Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίOλοκληρώθηκε το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών του World Trail Conference-WTN στην Σκιάθο
Συνέδριο

Oλοκληρώθηκε το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών του World Trail Conference-WTN στην Σκιάθο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών στην Σκιάθο, με στόχο την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών του World Trail Conference-WTN, το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο μονοπατιών στον κόσμο,  το διάστημα 26 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022 στη Σκιάθο με τη συμμετοχή 36 ομιλητών και 161 Συνέδρων από 48 χώρες. Το Συνέδριο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια με το πιο πρόσφατο να έχει διοργανωθεί το 2018. Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι η ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ιδιαίτερα του περιπατητικού τουρισμού.

H τελετή έναρξης του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μπούρτζι. Την τελετή άνοιξαν ο Πρόεδρος του WTN,κ. Galeo Saintz και ο Δήμαρχος Σκιάθου, κ. Θοδωρής Τζούμας, τονίζοντας την αξία πραγματοποίησης του Συνεδρίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ειδικά στη Σκιάθο. Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τους Συνέδρους στον παράδεισο των περιπατητών ανακοινώνοντας το νέο δίκτυο μονοπατιών, που περιλαμβάνει 15 διαδρομές μια εκ των οποίων για ΑΜΕΑ. “Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τη Σκιάθο και για την Ελλάδα η φιλοξενία του μεγαλύτερου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τα μονοπάτια με την συμμετοχή των εξαιρετικών ομιλητών και συνέδρων. Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου θα αποτελέσει σημείο αναφοράς αλλά και έναυσμα για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος και του εναλλακτικού τουρισμού, καθιερώνοντάς το ως ιδανικό τουριστικό προορισμό. Σε συνεργασία με την Paths of Greece,ένα μέλος του WTC, έχουμε οργανώσει τα μονοπάτια μας σε 15 διαδρομές, 100 χλμ, έχουμε εκσυγχρονίσει τη σήμανση και την υποδομή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη για τη συνεχή και αποτελεσματική υποστήριξη για την πραγματοποίηση αυτής της μεγάλης διοργάνωσης, τον Πρόεδρο του WTN Galeo Saintz για την εξαιρετική συνεργασία, τους συνδιοργανωτές, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Ένωση Ξενοδόχων και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Αλέξανδρο Ευσταθίου για την σημαντική υποστήριξη και τη συνεργασία σε όλα τα στάδια της διοργάνωσης.”

Ο Πρόεδρος του WTN, Galeo Saintz, δήλωσε “Αποστολή μας ως Δίκτυο είναι να υπηρετούμε τα μονοπάτια ανά τον κόσμο και να βελτιώνουμε συνεχώς τα επιτεύγματά μας. Τα εστιασμένα προϊόντα δικτύωσής μας και οι καμπάνιες μας καθοδηγούνται από μια διεθνή συνεργασία σε όλο το Δίκτυό μας μέσω των Trails Task Ομάδων μας, που φέρνουν αποτελέσματα στην πράξη όσον αφορά τις 8 θεματικές στις οποίες επικεντρώνεται το ευρύ World Trail Conference. Η Σκιάθος με τα ξεχωριστά μονοπάτια της είναι ιδανικός περιπατητικός προορισμός. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου στοχεύει να επικεντρωθεί στο να φέρει τα μονοπάτια στο μέλλον και στο να εδραιώσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν στον τουρισμό περιπέτειας, στην κινητικότητα, στις αγροτικές οικονομίες, στα σπορ και στην αναψυχή ανοιχτού χώρου και στο γιατί χρειαζόμαστε τα μονοπάτια και γιατί τα μονοπάτια χρειάζονται εμάς”

