Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣπηλιωτόπουλος: Η δύναμη της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Σπηλιωτόπουλος: Η δύναμη της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της

“Η πολιτισμική παράδοση ενός τόπου δεν ανήκει στο παρελθόν, στην εποχή των μεγάλων πνευμάτων που άλλαξαν τον κόσμο, αλλά οφείλει να συνεχίζεται, να διαιωνίζεται, να περνάει από γενιά σε γενιά, μέσα από δασκάλους που αλλάζουν τη ζωή των μαθητών τους και μέσα από μαθητές που διδάσκονται τούτη την παράδοση, με στόχο να αλλάξουν κι αυτοί μια μέρα τις ζωές κάποιων άλλων…

“Η πολιτισμική παράδοση ενός τόπου δεν ανήκει στο παρελθόν, στην εποχή των μεγάλων πνευμάτων που άλλαξαν τον κόσμο, αλλά οφείλει να συνεχίζεται, να διαιωνίζεται, να περνάει από γενιά σε γενιά, μέσα από δασκάλους που αλλάζουν<...>τη ζωή των μαθητών τους και μέσα από μαθητές που διδάσκονται τούτη την παράδοση, με στόχο να αλλάξουν κι αυτοί μια μέρα τις ζωές κάποιων άλλων. Ο Πολιτισμός είναι ο οδηγός που εμπλουτίζει τον κόσμο μας με θεμελιώδεις αξίες”. Ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας χτες σε φοιτητές της έδρας Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Σανγκάης. “Ο κινέζικος και ο ελληνικός πολιτισμός” συμπλήρωσε “αποτελούν τους πυλώνες, πάνω στους οποίους στηρίζεται μέχρι σήμερα ο παγκόσμιος πολιτισμός, της Δύσης και της Ανατολής”.

“Η πολιτιστική μας κληρονομιά και ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός ασφαλώς δεν απευθύνονται μόνο στους Έλληνες. Η επιρροή και η δύναμή τους εκτείνονται πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, και το διαπιστώνουμε κάθε φορά που ακούμε εσάς, τους φοιτητές της γλώσσας μας, να μιλούν με αυτοπεποίθηση και ζηλευτή ευφράδεια την ελληνική γλώσσα” επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Σπηλιωτόπουλος, απευθυνόμενος στους φοιτητές.

Η τέχνη, ο τουρισμός, ο αθλητισμός αποτελούν κατά τον Υπουργό, την αφετηρία ενός διαλόγου που δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών, ενώ υψηλής συμβολικής σημασίας θεωρεί το γεγονός οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου διαδέχονται τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Χάρη στην ιδιαίτερη και διαχρονική πολιτιστική τους ακτινοβολία, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κίνα έχουν κατακτήσει μια ιδιαίτερη θέση στη συνείδηση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. “Όλοι εσείς” είπε στους καθηγητές και φοιτητές “που διδάσκετε και διδάσκεστε, που μαθητεύετε στις αξίες του κινεζικού πολιτισμού, όλοι εσείς που επιλέξατε να γνωρίσετε τον ελληνικό πολιτισμό, μέσα από την ελληνική γλώσσα, είστε πάνω από όλα ταξιδευτές του πνεύματος: Θα μπορούσε να πει κανείς, οι σύγχρονες παραλλαγές ενός Οδυσσέα. Και απέναντι σε σας, τους ταξιδευτές της γνώσης και τους πρεσβευτές της κληρονομιάς του πνεύματος, νιώθω ότι όλη αυτή η ανώφελη ιδιοσυγκρασία της εποχής μας σβήνει, για να παραδώσει τη θέση της στην αυθεντική διάσταση του Πολιτισμού, εκεί όπου οι φωνές των μεγάλων δημιουργών δεν παύουν να μας υπενθυμίζουν το αυτονόητο της Τέχνης: την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να διευρύνει τους ορίζοντές του. Την ανάγκη του να ταξιδέψει με όχημα τη Γνώση”.

