Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΞ: Αρνητικές οι χρηματοοικονομικές συγκυρίες για τον ελληνικό τουρισμό
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

ΠΟΞ: Αρνητικές οι χρηματοοικονομικές συγκυρίες για τον ελληνικό τουρισμό

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουμε και δρούμε εν μέσω ενός ασταθούς χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος παγκοσμίως με τάσεις επιδείνωσης. Η εξέλιξη των οικονομιών, διεθνώς, προοιωνίζεται αβέβαιη και σίγουρα δύσκολα προβλέψιμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους (2008) τα Χρηματιστήρια ανά τον κόσμο καταγράφουν σημαντικές απώλειες…

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουμε και δρούμε εν μέσω ενός ασταθούς χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος παγκοσμίως με τάσεις επιδείνωσης. Η εξέλιξη των οικονομιών, διεθνώς, προοιωνίζεται αβέβαιη και σίγουρα δύσκολα<...>προβλέψιμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους (2008) τα Χρηματιστήρια ανά τον κόσμο καταγράφουν σημαντικές απώλειες (Nasdaq -14,86 %, FTSE 100 -14,89 %, CAC 40 –19,24 %, Γενικός Δείκτης Αθήνα -27,38 %, NIKKEI 225 -19,8 %, HANG SENG -24,11 % κλπ – στοιχεία από την αρχή του έτους έως 23-03-2008). Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις αναλυτών κατά το ίδιο διάστημα «εξατμίστηκαν» περίπου 26 τρισ. ευρώ στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, ενώ 55 δισ. ευρώ «απώλεσε», από πλευράς κεφαλαιοποίησης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Το ίδιο διάστημα, η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ καταγράφοντας τιμές άνω των 110 δολαρίων ανά βαρέλι, η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ άγγιξε το 1,60, δηλαδή το δολάριο υποτιμήθηκε, περίπου, 22% έναντι του ευρώ το τελευταίο έτος, η Λίρα Αγγλίας διολίσθησε 15% το ίδιο διάστημα, ενώ το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα με προφανείς παγκόσμιες επιπτώσεις.

Έτσι, πληθαίνουν διαρκώς οι αναλυτές εκείνοι που προβλέπουν ότι η οικονομία των Η.Π.Α. εισέρχεται σε μια περίοδο ύφεσης, μία εξέλιξη η οποία ενδέχεται να επηρεάσει και τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Οι εξωγενείς αυτοί παράγοντες, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων – ΠΟΞ, δημιουργούν ανησυχίες και εγκυμονούν κινδύνους για την έκβαση της τουριστικής κίνησης στην χώρα μας το 2008 αλλά και το 2009, καθώς ο τομέας του τουρισμού είναι μεταξύ εκείνων που, πρωτίστως, πλήττονται τόσο λόγω των αρνητικών χρηματοοικονομικών συγκυριών, όσο και λόγω της μείωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ξενοδοχίας εν συγκρίσει με τα ξενοδοχεία, που λειτουργούν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία τιμολογούν σε δολάρια”.

Aν και το ελληνικό ξενοδοχειακό προϊόν έχει δοκιμαστεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν δείχνοντας αξιοσημείωτες αντοχές, η ΠΟΞ τονίζει ότι σε περιόδους αστάθειας απαιτείται να βρίσκονται όλοι οι συνδαιτυμόνες του τουρισμού σε κατάσταση εγρήγορσης, επιδεικνύοντας βούληση ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων. Έτσι πρέπει να δρομολογηθούν, κατά προτεραιότητα, άμεσες λύσεις σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, τα οποία θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος, το οποίο θα κληθεί να «απορροφήσει» μεγάλο μέρος της συναλλαγματικής ενίσχυσης του ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΞ:


  • Απαιτείται η άμεση αντικατάσταση του Τέλους Παρεπιδημούντων που ισχύει σήμερα υπέρ ΟΤΑ και βαρύνει, άδικα, μόνο τα ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λ.π. με ένα δικαιότερο ενιαίο φόρο επιτηδεύματος επί των κερδών όλων των επιχειρήσεων ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κάτι αντίστοιχο ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και επειδή θα αναφέρεται στο σύνολο της φορολογικής βάσης δεν θα ξεπεράσει το ένα τοις χιλίοις επί των κερδών των επιχειρήσεων, ενισχύοντας περαιτέρω τα έσοδα των ΟΤΑ.

  • Πρέπει να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση στο χρονίζον ζήτημα της λειτουργικής τακτοποίησης των ξενοδοχειακών καταλυμάτων με πολεοδομικές εκκρεμότητες, που αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της εικόνας του Ελληνικού ξενοδοχείου ως προϊόντος ιδιαίτερα ποιοτικού και ασφαλούς. Επιπρόσθετα η πάταξη της γραφειοκρατίας θα απελευθερώσει τους ξενοδόχους από περιττές και άσχετες δραστηριότητες σε σχέση με το κύριο αντικείμενό τους και θα τους αφήσει απερίσπαστους σε αυτό, που δεν είναι άλλο, από την παροχή υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακών υπηρεσιών.

  • Η προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας και η συγκράτηση των τιμών δεν θα πρέπει να περιορισθεί μόνο στο ξενοδοχειακό περιβάλλον. Θεωρούμε ότι και οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες του τουρισμού πρέπει, ιδιαίτερα εφέτος, να προσφέρουν άριστες υπηρεσίες σε σταθερές τιμές. Ομοίως, ιδιαίτερη υπευθυνότητα πρέπει να επιδείξουν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τόσο στην ποιότητα της παρεχόμενης εργασίας τους, όσο και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν για την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

  • Απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της προβολής/διαφήμισης της χώρας, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Η περαιτέρω βελτίωση της ταχύτητας στη χορήγηση βίζα σε χώρες πέραν της Ρωσίας, όπως Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Σερβία κλπ μπορεί να βοηθήσει αισθητά.

  • Κρίνεται απαραίτητο να επιταχυνθούν οι ενέργειες για τον τουριστικό χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας αλλά και για την βελτίωση των υποδομών. Είναι ζητήματα τα οποία στην Ελλάδα τα συζητάμε χρόνια αλλά προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ οι ανταγωνιστικοί προορισμοί τρέχουν με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.


“Η λύση των προαναφερομένων ζητημάτων” κατά την ΠΟΞ, “κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς τυχόν μετάθεσή τους στο μέλλον, ιδίως σε περιόδους σαν και αυτή που διανύουμε, θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας του ξενοδοχειακού μας προϊόντος”.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024