Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίPeter Ryan: “Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων”

Peter Ryan: “Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων”

Μετά τα όσα δημοσιεύθηκαν για τις προκλητικές δηλώσεις του υπεύθυνου ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, Peter Ryan, και τις εξηγήσεις που ζητήθηκαν από δημοσιογράφους αλλά και από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος κάλεσε τον κ. Ryan να σεβαστεί αν μη τι άλλο την συμβατική του υποχρέωση

Μετά τα όσα δημοσιεύθηκαν για τις προκλητικές δηλώσεις του υπεύθυνου ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, Peter Ryan, και τις εξηγήσεις<...> που ζητήθηκαν από δημοσιογράφους αλλά και από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος κάλεσε τον κ. Ryan να σεβαστεί αν μη τι άλλο την συμβατική του υποχρέωση, ο υπεύθυνος ασφάλειας της `Αθήνα 2004` έσπευσε να μαζέψει ατάκτως τα όσα είπε, και να δηλώσει `mea culpa`.

Παραδέχεται λοιπόν ότι οι δηλώσεις του είναι λάθος, αλλά σπεύδει να δηλώσει ότι «δυστυχώς μου απέδωσαν δηλώσεις τις οποίες δεν έκανα ποτέ», αλλά προσθέτει χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι άλλοι απομόνωσαν δηλώσεις μου από τα συμφραζόμενά τους -δηλώσεις, που πρέπει να ομολογήσω θα ήταν καλύτερα να είχα διατυπώσει με διαφορετικό τρόπο»

Μετά τη ‘ζημιά’ που προκάλεσε το δημοσίευμα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας στη χώρα μας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που η κυβέρνηση και η Οργανωτική Επιτροπή χειρίζεται με τεράστια προσοχή και με τη συνδρομή όλου του πολιτικού κόσμου, ο κ. Ryan δηλώνει ότι «όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι στην Ελλάδα, είναι αποφασισμένοι να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι Αγώνες το 2004 να είναι απολύτως ασφαλείς».

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σίγουρο είναι ότι το κλίμα για τον κ. Ryan στην Αθήνα είναι πλέον ιδιαιτέρως βαρύ, τόσο σε κυβερνητικά στελέχη όσο και μεταξύ των αξιωματικών της αστυνομίας που εργάζονται για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες που θέλουν την απομάκρυνση του, ενώ και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου έχει εκφράσει στους συνεργάτες της τη δυσφορία της για τις δηλώσεις του κ. Ryan. Επίσης, κυβερνητικός παράγοντας δεν έκρυβε τη βεβαιότητά του ότι ο κ. Ryan μετράει μέρες στην Αθήνα…

Τέλος, με δηλώσεις τους, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας έκαναν λόγο για οικονομικά συμφέροντα πίσω από τα δημοσιεύματα, ενώ ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «δεν θέλουμε κανείς να ασκεί έμμεσες πιέσεις, και ο κ. Ryan θα πρέπει να σέβεται αν μη τι άλλο τουλάχιστον τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Είναι συνεργάτης της ελληνικής κυβέρνησης, γνωρίζουμε την εμπειρία που συγκέντρωσε από την θέση του ως υπεύθυνος ασφάλειας των Αγώνων του Σίνδεϊ, την οποία και ακριβοπληρώνουμε, αλλά και αυτός θα πρέπει να προσέχει τις δηλώσεις του και να τηρεί τουλάχιστον την δεοντολογία».

Ανακοίνωση της `Αθήνα 2004`

Σε ανακοίνωση της, η Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004, σχετικά με το δημοσίευμα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σχόλια που ψιθυρίζονται στα παρασκήνια τυχαία ή προς χάρη εντυπωσιασμού δεν έχουν κανένα κοινωνικό όφελος». Και προστίθεται ότι «έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να διατηρούμε την ψυχραιμία μας».

Η Οργανωτική Επιτροπή χαρακτηρίζει παραπλανητικά τα όσα αναφέρει η The Guardian και πως κακώς «κάποιοι έκαναν κακή ανάγνωση του άρθρου της εφημερίδας και απέδωσαν τις δηλώσεις, οι οποίες προήλθαν από ανώνυμες πηγές, στο σύμβουλο Ασφάλειας Peter Ryan».

Πάντως εμείς προς αποφυγή παρεξηγήσεων παραθέτουμε αποσπάσματα από το δημοσίευμα της εφημερίδας με τα ακριβή λόγια του κ. Peter Ryan, και παραπομπή σε ολόκληρο το άρθρο που έχει τίτλο «Terror experts fear Athens Games are `peach of a target`»: “Greece poses a separate challenge to Australia,” he said. Whereas in downtown Sydney, exercises were being conducted at this stage by commandos in Black Hawk helicopters, Greek secretiveness has made that extremely difficult.

Mr Ryan said he not only faced the huge task of equipping and training police and other security forces for the event, but, unlike Australia, Greece was intrinsically more dangerous because of its long porous borders and position at the crossroads of the Balkans, Mediterranean and Middle East.

“The nature of police and security forces in Australia and the collaboration between them was of a different sort than in Greece,” he said. “There, they were very well equipped and highly advanced technologically. We did not need to build infrastructure from scratch. Planning was therefore a lot easier. Here, they do not have that type of infrastructure, it has to be built and after building it you then have to train people how to use it”.

Η ασφάλεια βασική προτεραιότητα

Στην ανακοίνωση της Αθήνα 2004, τονίζεται, επίσης, ότι “η ασφάλεια αποτελεί βασική προτεραιότητα για όλους εμάς που προετοιμάζουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Ελλάδα. Όλοι όσοι εμπλέκονται σε εθνικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο στους Ολυμπιακούς Αγώνες- η Οργανωτική Επιτροπή, η Κυβέρνηση, η ΔΟΕ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι πολίτες – έχουν πλήρη συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που έχουν αναλάβει.

Επί της ουσίας όλοι συμφωνούν: Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο, αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλειά. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη ασφάλεια, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν τη σοβαρότητα του συντονισμένου εγχειρήματος για την ασφάλεια των Αγώνων. Ο προϋπολογισμός για την υποδομή και τον εξοπλισμό της ασφάλειας ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια δολάρια. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ανάλογη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο. Δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε σε αυτά τα στοιχεία, αλλά ούτε και να τα αγνοήσουμε.

Πέρα από την ουσία υπάρχει και η δημόσια εικόνα – και σε αυτό το σημείο τα δημοσιεύματα του Αυγούστου προκαλούν περισσότερα προβλήματα από τα μελτέμια”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024