Η συγγένεια ανάμεσα στο έργο σπουδαίων Κινέζων και Ελλήνων εντοπίζεται, σύμφωνα με τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, στον `Ανθρωπο. Πιο συγκεκριμένα: Το πώς ο απλός πολίτης βρίσκει την δύναμη να αντισταθεί. Να αντισταθεί κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στα καθεστώτα, κόντρα στην ανάλγητη ηθική της εξουσίας, κόντρα στην ίδια την αισθητική της κοινωνίας. Μέσα από την ελληνική πεζογραφία και την ελληνική ποίηση, εκείνο που οι κλασσικοί άφησαν να διαφανεί δεν ήταν παρά αυτό το ανθρωποκεντρικό ζητούμενο που όρθωσε ο εικοστός αιώνας: την ανάγκη του απλού ανθρώπου να μην εκφυλιστεί από τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο Καβάφης τόλμησε να εστιάσει στις ανθρώπινες εσωτερικές συγκρούσεις. Ο Ελύτης αντιπαρέταξε έναν λυρισμό μέσα από τον οποίο το ατομικό όνειρο έλαβε τις διαστάσεις ενός ολόκληρου Αιγαίου. Και ο Ρίτσος πήρε τον άνθρωπο που μάχεται και μετέτρεψε τον ηθικό αγώνα του σε ιεροτελεστία από την οποία εκβάλλει η πιο σημαντική μορφή αξιοπρέπειας. Το ίδιο έκαναν κι άλλοι: το έκανε ο Κάρολος Κουν μέσα από το θέατρο, το έκανε ο Γιάννης Τσαρούχης μέσα από τη ζωγραφική, το έκανε ο Μάνος Χατζιδάκις μέσα από τη μουσική. Το αποτέλεσμα; Μέσα από την δύναμη όλων αυτών των δημιουργών, γεννήθηκε ένας Πολιτισμός που ακόμα υπάρχει και ξεχωρίζει.

Έτσι, η σύγχρονη Ελλάδα, με επιμονή και εξωστρέφεια οδηγείται σε μια νέα εποχή. Εκεί όπου η παράδοση έρχεται να μπολιαστεί με το καινούριο, ούτως ώστε να προκύψει ένα υγιέστατο νέο χαρακτηριστικό: η ελληνική αισθητική του εικοστού πρώτου αιώνα. “Για να πας μπροστά πρέπει να μην ξεχνάς το πίσω” επεσήμανε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και εξήγησε: “Η δύναμη της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της. Ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η ένδοξη αρχαιότητα της φιλοσοφίας και της δραματουργίας, αλλά μια πορεία που φθάνει στο σήμερα. Ο ελληνικός πολιτισμός συνεχίζει, μεταλλάσσεται, εξελίσσεται, επανερμηνεύεται, με άλλα λόγια είναι ζωντανός. Αυτόν τον πολιτισμό θέλουμε και οφείλουμε να δείξουμε στον κόσμο. Θέλουμε να πούμε: Πως ο ελληνικός πολιτισμός και η λέξη Ελλάδα είναι σεβαστή και αγαπητή σε όλες τις γεωγραφικές συνιστώσες. Πως η πραγματική και διαχρονική δύναμη ενός λαού είναι ο πολιτισμός του. Αυτό αυτόματα τοποθετεί την Ελλάδα σε μια από τις πρώτες θέσεις στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας”.

Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου

Στη συνέχεια ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Σπηλιωτόπουλος, συναντήθηκε μρ τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης (Shanghai International Studies University), κ. Cao Peming, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του ότι ο ελληνικός πολιτισμός έχει μεγάλη επιρροή στο Πανεπιστήμιο. Ιδιαίτερα, σημείωσε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξάγονται φέτος στο Πεκίνο και η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που ξεκίνησε απο την Αρχαία Ολυμπία συνετέλεσαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι φοιτητές να γνωρίσουν καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό. Σχολιάζοντας τη έκθεση φωτογραφίας, που εγκαινίασε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, στην έδρα των Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, ο κ. Peming, ανέφερε πως “είχε μεγάλη επιτυχία και οι φωτογραφίες ήταν πολλές και όμορφες”, ενώ όπως συμπλήρωσε οι φοιτητές, οι καθηγητές και εγώ προσωπικά αγαπάμε πάρα πολύ τόσο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, όσο και τον σύγχρονο.

Από την ελληνική πλευρά, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, σε δηλώσεις του δήλωσε πως αισθάνθηκε ιδιαίτερα οικεία, επισκεπτόμενος το Πανεπιστήμιο της Σανγκάης, αφού πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του και με τα παιδιά έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση. Η συνεργασία συμπλήρωσε, που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο ΕΟΤ με το Πανεπιστήμιο της Σανγκάης για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης και η έδρα των Νεοελληνικών Σπουδών κάνουν σημαντική δουλειά στο τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του κόσμου.

“Όταν μιλάμε για τη Σαγκάη” εξήγησε “μιλάμε για το σημαντικότερο οικονομικό, εμπορικό κέντρο μετά τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Μία αρτηρία, η οποία είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας για τον σύγχρονο κόσμο και τη σύγχρονη οικονομία. Όταν λοιπόν σ’ αυτή την κεντρική αρτηρία υπάρχει ελληνική παρουσία και διείσδυση σε πολιτισμικό και άρα οικονομικό επίπεδο μέσα από την έδρα Νεοελληνικών Σπουδών, μας βοηθάει σημαντικά στην προώθηση των εθνικών μας ζητημάτων”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024