Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΑυξημένα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου
Μετά την απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους της Delta Airlines

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου

Εντολή για επανεξέταση των αεροπορικών μέτρων ασφάλειας έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά την απόπειρα 23χρονου Νιγηριανού να ανατινάξει αεροσκάφος της Delta Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Αμστερνταμ – Ντιτρόιτ, τα Χριστούγεννα…

Εντολή για επανεξέταση των αεροπορικών μέτρων ασφάλειας έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά<...> την απόπειρα 23χρονου Νιγηριανού να ανατινάξει αεροσκάφος της Delta Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Αμστερνταμ – Ντιτρόιτ, τα Χριστούγεννα. Επίσης, σύμφωνα με το Reuters τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια του κόσμου.

Συγκεκριμένα, ανήμερα των Χριστουγέννων με έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό ο Νιγηριανός Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ επιχείρησε να ανατινάξει αεροσκάφος της Delta. Η απόπειρα απέτυχε λόγω της έγκαιρης επέμβασης άλλων επιβατών. Οι αρχές κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση, καθώς ο δράστης σχετίζεται με την Αλ Κάιντα. Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος, ένα Airbus 330, που εκτελούσε πτήση από το Αμστερνταμ προς το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, με 278 επιβάτες και 11μελές πλήρωμα, άρχισε τη διαδικασία προσγείωσης.

Το ερώτημα, πάντως, πως κατάφερε να περάσει τα εκρηκτικά στο αεροσκάφος ο επίδοξος τρομοκράτης παραμένει αναπάντητο και η κριτική επικεντρώνεται στα μέτρα ασφάλειας στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ.

Σύμφωνα με το CNN, οι Ολλανδικές αρχές δηλώνουν ότι διενεργήθηκαν κανονικά όλοι οι έλεγχοι. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Νιγηριανός πέρασε από ανιχνευτή μετάλλων και οι αποσκευές του πέρασαν από το μηχάνημα με τις ακτίνες X. Οι υπεύθυνοι της ασφάλειας τονίζουν ότι εάν ο δράστης είχε πάνω του τα εκρηκτικά, αυτά δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν από τον ανιχνευτή μετάλλων.

Τρισδιάστατη σάρωση σώματος και απαγορεύσεις κινήσεων στην καμπίνα

Ειδικοί στον τομέα της αεροπορικής ασφάλειας επισημαίνουν ότι εάν ο ύποπτος είχε περάσει από τρισδιάστατη σάρωση σώματος τα εκρηκτικά θα είχαν εντοπιστεί οπουδήποτε και αν τα είχε στο σώμα του. Τέτοιου είδους μηχανήματα υπάρχουν σε ορισμένα αεροδρόμια και χρησιμοποιούνται ως επιπλέον έλεγχος σε άτομα που θεωρούνται ύποπτα.

Ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης αεροπειρατείας, επανεξετάζονται τα μέτρα ασφάλειας σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αεροπορικές Αρχές των ΗΠΑ ήδη έθεσαν θέμα απαγόρευσης κινήσεων των επιβατών μια ώρα πριν την προσγείωση των πτήσεων επικαλούμενες το γεγονός ότι ο Νιγηριανός λίγο πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους, πήγε στην τουαλέτα και όταν κάθισε ξανά στη θέση του, σκεπάστηκε με μια κουβέρτα, λέγοντας πως έχει ενοχλήσεις στο στομάχι. Λίγο αργότερα επιχείρησε να ενεργοποιήσει τον αυτοσχέδιο μηχανισμό, ενώ εξουδετερώθηκε από συνεπιβάτες του. Έτσι δηλώνουν ότι θα απαγορεύεται στους επιβάτες να σηκώνονται μια ώρα πριν την προσγείωση, αλλά και να σκεπάζονται με κουβέρτες!

Ενίσχυση της ασφάλειας

«Τα συμπληρωματικά μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον κόσμο σε όλες τις πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για απροσδιόριστη χρονική περίοδο», ανέφεραν οι υπηρεσίες εθνικού συντονισμού κατά της τρομοκρατίας στην Ολλανδία, ανακοινώνοντας ένα αμερικανικό αίτημα προς τις αεροπορικές εταιρίες να ενισχύσουν την ασφάλεια.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία συνίστανται κυρίως «στην έρευνα των επιβατών» και σε «συμπληρωματικούς ελέγχους στις χειραποσκευές», άρχισαν να εφαρμόζονται από το πρωί του Σαββάτου στην Ολλανδία, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Εκτός από το Αμστερνταμ, από το οποίο αναχώρησε το αεροσκάφος στο οποίο έγινε η απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας, τα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, της Στοκχόλμης, των Βρυξελλών και της Βιέννης ανακοίνωσαν άμεσα ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, έπειτα από την ανακοίνωση παρόμοιων μέτρων από τα μεγάλα αεροδρόμια της Βόρειας Αμερικής.

Στον Καναδά, ο υπουργός Μεταφορών Τζον Μπάιρντ δήλωσε πως εργάζεται με τους «αμερικανούς ομολόγους μου προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας». Αμεσα μέτρα ελήφθησαν και οι εταιρίες ενημέρωσαν τους πελάτες τους για πιθανές καθυστερήσεις.

Στο αεροδρόμιο του Παρισιού, Σαρλ ντε Γκολ, τα μέτρα άρχισαν να ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου, από την απογείωση των πρώτων αεροσκαφών με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες: εκτός από τους αυξημένους ελέγχους, οι επιβάτες υποχρεώθηκαν να καταγράψουν όλες τις χειραποσκευές στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους-με εξαίρεση τις τσάντες χειρός των γυναικών-και να τοποθετήσουν σε διαφανή σακούλα κάθε αντικείμενο-όπως βιβλία-που μεταφέρουν στο αεροσκάφος, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Όλα τα ιταλικά αεροδρόμια ενίσχυσαν την ασφάλειά τους για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι έλεγχοι διπλασιάστηκαν στις Βρυξέλλες με σωματικούς ελέγχους και ελέγχους αποσκευών.

Ενισχυμένοι οι έλεγχοι και στα αεροδρόμια της Γερμανίας, κυρίως στη Φρανκφούρτη. Γερμανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βρίσκονται σε στενή επαφή με τις αμερικανικές αρχές αεροπορικής ασφάλειας. Η γερμανική αστυνομία, μάλιστα, προειδοποιεί όλους τους επιβάτες με προορισμό τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να αναμένουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Στο αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης, τέθηκε σε λειτουργία ένας συμπληρωματικός έλεγχος πριν από την επιβίβαση.

Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών, Χοσέ Μπλάνκο, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι τέθηκαν σε εφαρμογή «έκτακτα μέτρα ασφαλείας» για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες «με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διασφαλισθεί ότι όλοι οι κανονισμοί και οι διαδικασίες ακολουθούνται στην Ευρώπη».

Στο Λονδίνο, η βρετανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων (BAA) ζήτησε από τους επιβάτες να εμφανίζονται πριν από την προκαθορισμένη ώρα για τις διαδικασίες καταγραφής και να «περιορίσουν» τον αριθμό των χειραποσκευών, λόγω της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας.

Στη Βιέννη, οι αυστριακές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιβάτες και οι αποσκευές θα «ελέγχονται 100%», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ρούντολφ Γκόλια.

Ανάλογα μέτρα έχει λάβει και το αεροδρόμιο της Ταϊβάν.

Τονίζουμε ότι τα μέτρα θα ισχύουν επΆ αόριστο, ιδίως για τα αεροσκάφη που πετούν προς τις ΗΠΑ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024