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Υφυπουργός Τουρισμού, κα. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία xαρακτήρισε την διοργάνωση «μεγάλο γεγονός» για την Ελλάδα και τη Σκιάθο δίνοντας συγχαρητήρια στον Δήμαρχο για την όλη διοργάνωση και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού αναφορικά με τους τρεις άξονες και τις προτεραιότητες “Βιωσιμότητα- Ισορροπία- Ποιότητα”, το στοίχημα της φετινής τουριστικής περιόδου, όπου το νησί της Σκιάθου δείχνει την προσαρμογή σε αυτούς τους άξονες φιλοξενώντας μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Συμπληρωματικά αναφέρθηκε στην ποιότητα στον τουρισμό, και στην ανάγκη για πιο ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας, ποιότητα που αυξάνει την μέση δαπάνη και εντείνει το πλεονέκτημα της έννοιας της φιλοξενίας, ώστε εν τέλει να πειστούν οι επισκέπτες, ότι αξίζει να επαναλάβουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Ακολούθησε ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, κ. Matthew Lodge, ο οποίος ανέφερε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη στη Σκιάθο κατόπιν της πρόσκλησης του Δήμου και είναι ιδιαίτερα χαρούμενος πού παρίσταται στο εξαιρετικής σημασίας Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών  και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την φυσική ομορφιά και τη φιλοξενία  που προσφέρει το νησί.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του συνεχάρη τους διοργανωτές και τόνισε πως “Στα πλαίσια του πράσινου και βιώσιμου τουρισμού περισσότερο από ποτέ ο τουρισμός χτίζεται σήμερα μέσα από τα βήματα των μονοπατιών, ο αριθμός των τουριστών που αναζητούν μονοπάτια είναι ολοένα και αυξανόμενος”. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Αλέκος Ευσταθίου, υπογράμμισε έντονα ότι το Συνέδριο  είναι σημείο αναφοράς για την παγκόσμια προβολή και την ενίσχυση του προορισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μια μοναδική ευκαιρία για τη Σκιάθο να προβάλει διεθνώς το μοναδικό δίκτυο μονοπατιών. Ο Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος της Fraport Greece, Θάνος Μπουλασίκης, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία του συνεδρίου για τα τουριστικά δρώμενα της χώρας και δήλωσε  ότι η Fraport Greece θα συνεχίσει να υποστηρίζει δράσεις που συμβάλλουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο στην ενίσχυση της τουριστικής προβολής της χώρας μας.

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Senior Project Specialist του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Νικόλαος Γκολφινόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΠΟΤ με τον Δήμο Σκιάθου, τον πρώτο Δήμο της χώρας με τον οποίο συνάπτει σύμφωνο συνεργασίας με σκοπό να αξιολογήσουν τη στρατηγική μάρκετινγκ του νησιού και να προτείνουν προσαρμογές και απαραίτητες βελτιώσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη δέσμευση του προορισμού να χρησιμοποιεί τον τουρισμό ως μοχλό αειφόρου ανάπτυξης. Μάλιστα τόνισε ότι  ο ΠΟΤ  υποστηρίζει με ιδιαίτερη χαρά και συμμετέχει στο Συνέδριο αφού μεταξύ άλλων ο ΠΟΤ εστιάζει στους “δρόμους -routes» και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη των δικτύων δρόμων” στον κόσμο και πώς αυτοί οι πολιτισμοί μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης και του τουριστικού προϊόντος σε 36 χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΠΟΤ μαζί με την Υφυπουργό Τουρισμού παρέδωσαν στον Δήμαρχο τιμητική πλακέτα του Γενικού Γραμματέα του ΠΟΤ Zurab Pololikashvili για την αφοσίωση του Δήμου στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Σκιάθου.

