Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΞενοδοχείαΠροτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης του ελληνικού τουρισμού από τα maris hotels

Προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης του ελληνικού τουρισμού από τα maris hotels

Η ταχύτητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, που σήμερα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα, καθώς και η δια βίου εκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για […]

Η ταχύτητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, που σήμερα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα, καθώς και η δια βίου εκπαίδευση<...> των εργαζομένων στον τουρισμό σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού τουρισμού και της βελτίωσης της θέσης του στο ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του 5ου συνεδρίου των maris hotels με θέμα `Με Θέληση και Γνώση πλοηγούμε τα maris έξω από την τρικυμία του Τουρισμού`, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του creta maris στη Χερσόνησο Ηρακλείου με τη συμμετοχή της διοίκησης και των εργαζομένων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, επίσης, στους σύνεδρους η ανάλυση του κοινωνικού ισολογισμού των maris hotels, που καταδεικνύει τη σημαντική συμβολή τους με το κοινωνικό προϊόν, που παράγουν στην ανάπτυξη του τόπου. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος επεσήμανε ότι “το θέμα του φετινού συνεδρίου εκφράζει την αγωνία, αλλά και τις προτάσεις των maris hotels για την αντιμετώπιση της τρικυμίας του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες συμπίπτουν με την αντίληψη και τον οραματισμό και της τοπικής αρχής της Χερσονήσου”.

“Σε ένα κόσμο που, σήμερα περισσότερο από ποτέ, αλλάζει με τρομακτική ταχύτητα, επιβιώνουν και εξελίσσονται μόνο όσοι μπορούν και αλλάζουν, όσοι προσαρμόζονται γρήγορα στα νέα δεδομένα της εποχής τους”, ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του συνεδρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος των maris hotels κ. Ανδρέας Μεταξάς. Να τονιστεί ότι τα maris hotels από το 1995 μέχρι σήμερα έχουν επενδύσει σε άψυχα υλικά 88.000.000 ευρώ, σε 5.500 ώρες εκπαίδευση για 3.500 υπαλλήλους σε 200 τμήματα, έχουν πραγματοποιήσει 5 συνέδρια και 4 εκδρομές για το προσωπικό και έχουν ιδρύσει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, προσαρμόζοντας τον τρόπο εξυπηρέτησης και την παραγωγικότητά τους στα νέα δεδομένα.

δια βίου εκπαίδευση και η συμβολή της στην αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού τουρισμού` ήταν το θέμα της ομιλίας του Διευθυντή Πωλήσεων & Συμβολαίων των maris hotels κ. Νίκου Κοντάκη, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο του σύγχρονου management `Ο εργαζόμενος της γνώσης`. “Η δια βίου εκπαίδευση, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα, θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού τουρισμού, δίνοντας νέες ιδέες, αναπτύσσοντας τη φαντασία των εργαζομένων, αντιμετωπίζοντας το τουριστικό προϊόν συνολικά και κρατώντας το πάντα επίκαιρο και σε υψηλά επίπεδα”, επεσήμανε ο κ. Κοντάκης.

Ο καθηγητής κ. Στέργιος Λ. Μούργκος, PhD, Αντιπρόεδρος & Chief Academic Officer του Trinity International Hospitality Studies, ανέπτυξε το θέμα `Πνευματικό Κεφάλαιο: Η πιο αποδοτική Επένδυση`, τονίζοντας ότι “η τεράστια σε έκταση αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας, που συντελείται, συνεπάγεται ένα συνολικό επαναπροσδιορισμό των αξιών και υπαγορεύει νέες πρακτικές και προσαρμογή σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και πάνω από όλα την εκπαίδευση και την παραγωγή της γνώσης”. “Ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, που είναι από τη φύση του ανθρωποκεντρικός”, πρόσθεσε η προσπάθεια προσαρμογής πρέπει να ξεκινήσει από την εκπαίδευση των εκπαιδευτών, προσπάθεια στην οποία επικεντρώνεται το Trinity Ιnternational Hospitality Studies με όραμα, προοπτική και βεβαιότητα ότι η παιδεία και η γνώση είναι η μόνη πραγματική δύναμη”.

