Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίαση18η PHILOXENIAΑπολογισμόςκαι Αποτελέσματα

18η PHILOXENIAΑπολογισμόςκαι Αποτελέσματα

Η 18η PHILOXENIA 2002, που διοργάνωσε η HELEXPO υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, καταγράφηκε στην ιστορία του θεσμού ως ένα από τα […]

Η 18η PHILOXENIA 2002, που διοργάνωσε η HELEXPO υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, καταγράφηκε στην ιστορία του θεσμού ως ένα από τα μεγαλύτερα εκθεσιακά γεγονότα στο χώρο του τουρισμού, στην Ελλάδα και τη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Η φετινή PHILOXENIA, παρά τη διεθνή κρίση στον τομέα του τουρισμού, όχι μόνο διατήρησε, αλλά αύξησε τη δυναμική, την ποιότητα και τα μεγέθη της και συνέβαλε για μια ακόμη φορά στην ενίσχυση των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων. Επίσης, ως ένας από τους κύριους άξονες στήριξης, ανάπτυξης και προώθησης της εθνικής τουριστικής πολιτικής έδωσε απαντήσεις για τις σύγχρονες μορφές οργάνωσης και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος.

Ο αριθμός των επισκεπτών της φετινής διοργάνωσης ήταν αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, η 18η PHILOXENIA δέχθηκε φέτος 13.671 επισκέπτες, έναντι 12.465 πέρυσι, ενώ αυξημένος καταγράφηκε και ο αριθμός των εμπορικών επισκεπτών οι οποίοι ανήλθαν σε 2.777 έναντι 2.322 πέρυσι. Οι Έλληνες εμπορικοί επισκέπτες προέρχονταν από όλη την Ελλάδα, ενώ οι ξένοι, οι οποίοι ανήλθαν σε 492 προέρχονταν από 24 χώρες, και συγκεκριμένα τις εξής: Αγγλία, Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γιουγκοσλαβία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιράκ, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Φιλανδία και FYROM.

Τη 18η PHILOXENIA εγκαινίασε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. ¶κης Τσοχατζόπουλος, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”, παρουσία Ελλήνων και ξένων υπουργών, εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γενικών γραμματέων, βουλευτών, εκπροσώπων της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων ξένων κρατών, προξενικών αρχών και εκθετών.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων αναφέρθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για την ερχόμενη δεκαετία, στόχος του οποίου, όπως είπε, είναι η βελτίωση της θέσης της χώρας μας σε όλες τις διεθνείς αγορές και η προσέλκυση 20 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως εντός της δεκαετίας. Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για σοβαρές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης, με την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ευρωπαϊκή Τουριστική Πολιτική.

Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γιώργος Πασχαλίδης μιλώντας στα εγκαίνια της PHILOXENIA 2002 αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή να αναγνωριστούν ως περιοχές τελικού προορισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, θα συμβάλλει σημαντικά η επιτυχής διεκδίκηση της ανάληψης διοργάνωσης της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008 για τη Θεσσαλονίκη. Πιστεύουμε στο μέλλον των Παγκόσμιων Εκθέσεων, τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός, σημειώνοντας ότι οι χώρες και οι πόλεις που δημιουργούν παγκόσμια γεγονότα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη των θετικών πλευρών της παγκοσμιοποίησης και στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της.

Ο πρόεδρος της HELEXPO κ. Βασίλειος Κουρτέσης στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων της 18ης PHILOXENIA αναφέρθηκε στην επιτυχία της διοργάνωσης παρά τη διεθνή κρίση στον τομέα του τουρισμού, τονίζοντας ότι η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού της Θεσσαλονίκης είναι μια επώνυμη και μεγάλη έκθεση που συμβάλλει στις επιχειρηματικές συνεργασίες και δίνει απαντήσεις στις σύγχρονες μορφές οργάνωσης και αναβάθμισης του τουρισμού. Ο κ. Κουρτέσης μίλησε για την ανάγκη ενσωμάτωσης όλων των νέων μορφών τουρισμού και προσέλκυσης τουριστών από νέες αγορές όπως η Κίνα και η Ιαπωνία. Ο πρόεδρος της HELEXPO τόνισε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων τη συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Τους χώρους της 18ης PHILOXENIA, επισκέφθηκε κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλείς, το βουλευτή Θεσσαλονίκης και Συντονιστή ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου κ. Γιώργο Σαλαγκούδη, το βουλευτή Ευβοίας, υπεύθυνο του τομέα Τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο και το νέο νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Το κλιμάκιο της Ν.Δ., συναντήθηκε με το μέλος του Δ.Σ. της HELEXPO κ. Ζήση Σμέρνο και ενημερώθηκε για τα μεγέθη και τη δυναμική της 18ης PHILOXENIA, καθώς και για τη σημαντικότητα, από άποψη θεματολογίας και αποτελεσμάτων, των παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης, ενώ στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου ανέπτυξε τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος, για τον τουρισμό.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Τη 18η PHILOXENIA, πλαισίωσαν τρεις σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις. Πρόκειται για την κλειστή διήμερη συνάντηση εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν στις 2 και 3 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο “Ν. Γερμανός”. Στη διημερίδα οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΤ εξέτασαν την τουριστική ανάπτυξη του σήμερα ενώ παράλληλα έγινε η παρουσίαση των στοιχείων για το βαθμό επηρεασμού της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης από τρομοκρατικές ενέργειες και την παγκόσμια οικονομική ύφεση, καθώς και προβλέψεις για την ερχόμενη περίοδο.

