Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΔίαυλος συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας με τη δικτύωση των τόπων που γέννησαν Αριστοτέλη και Κομφούκιο
Συνεργασίες

Δίαυλος συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας με τη δικτύωση των τόπων που γέννησαν Αριστοτέλη και Κομφούκιο

Η συνεργασία Δήμου Αριστοτέλη με Δήμο Qufu της Κίνας, προάγει την πολιτιστική και τουριστική δικτύωση, ενισχύοντας τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας μέσω επίσημων επισκέψεων και ανταλλαγών.

Σε εγχείρημα με εθνική διάσταση και σημασία για την επαφή και συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα, εξελίσσεται η πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη για την δικτύωσή του με τον Δήμο Qufu της Κίνας που αποτελεί τον τόπο γέννησης του Κομφούκιου.
Η επίσημη ολοκλήρωση της δικτύωσης των γενέθλιων τόπων Αριστοτέλη και Κομφούκιου, έλαβε χώρα τις τελευταίες μέρες στην Κίνα, όπου μετέβη αντιπροσωπεία του Δήμου Αριστοτέλη με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Στέλιο Βαλιάνο, και με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμαρχο Qufu κ. Cui Jiaqing και υπό την αιγίδα της τοπικής κυβέρνησης της Κινεζικής Επαρχίας Shandong, παρουσία κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών αξιωματούχων.
Η επίσκεψη και η υπογραφή του Μνημονίου έτυχε ευρείας κάλυψη και προβολής από τα τοπικά ΜΜΕ σε ένα κοινό άνω των 100.000.000 κατοίκων της Επαρχίας Shandong. Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας συνεργασίας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2023 στα Αρχαία Στάγειρα της Χαλκιδικής, με τη διοργάνωση του Συμποσίου Aristotle-Comfucius και συνεχίστηκε το Νοέμβριο του 2023 με την επίσκεψη πολυμελούς κινεζικής αντιπροσωπείας στον Δήμο Αριστοτέλη και την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης και καταγραφής της πρόθεσης Πολιτιστικών και Τουριστικών Ανταλλαγών, ανάμεσα στον Δήμο Αριστοτέλη και στην Επαρχία Shandong και ιδιαίτερα στον Δήμο Qufu.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κίνα, το πρόγραμμα περιελάμβανε συνάντηση εργασίας της ελληνικής αντιπροσωπείας και των στελεχών του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη, με αντιπροσωπεία του κολοσσιαίου tour operator της Κίνας CITS, που αποτελεί τον ρυθμιστή όλης της outgoing τουριστικής δραστηριότητας της Κίνας.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προοπτική σταθερής συνεργασίας με αξιοποίηση της αεροπορικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκης- Κωνσταντινούπολης- Πεκίνου» της Turkish Airlines που ήδη έχει εκφράσει το ενδιαφέρον για στήριξη της συγκεκριμένης συνεργασίας.
Η αντιπροσωπεία του Δήμου Αριστοτέλη ξεναγήθηκε σε όλα τα τοπόσημα της κομφουκιανής φιλοσοφίας, ενώ στο επίσημο δείπνο η συμφωνία επισφραγίστηκε με Αθωνικό Οίνο «Νάμα» από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Ήδη εξετάζεται η δυνατότητα να φιλοξενηθούν στη Χαλκιδική στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών, οι εντυπωσιακές Τελετές Μνήμης του Κομφούκιου, που οργανώνονται κάθε χρόνο από τον Κομφουκιανό Κέντρο της γενέτειρας του παγκόσμιας ακτινοβολίας φιλοσόφου της Κίνας.
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε σχετικά: «Πριν έναν χρόνο περίπου, στο πλαίσιο της αναβίωσης των εκδηλώσεων των “Αριστοτελείων” με ιδέα τη νοητή συνάντηση δύο φιλοσοφικών μεγεθών της αρχαιότητας που έχουν οικουμενική επίδραση, του Αριστοτέλη και του Κομφούκιου, ξεκινήσαμε ένα οραματικό και τολμηρό εγχείρημα, άμεσης δικτύωσης του Δήμου Αριστοτέλη των 17.000 κατοίκων, με ένα πραγματικά αντιστρόφως ανάλογο γεωγραφικό και πληθυσμιακό μέγεθος της Κίνας, όπως ο Δήμος Qufu των 650.000 κατοίκων και η Επαρχία Shandong των 100.000.000 κατοίκων. Σήμερα, βλέπουμε την προσπάθεια να αποδίδει καρπούς και να αποκτά εθνικές διαστάσεις. Η μόνιμη δικτύωση που επισημοποιήθηκε, τα επόμενα χρόνια μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα υγιούς άσκησης μιας άτυπης διπλωματίας σε επίπεδο πόλεων. Εύχομαι δε, να αποτελέσει έναν σταθερό δίαυλο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, με πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τον Δήμο Αριστοτέλη, αλλα ιδιαίτερα για ολόκληρη τη Χαλκιδική και ευρύτερα τη Μακεδονία.»
Η όλη πρωτοβουλία αναπτύχθηκε από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη και τη Σύμβουλο Τουρισμού, Μαρία Πάππα.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024