Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΕΤΕ: Mεγαλύτερη από το 18,2% η άμεση και έμμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ
Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

ΣΕΤΕ: Mεγαλύτερη από το 18,2% η άμεση και έμμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ

“Η μείωση της αναθεώρησης του ΑΕΠ από 25,7% στο 9,6%, αφορά κυρίως στην συμμετοχή του κλάδου των κατασκευών και στην περίοδο απόσβεσης των δημοσίων υποδομών” επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εξηγώντας πως “η συνεισφορά του κλάδου των ξενοδοχείων – εστιατορίων…

“Η μείωση της αναθεώρησης του ΑΕΠ από 25,7% στο 9,6%, αφορά κυρίως στην συμμετοχή του κλάδου των κατασκευών και στην περίοδο απόσβεσης των δημοσίων υποδομών” επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εξηγώντας<...>πως “η συνεισφορά του κλάδου των ξενοδοχείων – εστιατορίων στο ΑΕΠ (και στο βαθμό που οι κατασκευές δεν αφορούν ξενοδοχεία) αυξάνεται σε σχετικούς όρους, όπως αντίστοιχα αυξάνεται σε σχετικούς όρους και η συνεισφορά του συνόλου των τουριστικών δραστηριοτήτων (μεταφορικές και λοιπές υπηρεσίες)”. Συνεπώς, καταλήγει ο ΣΕΤΕ πως η τελική εκτίμηση ως προς την άμεση και έμμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ θα πρέπει να υπερβαίνει το 18,2%, που είχε υπολογισθεί με βάση τα μεγέθη της αρχικής αναθεώρησης. Ωστόσο, μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο ζήτημα θα μπορέσει να υπάρξει όταν δοθούν οι αναλυτικοί πίνακες από την ΕΣΥΕ.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, κατά τον ΣΕΤΕ, ότι επέρχονται μεταβολές στα μακροοικονομικά μεγέθη της τουριστικής οικονομίας. “Θα πρέπει” τονίζει “να αναπροσαρμοστούν τα τουριστικά μεγέθη «Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία στα ξενοδοχεία – εστιατόρια», «Παραγωγικότητα Τουριστικής Οικονομίας», κ.λπ. Αυτό, επιπρόσθετα, δημιουργεί την ανάγκη για επανυπολογισμό των σχετικών πινάκων κατάταξης της χώρας μας από το World Economic Forum και το World Travel & Tourism Council όσον αφορά στα τουριστικά μεγέθη, ώστε να υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα και εκτίμηση των επιδράσεων της τουριστικής οικονομίας στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας και στην κριτική αξιολόγηση αυτών για την συμβολή τους στη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην τουριστική οικονομία”.

Η βαρύτητα του τουρισμού στο ΑΕΠ έχει αυξητικές τάσεις κατά την περίοδο αναθεώρησης (2000-2006), και κατά συνέπεια η σημασία της τουριστικής οικονομίας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη για την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ακόμα μια φορά την ανάγκη συνεχούς και συνεπούς στατιστικής παρακολούθησης της τουριστικής οικονομίας και πρέπει, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, να αποτελέσει μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024