Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαIATA: Η επιβατική κίνηση αυξάνεται όμως παραμένει επιτακτική ανάγκη η μείωση του κόστους

IATA: Η επιβατική κίνηση αυξάνεται όμως παραμένει επιτακτική ανάγκη η μείωση του κόστους

“Οι συνεχείς κρίσεις που ταλανίζουν τις αερομεταφορές από το Σεπτέμβριο του 2001 στοίχισαν στο κλάδο τρία χρόνια ανάπτυξης και κερδοφορίας. Οι θετικές τάσεις της επιβατικής κίνησης τους τελευταίους…

“Οι συνεχείς κρίσεις που ταλανίζουν τις αερομεταφορές από το Σεπτέμβριο του 2001 στοίχισαν στο κλάδο<...> τρία χρόνια ανάπτυξης και κερδοφορίας. Οι θετικές τάσεις της επιβατικής κίνησης τους τελευταίους έξι μήνες δείχνουν ότι επιστρέφουμε στα προ-11 Σεπτεμβρίου επίπεδα. Η ΙΑΤΑ εκτιμά ότι ο κλάδος θα καταγράψει περιορισμένα κέρδη, ύψους 3,2$ δισεκατομμυρίων για τις διεθνές αερομεταφορές το 2004″ δήλωσε ο Giovanni Bisignani, Γενικός Διευθυντής της ΙΑΤΑ μιλώντας στο συνέδριο “Wings of Change” που οργάνωσε στο Σαντιάγκο της Χιλής.

Όμως τα ποσοστά κερδοφορίας προκαλούν ανησυχία. “Δεν μπορούμε να εναποθέσουμε την βιωσιμότητα του κλάδου σε περιθώρια κέρδους 2-3%. Μπορεί οι αεροπορικές εταιρίες ανακάμπτουν όμως ο κλάδος παραμένει εύθραυστος. Η συνεχής έμφαση στην μείωση του κόστους και στη βελτίωση της αποδοτικότητας σε όλους τους επιμέρους τομείς του κλάδου παραμένει πρώτη προτεραιότητα”.

Ο Bisignani επανέλαβε την έκκληση της IATA προς τους παροχείς υπηρεσιών αεροδρομίων και αεροναυτιλίας να συμβάλλουν στην προσπάθεια μείωσης του κόστους σε όλο τον κλάδο. “Ενώ έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους μονοπωλιακούς παροχείς υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις εμπορικές πιέσεις του κλάδου, σημαντικά προβλήματα παραμένουν. Ο κακός σχεδιασμός της προσπάθειας ιδιωτικοποιήσεως έχει ως αποτέλεσμα τα αεροδρόμια της Λατινικής Αμερικής να είναι ανάμεσα στους χειρότερους παραβάτες. Απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση για να ευθυγραμμιστούν τα αεροδρόμια της περιοχής με την εμπορική πραγματικότητα” ανέφερε ο Bisignani.

Τα σχόλια του Bisignani`s έγιναν την ώρα που η Ένωση ανακοίνωνε τα αποτελέσματα της επιβατικής κίνησης για τον Φεβρουάριο του 2004, τα οποία παρέτειναν την συνεχή ανάπτυξη του κλάδου σε ετήσια βάση για έξι συνεχείς μήνες. Η παγκόσμια επιβατική κίνηση για τον μήνα Φεβρουάριο βελτιώθηκε κατά 9,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2003 ενώ η παγκόσμια κίνηση φορτίου αυξήθηκε κατά 15,7% για την ίδια περίοδο. Τα προσωρινά αποτελέσματα για τον Φεβρουάριο του 2004 σε σχέση με την αντίστοιχη χρονιά καταδεικνύουν ισχυρά αποτελέσματα σε ετήσια βάση για όλες τις γεωγραφικές περιοχές.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. RPK (revenue passenger-km) έσοδα από επιβατοχιλιόμετρα μετρά την πραγματική κίνηση επιβατών

ASK (Available Seat Kilometres) “διαθέσιμες θέσεις-χιλιόμετρα” μετρά τον διαθέσιμο αριθμό επιβατών

PLF (Passenger Load Factor) “ποσοστό πλήρωσης” Είναι το ποσοστό του ASK που τελικά χρησιμοποιήθηκε

FTK (Freight Tonne Kilometres) “τοννοχιλιόμετρα εμπορευμάτων” μετρά την πραγματική κίνηση εμπορευμάτων

ATK (Available Tonne Kilometres) διαθέσιμα τοννοχιλιόμετρα μετρά την συνολική χωρητικότητα (επιβάτες και εμπορεύματα)

2. ΟΙ στατιστικές της ΙΑΤΑ καλύπτουν τις διεθνείς τακτικές αερομεταφορές, δεν περιλαμβάνεται η εσωτερική επιβατική κίνηση.

3. Όλοι οι αριθμοί είναι προσωρινοί και αντιπροσωπεύουν πλέον εκτιμήσεων για δεδομένα που λείπουν.

4. Επειδή δεν είναι βέβαιο ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες που ανακοινώνουν τα στοιχεία τους στην ΙΑΤΑ έχουν υιοθετήσει τους νέους ορισμούς στατιστικής της ΙΑΤΑ, συνιστούμε προσοχή κατά την διενέργεια συγκρίσεων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024