Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΟ δρόμος του δράκου: Το έργο που ενίσχυσε τον τουρισμό στη Νότια Εύβοια
Διαδρομή φυσικού κάλλους που διασχίζει τα χωριά της Νότιας Εύβοιας και προσφέρει θέα στο Αιγαίο

Ο δρόμος του δράκου: Το έργο που ενίσχυσε τον τουρισμό στη Νότια Εύβοια

Ο δρόμος του Δράκου στην Νότιο Εύβοια

Η καινοτομία του έργου βασίζεται στη δημιουργία μιας εικαστικής διαδρομής που συνδέεται με τον αρχαίο Θρύλο του δράκου της Καρύστου.

Οι ντόπιοι το αποκαλούν “Ο δρόμος του δράκου” και είναι ένα απτό παράδειγμα πολιτιστικού τουρισμού και τοπικής ανάπτυξης για τη χώρα μας. Πρόκειται για για μία ιδιαίτερου κάλλους παράκτια διαδρομή 5 χιλιομέτρων, που διασχίζει τα χωριά της Νότιας Εύβοιας και προσφέρει συνεχή θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η πρόταση ήρθε από την Vivartia και αμέσως υιοθετήθηκε από δύο απομακρυσμένα χωριά που στοχεύουν στο να αναδείξουν την περιοχή τους. Από κοινού οι κάτοικοι, οι τοπικές επιχειρήσεις μαζί με την σύμπραξη του Δήμου και της Περιφέρειας δημιούργησαν το όραμα ανάπτυξης που ακούει στο όνομα “Ο δρόμος του δράκου”.

Ο στόχος του εγχειρήματος είναι διττός. Από την μία η ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών και ταξιδιωτικών θησαυρών της περιοχής. Από την άλλη η υλοποίηση ενός Παραδείγματος-μοντέλου ως το πρώτο αναπτυξιακό σχέδιο πολιτιστικής τουριστικής ανάπτυξης που βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων (community based tourism).

Η ιδέα είναι απλή, στην εφαρμογή της όμως χρειάζονται συνέργειες. Ο πρωτογενής τομέας, άλλοτε βασική πηγή εσόδων σήμερα ασθμαίνει. Για να παραμείνουν και να ευημερούν οι κάτοικοι της αγροτικής υπαίθρου χρειάζεται ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας που θα συνδέεται με τον τουρισμό. Η αύξηση της επισκεψιμότητας, η προσέλκυση ταξιδιωτών σε λιγότερο τουριστικές περιοχές (Less visited places) είναι η λύση αυτού του προβλήματος. Χρειαζόμαστε όμως νέο και καινοτόμο περιεχόμενο.

Μία ευρηματική μέθοδο υλοποίησης και ανάδειξης τουριστικών εμπειριών (developing new tourism experiences) που θα καταδεικνύουν τα κρυμμένα διαμάντια κάθε περιοχής (show the hidden gems). Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το έργο “Ο δρόμος του δράκου” και βασίζεται σε μία από τις μοναδικότητες (brand) για τη Νότια Εύβοια που είναι τα αινιγματικά Δρακόσπιτα. Πρόκειται για μεγαλιθικά κτίσματα όπου το μυστήριο κατασκευής τους εγείρει παγκοσμίως το ενδιαφέρον.

Ο δρόμος ξεκινάει από το χωριό Γιαννίτσι και τελειώνει στην έναρξη του πεζοπορικού μονοπατιού που οδηγεί στη μοναδική παραλία του Αγίου Δημητρίου Δ/Δ  Μαρμαρίου. Η καινοτομία του έργου βασίζεται στη δημιουργία μιας εικαστικής διαδρομής που συνδέεται με τον αρχαίο Θρύλο του δράκου της Καρύστου.

Ο επισκέπτης θα ξεκινάει την ξενάγηση του με ένα ενημερωτικό γλυπτό Τοποσκόπιο όπου θα παρουσιάζεται η πορεία του περιπατητή, τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, πίνακας ανακοινώσεων για τα πολιτιστικά δρώμενα, τα πανηγύρια και άλλες δραστηριότητες της περιοχής.  Στη συνέχεια ανά τακτά διαστήματα κατά μήκος του δρόμου θα γνωρίζει την ιστορία ενσαρκωμένη μέσα από έξι μεγαλιθικά γλυπτά που θα υλοποιήσει η Vivarte.

  1. Το βλέμμα του δράκου.
  2. Οι επιθυμίες του δράκου.
  3. Ο φόβος του δράκου.
  4. Οι συμβουλές του δράκου.
  5. Τα παιδιά του δράκου.
  6. Η πόρτα του δράκου.

Μέσα από μία τρισδιάστατη αφήγηση του μύθου θα λυθεί το μυστήριο γύρω από τον δράκο της Καρύστου, του άγνωστου για όλους μας κατασκευαστή τον μεγαλιθικών μνημείων της Νοτίου Ευβοίας.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024
06/06/2024
05/06/2024