Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚομισιόν: Κατάργηση των ΔΟΥ ακόμα και για νησιά με έντονη τουριστική δραστηριότητα
Φορολογία

Κομισιόν: Κατάργηση των ΔΟΥ ακόμα και για νησιά με έντονη τουριστική δραστηριότητα

Σε απάντησή της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκο Χουντή, σε ερώτηση για κατάργηση ΔΟΥ ακόμη και σε νησιά με έντονη τουριστική κίνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει κάθε ιδέα διατήρησης κάποιων ΔΟΥ (έστω σε νησιά με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη κ.ά.).

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Χουντής, σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έθετε το θέμα της έντονης απομόνωσης των νησιωτικών περιοχών και των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει η κατάργηση των ΔΟΥ στις ζωές χιλιάδων νησιωτών, αφού “θα είναι υποχρεωμένοι να ταλαιπωρούνται με πολυέξοδες μετακινήσεις προς τις μητροπολιτικές ΔΟΥ” και τόνιζε ακόμη ότι είναι πιθανή η αύξηση της φοροδιαφυγής στα νησιά με “έντονη τουριστική κίνηση και οικονομική δραστηριότητα”, όπου μια τέτοια απόφαση “καταργεί επί της ουσίας τον φορολογικό έλεγχο και δημιουργεί μια ειδική οικονομική ζώνη φοροαπαλλαγής και ασυδοσίας”.

Στην απάντησή της η Κομισιόν αφού δηλώνει ότι “δεν υπάρχει πρόθεση δημιουργίας ανισότητας πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες για τους κατοίκους των νησιών”, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα διατήρησης κάποιων ΔΟΥ (έστω σε νησιά με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη κ.ά.). Στη συνέχεια της απάντησής της η Κομισιόν, αναφέρει ότι “οι ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές συνηγορούν υπέρ ενός βελτιωμένου δικτύου τοπικών εφοριών, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τηλεφωνικά κέντρα για τη διευκόλυνση των επαφών με τους φορολογούμενους, και ένα καλό σύστημα αξιολόγησης κινδύνου ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι ειδικευμένες ομάδες ελέγχου και είσπραξης να αναζητούν τους φορολογούμενους που δε συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους”.

Παρατίθεται η πλήρης απάντηση (επίσημη μετάφραση):

Απάντηση του κ. Olli Rehn, εξ ονόματος της Επιτροπής (21.2.2013)
Η αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, που άρχισε στις αρχές του 2011, έχει ως στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η αναδιοργάνωση αυτή αποβλέπει στη συγκέντρωση και τη συγχώνευση των τοπικών φορολογικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, περιορίζοντας περίπου σε 120 τον συνολικό αριθμό των εφοριών (ΔΟΥ) που θα παραμείνουν σε λειτουργία, χωρίς ασφαλώς να υπάρχει πρόθεση δημιουργίας ανισότητας πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες για τους κατοίκους των νησιών. Έχει ήδη δρομολογηθεί μεγάλη επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία τοπικών σημείων επαφής για την παροχή συνδρομής στους φορολογούμενους (κυρίως για τη συμπλήρωση της δήλωσης). Επιπλέον, η απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πιθανό να μειώσει την ανάγκη για επαφές με τη φορολογική διοίκηση.

Όσον αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές συνηγορούν υπέρ ενός βελτιωμένου δικτύου τοπικών εφοριών, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τηλεφωνικά κέντρα για τη διευκόλυνση των επαφών με τους φορολογούμενους, και ένα καλό σύστημα αξιολόγησης κινδύνου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι ειδικευμένες ομάδες ελέγχου και είσπραξης να αναζητούν τους φορολογούμενους που δε συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων διαμέσου της Ομάδας δράσης για την Ελλάδα, για να στηρίξει τη χώρα στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος και της φορολογικής διοίκησης, καθώς και για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024