Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΓια “αισχροκέρδεια… ολυμπιακών επιδόσεων” στην Ελλάδα μιλάει ο κυπριακός Τύπος

Για “αισχροκέρδεια… ολυμπιακών επιδόσεων” στην Ελλάδα μιλάει ο κυπριακός Τύπος

Αισχροκέρδεια επικρατεί στην Ελλάδα με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του ερχόμενου Αυγούστου σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η κυπριακή εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” στο χθεσινό του φύλλο…

Αισχροκέρδεια επικρατεί στην Ελλάδα με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του ερχόμενου Αυγούστου σύμφωνα<...> με στοιχεία που παρουσιάζει η κυπριακή εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” στο χθεσινό του φύλλο.

Η εφημερίδα επικαλείται διευθυντή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) σε μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε σχετικά την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ότι αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση θα χαθεί και η φετινή χρονιά για τον τουρισμό της χώρας ο οποίος αποκαλύπτει ότι την πιο άγρια κερδοσκοπία εις βάρος των τουριστών που θα αποφασίσουν να επισκεφθούν την Αθήνα και τις άλλες ολυμπιακές πόλεις φοβούνται οι μεγάλοι tour operators της Ευρώπης, οι οποίοι συνιστούν στους πελάτες τους να αναβάλουν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2005″.

Κατά την εφημερίδα η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της ιστοσελίδας της “Φιλοξενίας 2004”, όπου κοινοποιούνται οι τιμές των ξενοδοχείων για το διάστημα 10 Ιουλίου ως 10 Σεπτεμβρίου όπου μπορεί κανείς να δει ότι μια τριμελής οικογένεια που θα επιλέξει ξενοδοχείο A` κατηγορίας, πρέπει να πληρώσει 4.800 ευρώ για έξι διανυκτερεύσεις.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο οι υψηλές τιμές διαμονής αποτελούν το ένα μόνο από τα χίλια πρόσωπα της ολυμπιακής αισχροκέρδειας όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ταξί, εστιατόρια, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα, καταστήματα δώρων, κρουαζιέρες στα γειτονικά νησιά αποτελούν εκ των πραγμάτων πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη φαινομένων αισχροκέρδειας. Πάντως, διάφορες κατηγορίες εργαζομένων έχουν ήδη αρχίσει να διατυπώνουν αιτήματα καταβολής “ολυμπιακού επιδόματος”, τα οποία – αν μη τι άλλο – σπρώχνουν ακόμη υψηλότερα τα επίπεδα τιμών των υπηρεσιών του τουριστικού κυκλώματος.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΕΟΤ Γιάννη Πατέλλη ο οποίος αναφέρει ότι “Είναι δυσάρεστο και σίγουρα θα μας χαρακτηρίσει και για το μέλλον, αλλά είναι γεγονός ότι αν ψάξει κανείς αυτή τη στιγμή να βρει δωμάτιο, δεν μπορεί να το αγοράσει κάτω από 1.000 ευρώ” και προσθέτει ότι “η ανατιμητική ψυχολογία ενισχύεται από το γεγονός πως δεν έχει υπογραφεί ακόμη η συμφωνία μεταξύ ξενοδόχων και ΕΟΤ για τις τιμές στις οποίες οι πρώτοι θα διαθέτουν τις υπηρεσίες τους”.

Όπως αναφέρει ο κ. Πατέλλης στην εφημερίδα “Αυτή τη στιγμή έχουν βγει προς πώληση στο Internet μονάδες Δ` και E` κατηγορίας” προσθέτοντας “ότι οι μονάδες αυτές δεν θα έπρεπε να φιλοξενήσουν επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων και θα έπρεπε να αποσυρθούν για να μη δοθεί κακή εικόνα της χώρας”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με τα ταξί τα οποία δεν έχουν εκσυγχρονισθεί ακόμα, ενώ το πρόγραμμα αντικατάστασης 3.000 παλαιών οχημάτων έχει καθυστερήσει. Επιπλέον, τα κόμιστρα θα είναι “τσουχτερά”, καθώς εκτός από τις αυξήσεις που θα ισχύσουν από τον Ιούνιο, θα δοθεί στους αυτοκινητιστές ταξί ένα “ολυμπιακό δώρο” για τον Αύγουστο, με στόχο να παραμείνουν στην Αθήνα ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες μετακινήσεων.