Κεντρική ομιλήτρια  του Συνεδρίου ήταν η Tracy Schmitt, που  μίλησε για τη δύναμη που να μπορεί να βρει κάνεις να κάνει το ακατόρθωτο, δυνατό.  Η κα.  Tracy Schmitt [γνωστή και ως η «Ασταμάτητη» (Unstoppable Tracy)] είναι Καναδή αθλήτρια, τετραπλά ακρωτηριασμένη εκ γενετής (quadruple amputee), έχει κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο αλπικό σκι στους Παρα-αθλητικούς Αγώνες του Οντάριο (Ontario Parasport Games) και το 2019 μπήκε στο Disability Hall of Fame του Καναδά. Γεννήθηκε στο Τορόντο χωρίς πλήρως ανεπτυγμένα άκρα. Όταν η μητέρα της προσπάθησε να τη γράψει στο νηπιαγωγείο, ο Διευθυντής αρνήθηκε να τη δεχτεί πιστεύοντας ότι η Tracy θα ήταν απόλυτα εξαρτημένη από τους δασκάλους. Αφού η μητέρα της Tracy κατάφερε να πείσει το Διευθυντή να της επιτρέψει να φοιτήσει δοκιμαστικά για μία εβδομάδα, η Tracy βοηθούσε όλους τους άλλους μαθητές να δένουν τα κορδόνια τους! Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του York στις Τέχνες, του Πανεπιστημίου του Brock στον Αθλητισμό και την Αναψυχή, του Πανεπιστημίου Queen’s στην Εκπαίδευση και έχει μεταπτυχιακό από τη Σχολή Rotman στη Διοίκηση. Το 1991, η Schmitt μαζί με άλλους 13 Καναδούς σκαρφάλωσαν στα Ιμαλάια. Το μότο της είναι: “Αν μπορώ να το κάνω εγώ, μπορείς και εσύ. Τι δικαιολογία έχεις;”. Η  Tracy Schmitt συνεχάρη τον  Δήμο Σκιάθου αφού είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που στο πλαίσιο της βελτίωσης της προσβασιμότητας, εκτός από θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία, εκτός από ράμπες πρόσβασης, εκτός από την τοποθέτηση συστήματος αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, τώρα δημιουργεί  και την πρώτη περιπατητική διαδρομή ΑμεΑ, που θα  έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, γονείς με μωρά παιδιά, ηλικιωμένοι με περιορισμένη κινητικότητα, αλλά και όλοι όσοι αγαπούν την μοναδική ομορφιά της φύσης. Η Tracy Schmitt ενέπνευσε και συγκίνησε στις ομιλίες που έδωσε στους περισσότερους από 500 μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Σκιάθου, δίνοντας μαθήματα ζωής και δύναμης.

Την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου,  27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού η κα. Alessandra Priante Regional Director for Europe  του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, απηύθυνε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό “Ευχαριστώ το Δήμαρχο και το WTN που μου επιτρέπει να σας απευθυνθώ στο άνοιγμα αυτό του πολύ σημαντικού Συνεδρίου. Ο ΠΟΤ και ο Δήμος έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, συνεργάζονται στενότατα για να βελτιώσουν και να φτάσουν στο επίπεδο που ξέρουμε ότι μπορεί να φτάσει η βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Σκιάθου. Έχουμε κοινές αξίες, προτεραιότητας και μακροπρόθεσμους στόχους. Έχουμε επίσης κοινό αίσθημα ευθύνης. Θέλω να συγχαρώ το Δήμο για την αφοσίωση που επιδεικνύει και τη δέσμευσή του να κάνει τον τουρισμό κινητήρια δύναμη με θετικό πρόσιμο για όλους. Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών έρχεται σε μία μοναδική στιγμή κατά την οποία ο τουρισμός αναπτύσσεται ξανά, άνθρωποι από όλον τον κόσμο ανυπομονούν να ταξιδέψουν για να ανακαλύψουν νέους πολιτισμούς που αναπτύσσονται σε κάθε γωνία και κυρίως τα τοπικά στοιχεία των πολιτισμών αυτών (γαστρονομία, οίνο). Ο τουρισμός είναι πλέον σημαντικότερος από ποτέ καθώς δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να μεταμορφώσουμε κοινωνίες με βιώσιμο τρόπο, καινοτομώντας και προστατεύοντας την τοπική κουλτούρα, το περιβάλλον και τις αξίες. Είμαι βέβαιη ότι αυτό το Συνέδριο θα δώσει έμφαση στη σημασία του εναλλακτικού τουρισμού και της φύσης. Θα εξερευνήσει τη δυνατότητα που έχουμε όλοι να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε την κληρονομιά μας. “

Την πέμπτη μέρα του Συνεδρίου το μονοπάτι του Κάστρου αδελφοποιήθηκε με το μονοπάτι  του νησιού JejuOlle της Νότιας Κορέας σε ειδική τελετή στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, στη συνέχεια οι Σύνεδροι περπάτησαν το μονοπάτι του Κάστρου με ενθουσιασμό και με οδηγούς τους μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου.

Κατά τη διάρκεια του  Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης ομιλίες, συνεδρίες εξ αποστάσεων και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πεζοπορικών διαδρομών και εργαστηρίων στα μονοπάτια της Σκιάθου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/09/2023
28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023