Την έννοια και τη σημασία του κοινωνικού ισολογισμού, αναλύοντας το σύνολο του κοινωνικού προϊόντος, που παράγουν τα maris hotels, επεξήγησε ο κ. Μανόλης Διαμαντουλάκης, ορκωτός ελεγκτής – λογιστής, μέλος της Ελεγκτικής Εταιρίας Grant Thornton, ορίζοντας τον κοινωνικό ισολογισμό ως την οικονομική κατάσταση στην οποία αφενός προσδιορίζεται το κοινωνικό προϊόν, που παράγει μια επιχείρηση και αφετέρου το πως αυτό διανέμεται. Συγκεκριμένα, το 2004 τα maris hotels παρήγαν κοινωνικό προϊόν ύψους 18.432.661,61 ευρώ (παρουσίαση κατανομής στο διάγραμμα που επισυνάπτεται), το οποίο προκύπτει, εάν από το σύνολο του κύκλου εργασιών ύψους 26.687.445,65 ευρώ (κύκλος εργασιών πλέον λοιπών οργανικών εσόδων, έκτακτων κερδών,) αφαιρεθούν τα οργανικά και έκτακτα έξοδα ύψους 8.254.784,04 ευρώ.

“Στο εξωτερικό, αλλά και οι σύγχρονες επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας”, επεσήμανε ο κ. Διαμαντουλάκης, “παράλληλα με τις γνωστοποιήσεις που γίνονται για τους μετόχους με τις γνωστές οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμοί, αποτελέσματα χρήσεως κ.λπ.) καταρτίζουν και τον κοινωνικό ισολογισμό, ο οποίος βοηθά α) στο να κατανοηθεί η σημασία μιας επιχείρησης, β) στο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και γ) συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος μεταξύ επιχείρησης και τοπικής κοινωνίας”.

Στο πλαίσιο του Ελεύθερου Βήματος Προσωπικού ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του κ. Γιώργου Κουφάκη, chief barman bella maris με τίτλο `37 χρονών, οικογενειάρχης, επαγγελματίας και τώρα φοιτητής`. Ο κ. Κουφάκης περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την προσπάθεια του για ατομική και επαγγελματική βελτίωση μέσα από τη φοίτηση του στο Trinity, ενώ ταυτόχρονα είναι εργαζόμενος, οικογενειάρχης και πατέρας δύο παιδιών. Ο κ. Κουφάκης είπε ότι σήμερα με κατασταλαγμένο μυαλό και θέληση να επιτύχει, δίνει νέες προοπτικές στο επάγγελμα, που ξεκίνησε πριν 19 χρόνια και επεσήμανε το πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών του Trinity, τονίζοντας ότι “πολύ σημαντική είναι η προσπάθεια του εκπαιδευτικού ιδρύματος να προσφέρει στους σπουδαστές την `κουλτούρα` της υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών”. “Οι σημαντικές γνώσεις που αποκτώ καθώς και οι επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται με τη φοίτηση στο Trinity αξίζουν τον κόπο της μεγάλης αυτής προσπάθειας” υπογράμμισε ο κ. Κουφάκης.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου με γενική θεματολογία αμείωτο κράτησε το ενδιαφέρον των συνέδρων η με εντυπωσιακή παρουσίαση και μεστό περιεχόμενο ομιλία `Αχ! Αυτοί οι Έφηβοι…` της ψυχολόγου κ. Βάσως Βελιβασάκη, ενώ η ομιλία του δημοσιογράφου και συγγραφέα κ. Νίκου Ψιλάκη είχε ως θέμα `Γεύσεις και Λαϊκός Πολιτισμός της Κρήτης`.

Τέλος, τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε με την εξαγωγή συμπερασμάτων ο Διευθύνων Σύμβουλος των maris hotels κ. Ανδρέας Μεταξάς.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024