Κατά τον Φιλελεύθερο, ο τομέας που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να δώσουν τη μεγαλύτερη σημασία είναι τα σημεία που οι ξένοι τουρίστες θα επισκεφθούν εκτός ξενοδοχείων. Τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, οι καφετέριες αποτελούν εκ των πραγμάτων ενδεχόμενες εστίες αισχροκέρδειας, άρα επιβάλλονται τακτικοί έλεγχοι. “Δεν είναι δυνατόν ο καφές εσπρέσο να διατίθεται στην Ελλάδα τρία ευρώ και στη Βενετία 0,80 ευρώ” λέει ο κ. Πατέλλης, για να προσθέσει ότι “σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε πως η υπόθεση της προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό περνά από τη συμπεριφορά κάθε επαγγελματία. Ο ιδιοκτήτης της καφετέριας που διαθέτει τον καφέ στον ξένο τουρίστα σε αυτήν την τιμή προσφέρει τις χειρότερες υπηρεσίες στον τόπο. Εκείνη τη στιγμή κερδίζει, αλλά μακροπρόθεσμα χάνει, αφού στο μυαλό του ξένου τουρίστα η χώρα μας αποτυπώνεται ως ακριβός προορισμός”.

Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης και τις αποκαλύψεις του διευθυντή του γραφείου του ΕΟΤ στην Ολλανδία Αθανάσιου Ιωαννίδη. Ο φόβος της αισχροκέρδειας (και όχι μόνον) έχει πάντως ήδη αποτυπωθεί στη συνείδηση των ξένων, αναφέρει η εφημερίδα, που σκέπτονται να επισκεφθούν την Ελλάδα, η οποία αν και διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα καταγράψει εφέτος ακόμη μία χαμένη χρονιά για τον τουρισμό. Όπως αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, “στις 7 Μαρτίου, που αναφέρονται τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το τουριστικό ρεύμα των Ολλανδών προς την Ελλάδα – έτσι όπως αυτό αποτυπώνεται στις κρατήσεις – ήταν μειωμένο κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή οι κρατήσεις προς Αθήνα εμφανίζονται μειωμένες κατά 40%. Το αντίστοιχο ρεύμα των Ολλανδών προς Ιταλία ήταν μειωμένο κατά 11% και προς Τυνησία κατά 5%. Αντιθέτως, το ρεύμα προς Τουρκία ήταν αυξημένο κατά 5%”.

H εικόνα που οι Ολλανδοί έχουν για την Ελλάδα είναι ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται εκτός των ξενοδοχείων είναι – σύμφωνα με έρευνα αγοράς – πολύ ακριβές. H μεγάλη μείωση κρατήσεων που επιβεβαιώνεται από τα γραφεία του ΕΟΤ στη Γερμανία και στη Μεγάλη Βρετανία έχει άμεση σχέση και με τη δραματική καθυστέρηση της διαφημιστικής προβολής της χώρας μας στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. “Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη” λέει ο κ. Ιωαννίδης, και προσθέτει: “Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έχει χαθεί το μισό δυναμικό πελατών μας. Έτσι, όταν ξεδιπλωθεί η καμπάνια μας τις επόμενες εβδομάδες θα απευθυνθούμε στους μισούς πελάτες από αυτούς που θα μπορούσαμε να αλιεύσουμε”. Ανάλογη, τέλος, είναι η εικόνα στις δύο μεγάλες αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας, από τις οποίες δεχόμαστε περίπου πέντε εκατομμύρια τουρίστες καταλήγει η εφημερίδα στο δημοσίευμά της.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024