Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΜανιφέστο από τους Ευρωπαίους ξενοδόχους για τη λήψη άμεσων μέτρων από την Ευρωβουλή
67η Γενική Συνέλευση HOTREC

Μανιφέστο από τους Ευρωπαίους ξενοδόχους για τη λήψη άμεσων μέτρων από την Ευρωβουλή

Για πρώτη φορά στην ατζέντα της HOTREC εισέρχεται το θέμα των ιδιωτικών, μη αδειοδοτημένων καταλυμάτων, που βαίνει διογκούμενο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και επιχειρείται να βρεθεί μια κεντρική λύση.

Το Μανιφέστο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας για το 2014, ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο της 67ης Γενικής Συνέλευσης της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (HOTREC), που πραγματοποιείται στις 17 και 18 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Πρόκειται για το κορυφαίο όργανο εκπροσώπησης τουριστικών επιχειρήσεων και συναφών επαγγελμάτων στην Ε.Ε., όπου τη χώρα μας εκπροσωπεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Στη Συνέλευση συμμετέχουν 80 πρόεδροι Εθνικών Ενώσεων Ξενοδόχων και Εστιατορίων από όλη την Ευρώπη.

Για πρώτη φορά στην ατζέντα της HOTREC εισέρχεται το θέμα των ιδιωτικών, μη αδειοδοτημένων καταλυμάτων, που βαίνει διογκούμενο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και επιχειρείται να βρεθεί μια κεντρική λύση. Επίσης, στη Συνέλευση προγραμματίζεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων, οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, τα θέματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, τα θέματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τα προβλήματα που προκαλεί η αναθεώρηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια και ο τομέας της προσβασιμότητας. Ακολούθως, η HOTREC θα παρουσιάσει τη μελέτη για τη συμβολή του τουρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Κύριο θέμα στην ατζέντα της Συνέλευσης της HOTREC θα αποτελέσει και η περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος κατάταξης και αξιολόγησης που έχει αναπτύξει, του Hotel Stars Union που ήδη εφαρμόζεται και πιστοποιούνται ξενοδοχεία σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.

Την εναρκτήρια εκδήλωση των εργασιών τίμησε με την παρουσίας της η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για τον τουρισμό ενόψει και της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. Ο πρόεδρος της HOTREC κ. Kent Nystrom υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων από το Ευρωκοινοβούλιο για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η ελληνική προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της διευκόλυνσης της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε υπηκόους τρίτων χωρών. Και ιδιαίτερα σε αυτούς που προέρχονται από τις αναδυόμενες αγορές της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας. Γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια.

Επίσης επισήμανε ότι η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ είναι μία βασική οριζόντια προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας. Θα εστιάσει το ενδιαφέρον της -πρόσθεσε- στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταρτίσει μία στρατηγική της ΕΕ σχετικά με τις “Προκλήσεις και Ευκαιρίες για Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμό στην ΕΕ”, προωθώντας την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη των ειδικών αυτών μορφών τουρισμού και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Τέλος  η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι ο τουριστικός κλάδος είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και το Υπουργείο Τουρισμού έχει συμβάλει στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος για τη χώρα μας και στην επανάκτηση της αξιοπιστίας της στο εξωτερικό. Παράλληλα προωθεί σταδιακά διάφορες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με την απλούστευση των διαδικασιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης επισήμανε την πεποίθησή του πως ο τουρισμός μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για την θετική επανεκκίνηση της Γηραιάς Ηπείρου.  

Ο κ. Τσακίρης σημείωσε επίσης ότι πρέπει να δοθούν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ζητήματα όπως:

  • η ευχερέστερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου,
  • ο επανακαθορισμός της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πνευματικά δικαιώματα,
  • η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ συνολικά στο τουριστικό πακέτο,
  • η συρρίκνωση της γραφειοκρατίας, αξιοποιώντας πλέον τις εφαρμογές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,
  • η αντιμετώπιση οργανωμένα και συντεταγμένα, των μονοπωλιακών καταστάσεων και καταχρηστικών συμπεριφορών στον τομέα του διεθνούς ηλεκτρονικού εμπορίου στον τουρισμό.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπογράμμισε: “Ζούμε σε καιρούς κατακλυσμιαίων αλλαγών, συνεπώς οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Προσαρμογή σημαίνει νίκη στο μεγάλο παιχνίδι της εξέλιξης. Και αυτή τη νίκη έχουμε την ευθύνη απέναντι στις κοινωνίες μας και στις επόμενες γενιές να την επιδιώξουμε και να την κατακτήσουμε”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024