Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΤη νομιμότητα ή μη των κρατικών ενισχύσεων της Alitalia ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τη νομιμότητα ή μη των κρατικών ενισχύσεων της Alitalia ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Προδικαστική διαδικασία σε βάρος του εθνικού αερομεταφορέα της Ιταλίας, της Alitalia ξεκίνησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξακριβώσει τη νομιμότητα ή μη των κρατικών ενισχύσεων, που έλαβε η εν […]

Προδικαστική διαδικασία σε βάρος του εθνικού αερομεταφορέα της Ιταλίας, της Alitalia ξεκίνησε χτες η<...> Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξακριβώσει τη νομιμότητα ή μη των κρατικών ενισχύσεων, που έλαβε η εν λόγω εταιρία, ώστε να θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα εξυγίανσης της.

Διπλωματικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως “δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το ότι το Συμβούλιο των Επιτρόπων θα υιοθετήσει τελικώς τη σχετική πρόταση, που κατέθεσε ο αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και Συγκοινωνιών επίτροπος κ. Ζακ Μπαρό.

Aλλωστε, ο κ. Μπαρό είχε προαναγγείλει, την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται να δρομολογηθεί η προδικαστική διαδικασία σε βάρος της Alitalia, όταν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό υπουργό Μεταφορών κ. Πιέτρο Λουνάρντι, είχε δηλώσει πως “στόχος της διαδικασίας είναι να διευκρινιστούν ορισμένα νομικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν θέλει να διερευνήσει, εάν οι κρατικές ενισχύσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν στον ουσιαστικά χρεοκοπημένο εθνικό αερομεταφορέα της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης του, δόθηκαν κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων για τον ανταγωνισμό της εσωτερικής αγοράς. Ακόμα, η Κομισιόν θέλει να διευκρινιστεί εάν η κυβέρνηση της Ρώμης, κατά τη λειτουργία του σχεδίου εξυγίανσης της Alitalia και ιδιαίτερα κατά το `σπάσιμό` της σε μικρότερες εταιρίες, συμπεριφέρθηκε ως επενδυτής, που έχει νόμιμο συμφέρον.

Από την άλλη, το όλο θέμα με τις επιδοτήσεις, που έλαβε η Alitalia, έχει ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις μεγάλων ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών, όπως της British Airways και της Lufthansa, οι οποίες εκτιμούν ότι “το σχέδιο εξυγίανσής της Alitalia αντιβαίνει στους ευρωπαϊκούς κανόνες” και προσέφυγαν για το λόγο αυτό στις Βρυξέλλες.

Βέβαια, μέχρι να ελέγξει η Κομισιόν τη νομιμότητα ή όχι των κρατικών ενισχύσεων προς την Alitalia εκτιμάται ότι θα περάσουν 18 μήνες. Πλην όμως, ο χρόνος πιέζει την εταιρία, η οποία είχε καταγράψει ζημίες ύψους 517 εκατ. ευρώ μέσα στο 2004.

Ήδη, ο κ. Λουνάρντι ανέφερε, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, ότι η Κομισιόν τον διαβεβαίωσε πως η διαδικασία “θα ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες”, δηλαδή πριν οδηγηθεί ο ιταλικός κρατικός αερομεταφορέας σε χρεοκοπία.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024