμού και αποπαγοποίησης των υποδομών αεροδρομίου για να επιτρέψει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη λειτουργία των πτήσεων. Ως αποτέλεσμα, οι πτήσεις εκτελέστηκαν κανονικά (με ελάχιστες εξαιρέσεις λόγω καιρού στα αεροδρόμια προορισμού) μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου, οπότε η απαγορευτικά χαμηλή ορατότητα επέβαλε την ακύρωση της συντριπτικής πλειονότητας των πτήσεων. Έτσι μεταξύ 18:00 της Κυριακής και 10:00 το πρωί της Δευτέρας εκτελέστηκαν μόνο 17 απογειώσεις και προσγειώσεις.

Για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ο ΔΑΑ αξιοποίησε πλήρως 50 ειδικά μηχανήματα και 100 εξειδικευμένους οδηγούς, για τον εκχιονισμό / αποπαγοποίηση των χώρων του αεροδρομίου. Παράλληλα, ο αερολιμένας ενίσχυσε τις βάρδιες και ενεργοποίησε επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών. Ακόμη, 120 εθελοντές από τα διάφορα τμήματα της εταιρείας αεροδρομίου τέθηκαν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Μέχρι και χτες το απόγευμα είχε αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο βαθμό η ροή των δρομολογίων, ωστόσο, όπως συμβαίνει σε διεθνή αεροδρόμια που πλήττονται από αντίστοιχα φαινόμενα (π.χ. Σικάγο 06.02.08, Πράγα 24.01.08, Γενεύη 23.01.08 κ.λπ.) που επιφέρουν σοβαρή ανωμαλία στο πρόγραμμα πτήσεων, απαιτούνται τουλάχιστον 12 ώρες για να ομαλοποιηθεί η ροή προγράμματος των τακτικών πτήσεων. Για το λόγο αυτό οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρίες ή το τηλεφωνικό κέντρο του αερολιμένα (210 35 30 000) για νεότερες πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις τους.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας παρέμειναν ανοικτά και εξυπηρέτησαν κανονικά τόσο τις προγραμματισμένες πτήσεις όσο και έκτακτες προσγειώσεις που διοχετεύθηκαν από το αεροδρόμιο των Αθηνών. Ωστόσο, τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα, δεν ήταν δυνατή η προσέγγιση ορισμένων περιφερειακών αεροδρομίων, λόγω δυσμενών τοπικών καιρικών συνθηκών, κυρίως λόγω ισχυρών ανέμων. Επίσης, το πρόγραμμα πτήσεων σε αρκετά περιφερειακά αεροδρόμια επηρεάστηκε αναπόφευκτα από προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Αθηνών.

Αγκυροβολημένα στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου παρέμειναν από το Σάββατο τα περισσότερα πλοία, αφού δρομολόγια εκτελούνταν μόνο με κλειστού τύπου πλοία στον Αργοσαρωνικό, ενώ βελτίωση παρουσίαστηκε στην εικόνα των λιμανιών από χτες το απόγευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν η συμβολή της Οδικής Βοήθειας της ΕΛΠΑ (ΟΒΕΛΠΑ) στην παροχή βοήθειας σε οδηγούς της Αττικής, στη διάρκεια της κακοκαιρίας. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, τα συνεργεία της ΟΒΕΛΠΑ εξυπηρέτησαν συνολικά περισσότερους από 2.000 οδηγούς, τα οχήματα των οποίων είτε είχαν ακινητοποιηθεί λόγω του παγετού, είτε είχαν βγει εκτός δρόμου λόγω του γλιστεριού οδοστρώματος. Τα κινητά συνεργεία ΟΒΕΛΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους οδηγούς, τα οχήματα των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας.

Σε πλήρη κινητοποίηση η Νομαρχία Αθηνών για την κακοκαιρία

Συνεχίζεται από το Σάββατο, η προσπάθεια των συνεργείων της Νομαρχίας Αθηνών να διατηρηθεί ανοιχτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο που ανήκει στην αρμοδιότητά της. Παρά τη συνεχιζόμενη χιονόπτωση και τον παγετό που επικρατεί για περισσότερες από 24 ώρες σε αρκετές περιοχές, τα συνεργεία συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε οι δρόμοι που ανήκουν στην ευθύνη της να παραμένουν προσπελάσιμοι, είτε με είτε χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οι δυνάμεις της Νομαρχίας Αθηνών, στις οποίες περιλαμβάνονται 45 ειδικά μηχανήματα (JCB, αλατιέρες, φορτηγά), βρίσκονται κάτω από το διαρκή συντονισμό του Νομάρχη Αθηνών, κ. Γιάννη Σγουρού, των Αντινομαρχών και των Εντεταλμένων Νομαρχιακών Συμβούλων, ενώ οι Μηχανικοί της Νομαρχίας με συνεχείς ελέγχους παρεμβαίνουν κάθε φορά στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα.

Από το βράδυ του Σαββάτου έως και χτες το πρωί της Δευτέρας έχουν χρησιμοποιηθεί συνολικά περίπου 1.100 τόνοι αλάτι από τους 1.850 συνολικά που είχε στις αποθήκες της η Νομαρχία Αθηνών.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024