Τελευταία νέα
ΑρχικήΓ. Βερνίκος (ΣΕΤΕ): Το 42% των νέων θέσεων απασχόλησης τα επόμενα χρόνια θα προέρχονται από τον τουρισμό
Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Γ. Βερνίκος (ΣΕΤΕ): Το 42% των νέων θέσεων απασχόλησης τα επόμενα χρόνια θα προέρχονται από τον τουρισμό

'Εφόσον συνεχίσουμε με τις σωστές πολιτικές, το 42% των νέων θέσεων απασχόλησης που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια, θα προέρχονται από τις επενδύσεις στον τουρισμό', δήλωσε ο γενικός γραμματέα του ΣΕΤΕ, κ. Γ. Βερνίκος σε ομιλία του κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ελληνικού Εμπορίου για το 2013 της ΕΣΕΕ.

“Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έλαβε γνώση της Ετήσιας Έκθεσης του Ελληνικού Εμπορίου για το 2013. Χρήσιμα στοιχεία, παρατηρήσεις και προτάσεις περιλαμβάνονται στην εν λόγω έκθεση, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, όπου η ύφεση εξακολουθεί να βαθαίνει, η ανεργία ν’αυξάνεται και οι επιχειρήσεις να κλείνουν“, ανέφερε στο χαιρετισμό του στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ελληνικού Εμπορίου για το 2013 της ΕΣΕΕ, ο γενικός γραμματέα του ΣΕΤΕ, κ. Γιώργος Βερνίκος.

“Μέσα στο αβέβαιο περιβάλλον που ζούμε, που πολλές φορές μας ξεπερνά, είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στις αρχές της δημοκρατίας, να αγωνιζόμαστε για ένα κράτος δικαίου και μια αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, θα πρόσθετα δε και να είμαστε σαφώς προσανατολισμένοι στη συνεχή προσπάθεια που γίνεται για συνεννόηση των ευρωπαϊκών λαών και εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, παρά τις ατέλειες που υπάρχουν. Θα πρέπει να παραμείνουμε πιστοί, τουλάχιστον εμείς που έχουμε και την ευθύνη του κοινωνικού διαλόγου, σ’αυτές τις αρχές. Είναι αναγκαίο να δώσουμε μάχη γιατί, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται ο κοινωνικός διάλογος, ο οποίος αποτελεί βασικό στοιχείο της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα επιβάλλεται να εργαστούμε σκληρά, χέρι-χέρι ώστε να έχουμε συγκροτημένες προτάσεις για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας και τον κοινωνικό διάλογο. Έχουμε την υποχρέωση να τονίσουμε τη σημασία της ζήτησης, που σωστά επισημαίνεται σταθερά και από την ΕΣΕΕ, ώστε να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και να εντοπίσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία δημιουργούν ανισότητες και παγώνουν την αγορά.

Επιτρέψτε μου σ’αυτό το σημείο να τονίσω ότι ο κλάδος του εμπορίου πρέπει να είναι πρωτοπόρος σε ο,τιδήποτε απελευθερώνει την αγορά. Το εμπόριο δεν μπορεί να είναι η οπισθοφυλακή του προστατευτισμού και το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας που πιστεύουμε στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, ιδεών και εμπορευμάτων. Το μέλλον του εμπορίου στηρίζεται ακριβώς στην απελευθέρωση, τη γρήγορη προσαρμογή σ’ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και την καινοτομία. Κανένας άλλος κλάδος δεν είναι τόσο ευαίσθητος και δεν είναι αναγκασμένος να προσαρμοστεί τόσο έντονα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Γι’αυτό ακριβώς από κοινού διεκδικούμε την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και την αποδέσμευσή της από ιδεολογικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που μας καθηλώνουν όλους.

Το 2013 ο εισερχόμενος τουρισμός πέτυχε να είναι από τους κλάδους εκείνους που μεταφέρουν μήνυμα αισιοδοξίας. 17,5 εκατ. τουρίστες και αύξηση 15% στο εισαγόμενο συνάλλαγμα σε σχέση με το 2012, φτάνοντας τα 11,5 δισ. ευρώ, 12,2 δισ. ευρώ με την κρουαζιέρα, που με τον πολλαπλασιαστή ισοδυναμούν περίπου στο 17% του ΑΕΠ μας. Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και για το 2014 και εφόσον συνεχίσουμε με τις σωστές πολιτικές, το 42% των νέων θέσεων απασχόλησης που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια, θα προέρχονται από τις επενδύσεις στον τουρισμό”.

Και ο κ. Βερνίκος κατέληξε: “Η Ελλάδα είναι παραδοσιακά χώρα που στηρίζεται στο εμπόριο και τη ναυτιλία. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια αναπτύσσεται δυναμικά και ο τουρισμός, γιατί πράγματι στη χώρα μας έχουμε ένα απίστευτο πρωτογενές συγκριτικό πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο κλάδο. Φυσικά είναι πολλά και τα σημεία που μας ενώνουν με τη βιομηχανία και την πρωτογενή παραγωγή στα πλαίσια μιας ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά θ’αποζητούμε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στον τουρισμό και το εμπόριο.

Στα πλαίσια αυτά ο ΣΕΤΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο ελληνικό εμπόριο και την οικονομία, λαμβάνει υπόψη του και μελετά τις προτάσεις της ΕΣΕΕ και μαζί με όλους τους κοινωνικούς εταίρους θέλει να συμβάλει και να εμβαθύνει στον κοινωνικό διάλογο”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024