Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΡευστότητα και προβολή στις άμεσες προτεραιότητες γαι την επιβίωση του τουρισμού
Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Ρευστότητα και προβολή στις άμεσες προτεραιότητες γαι την επιβίωση του τουρισμού

Τα θέματα απόλυτης προτεραιότητας για τον ελληνικό τουρισμό παρουσίασε ο ΣΕΤΕ στην καθιερωμένη απολογιστική συνέντευξη τύπου της χρονιάς τα οποία είναι βασικά δύο κατηγοριών. Πρώτη προτεραιότητα για την επιβίωση του ελληνικού τουρισμού αποτελεί η επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας. Το πρόβλημα αυτό προέκυψε από τις…

Τα θέματα απόλυτης προτεραιότητας για τον ελληνικό τουρισμό παρουσίασε ο ΣΕΤΕ στην καθιερωμένη απολογιστική συνέντευξη τύπου<...> της χρονιάς τα οποία είναι βασικά δύο κατηγοριών. Πρώτη προτεραιότητα για την επιβίωση του ελληνικού τουρισμού αποτελεί η επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας. Το πρόβλημα αυτό προέκυψε από τις μειωμένες αυξήσεις, αλλά κυρίως από τα μειωμένα έσοδα. Για τις επιχειρήσεις που έχουν προσπαθήσει και επενδύσει, το πρόβλημα αυτό επιδεινώθηκε από την μη καταβολή -από μέρους της Πολιτείας- των οφειλών που προέρχονται από τον Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις από καθυστερούμενη επιστροφή ΦΠΑ.
Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας με σύνδεση των εγγυήσεων του Δημοσίου με τις τράπεζες με δεσμευτικό χαρακτήρα και όχι με ευχολόγια -όπως στο παρελθόν- και οπωσδήποτε για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων και όλων των μεγεθών.

Ειδικά για τον Αναπτυξιακό Νόμο, κρίνεται αναγκαία και η άμεση εξέταση των εκκρεμουσών αιτήσεων, για μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει η επενδυτική διαδικασία.

Σοβαρή λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας θα μπορούσε να δοθεί από τη θέσπιση του δικαιώματος πώλησης σε τρίτους -για χρήση κι εκμετάλλευση- μέρους των τουριστικών εγκαταστάσεων, υπό τη μορφή ανεξαρτήτων διαμερισμάτων ή κατοικιών με ταυτόχρονη υποχρέωση να το παραχωρούν για εκμετάλλευση στο φορέα της τουριστικής επιχείρησης. Το μέτρο αυτό, μηδενικού κόστους για την Πολιτεία, θα έλυνε καίρια το πρόβλημα ρευστότητας πολλών τουριστικών επιχειρήσεων, χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε τραπεζικό δανεισμό.

Ενισχυτικά στα πιο πάνω κρίνεται εντελώς απαραίτητη η παράταση ισχύος των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2008 και μάλιστα η επέκτασή τους σε όλους τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού, οι περισσότεροι εκ των οποίων (π.χ. τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού) δεν περιελήφθησαν στην εφαρμογή των μέτρων. Αυτό μάλιστα σε μια περίοδο, όπου πολλές χώρες της Ε.Ε. μειώνουν το ΦΠΑ (Γαλλία, Γερμανία και Κύπρος) και άλλες επιδοτούν συγκεκριμένες ομάδες τουριστών (Ισπανία).

Θέμα σημαντικής προτεραιότητας είναι, επίσης, η έγκαιρη και στοχευμένη προβολή του τουρισμού μας. Είναι ανάγκη να ρυθμιστούν τα προς τρίτους χρέη του ΕΟΤ για τη διαφήμιση των προηγούμενων ετών. Αναγκαία προϋπόθεση για αυτό είναι αφ’ ενός μεν, η κάλυψη της χηρεύουσας θέσης του Προέδρου του ΕΟΤ και αφετέρου δε, η συγκεκριμενοποίηση του ποσού που θα είναι διαθέσιμο για την καμπάνια προβολής της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Τέλος, η υπαγωγή του τουρισμού σε ένα Υπουργείο ταυτόχρονα με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, σηματοδοτεί για όλους τους αποδέκτες -Έλληνες και ξένους- την διαιώνιση του μειωμένου ενδιαφέροντος της Πολιτείας για τον τουρισμό και την αδυναμία άντλησης από αυτόν τον τομέα της οικονομίας, του συνόλου των θετικών αποτελεσμάτων που μπορεί να επιφέρει για την οικονομία και την κοινωνία.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024