Ακόμη, στο πλαίσιο της έκθεσης, στη διάρκεια ημερίδας του ΕΟΤ έγινε η “Παρουσίαση της Α’ Φάσης Μελετών Τουριστικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες της χώρας”, καθώς και της μελέτης Τεχνικών Προδιαγραφών των Κέντρων Τουρισμού Υγείας. Στην ημερίδα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος χαρακτήρισε τις μελέτες περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης αναγκαία και σημαντικά εργαλεία αποκέντρωσης της τουριστικής πολιτικής, ώστε κάθε περιφέρεια της χώρας να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα ή ακόμη και να ανταποκριθεί σε ανάγκες διαπεριφερειακών και άλλων συνεργασιών, όπως είναι τα δίκτυα μαρινών, μοναστηριών κ.α. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ακόμη ότι η ασφάλεια και η ποιοτική ανάπτυξη της ζήτησης αποτελούν σήμερα τα δύο κυρίαρχα ζητούμενα στον τουρισμό. Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Ιωάννης Πατέλλης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να απευθυνθεί σε νέες αγορές του εξωτερικού προσφέροντας όμως νέα, πιο ποιοτικά και εξειδικευμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημαντική επίσης, ήταν η ημερίδα του ΕΟΤ με θέμα “Τουρισμός και Αθλητισμός”, θέμα το οποίο ως ενότητα ήταν στο επίκεντρο της φετινής PHILOXENIA. Από την ημερίδα προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα για τη σύνδεση του τουρισμού με τον αθλητισμό στο πλαίσιο της ανάπτυξης, εξειδίκευσης και εμπλουτισμού του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυνατότητες που δημιουργούνται ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και σε ότι αφορά την τουριστική πολιτική μετά το 2004.

Συμμετοχές

Στη φετινή PHILOXENIA, μετείχαν 665 εκθέτες – άμεσοι και έμμεσοι – έναντι 658 της περσινής διοργάνωσης, από τους οποίους οι 545 από όλη την Ελλάδα και οι 120 από 37 χώρες, που είναι οι: Αίγυπτος, Αλβανία, Αρμενία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Ελβετία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ισπανία, Ινδία, Ιράν, Ιταλία, Κουβέιτ, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Μεγάλη Βρετανία, Μάλτα, Μπαχρέιν, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Συρία, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τουρκία, Τσεχία και Φιλανδία.

Στην έκθεση μετείχαν επίσημα 12 κράτη και συγκεκριμένα η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Γιουγκοσλαβία, η Ισπανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πολωνία, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία και η Τυνησία.

Επίσης συμμετείχε και η ETTFA (Ένωση Ευρωπαϊκών Τουριστικών Εκθέσεων), η οποία εκπροσωπεί 20 μέλη – οργανωτές εκθέσεων σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων είναι και η PHILOXENIA.

Η έκθεση αναπτύχθηκε σε οκτώ περίπτερα, καταλαμβάνοντας συνολικά 10.062 τ.μ. καθαρό εκθετήριο χώρο, έναντι 10.350 πέρυσι.(μικτό 20.000 τ.μ.).

Όπως κάθε χρόνο, και φέτος, η PHILOXENIA λειτούργησε τις δύο πρώτες ημέρες μόνο για εμπορικούς επισκέπτες ενώ το τελευταίο διήμερο άνοιξε τις πύλες της και για το ευρύ κοινό.

Τα καλύτερα περίπτερα της έκθεσης

Στο πλαίσιο της έκθεσης, στα σταντ των εκθετών έγινε η απονομή των βραβείων και των επαίνων στις διακριθείσες συμμετοχές της 18ης PHILOXENIA 2002. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τον κ. Ιωάννη Παπακωνσταντίνου, εντεταλμένο σύμβουλο της HELEXPO, τον κ. Γεώργιο Νικούλη, εκπρόσωπο της Αρχιτεκτονικής Σχολής, την κα Λάουρα Φραγκίδου, εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε., την κα Θεοδώρα Κανακίδου και τον κ. Βλάση Τσώνο, στελέχη της HELEXPO.

Κριτήρια επιλογής της κριτικής επιτροπής ήταν η κατασκευαστική τελειότητα του εκθετήριου χώρου, η λειτουργική και εργονομική του διάταξη, η πρωτοτυπία της παρουσίασης των εκθεμάτων και η αισθητική.

Η κριτική επιτροπή απένειμε τρία ισότιμα βραβεία στους:

  • AEGEAN AIRLINES,
  • WORLDSPAN SERVICES LTD και
  • Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας.

Τρεις ισότιμοι έπαινοι απονεμήθηκαν στους:

  • GRECOTEL SA HOTELS & RESORTS,
  • ΑΝΕΚ Α.Ε. και
  • Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Τα ειδικά βραβεία διοργανωτή απονεμήθηκαν στους: Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, Ολυμπιακή Αεροπορία, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δήμο Κυθήρων και Οργανισμό Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΤΗΛ: 2310 291.293, 2310 291.188
FAX: 2310 291.554
e-mail: philoxenia@helexpo.gr
Web Site: http://www.helexpo.gr/exhibitions

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024