Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑκαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τουρισμού
Ακαδημία Τουριστικών Ερευνών και Μελετών

Ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τουρισμού

Τριάντα έξι εισηγήσεις από καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές πολλών διαφορετικών χωρών και ηπείρων (Γαλλία, Η.Π.Α, Ισπανία, Τουρκία, Καναδά, Αυστραλία, Πολωνία, Ταϊβάν, Μαυρίκιο, Νορβηγία) παρουσιάστηκανστο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε […]

Τριάντα έξι εισηγήσεις από καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές πολλών διαφορετικών χωρών και ηπείρων (Γαλλία, Η.Π.Α, Ισπανία, Τουρκία, Καναδά, Αυστραλία, Πολωνία, Ταϊβάν, Μαυρίκιο, Νορβηγία) παρουσιάστηκαν<...>στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε από 3 έως 6 Ιουλίου στο Ξενοδοχείο St. George Lycabettus από την Ακαδημία Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (Α.Τ.Ε.Μ.) σε συνεργασία με την ερευνητική μονάδα τουρισμού του Αθηναϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΘ.ΙΝ.Ε.Ε.). Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου κηρύχτηκε από τον Πρόεδρο της Α.Τ.Ε.Μ., κ. Μάριο Βασιλόπουλο και τον Πρόεδρο του ΑΘ.ΙΝ.Ε.Ε. κ. Γρηγόριο Παπανίκο.

Το Συνέδριο περιελάμβανε 12 ενότητες. Στην 1η ενότητα με τίτλο «Θεωρητικά ζητήματα τουριστικής διαχείρισης», ο καθηγητής Dwyer του πανεπιστημίου NSW της Αυστραλίας μίλησε για την καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών του τουρισμού στο πλαίσιο μιας στρατηγικής προσέγγισης του κλάδου. Η ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή κ. Denizer, από το πανεπιστήμιο Anadolu της Τουρκίας, είχε τίτλο «Διοικητική Διαδικασία του τομέα της Φιλοξενίας και μια Πρότυπη Πρόταση».

Η 2η ενότητα είχε τίτλο «Ανάπτυξη του Αγροτικού Τουρισμού». Σε αυτήν ο λέκτορας Polo Pena και ο καθηγητής Frias Jamilena από το πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία αναφέρθηκαν στον προσανατολισμό της αγοράς μέσω της ανάπτυξης ενός θεωρητικού πλαισίου για τον αγροτικό τουρισμό. Ο λέκτορας Briedenhann από το νέο πανεπιστήμιο του Buckinghamshir των ΗΠΑ μίλησε για τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των αγροτικών προγραμμάτων τουρισμού. Οι καθηγητές Liu, A. και Liu, H.J. του από την Ταϊβάν αναφέρθηκαν στον αντίκτυπο που έχουν οι κοινοτικοί Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ) στην αγροτική ανάπτυξη του τουρισμού.

«Ανάπτυξη και προώθηση του Εθνικού Τουρισμού» ήταν ο τίτλος της 3ης ενότητας του Συνεδρίου. Οι λέκτορες Bakir και Wickens από το πανεπιστήμιο του Bucks των ΗΠΑ, που συμμετείχαν σε αυτή την ενότητα, εξήγησαν πώς μπορούμε να προάγουμε τη δημιουργία του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε σχέση με ένα τουριστικό προϊόν. Ο καθηγητής Juwaheer από το Πανεπιστήμιο του Μαυρικίου αναφέρθηκε στον καθορισμό της στάσης της φιλοξενούσας χώρας σε σχέση με τις επιδράσεις του τουρισμού σε μια μικρή οικονομία νησιών, εξετάζοντας την περίπτωση του Μαυρικίου. Οι καθηγητές Yayli και Sahbaz του Πανεπιστημίου Gazi της Τουρκίας μίλησαν για την αξιολόγηση των νέων τάσεων του μάρκετινγκ που αφορά την προώθηση της Τουρκίας ως τουριστικό προορισμό. Τελευταίοι ομιλητές της ενότητας αυτής ήταν οι καθηγητές Hsu και Tsai του Πανεπιστημίου Aletheia της Ταϊβάν που μίλησαν για τα πλεονεκτήματα που επιφέρει η αξιολόγηση στον Τουριστικό τομέα, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν το 2008.

Στην 4η ενότητα με τίτλο «Τουριστική Ζήτηση και Μάρκετινγκ», ο καθηγητής Morley από το Πανεπιστήμιο Rmit της Αυστραλίας αναφέρθηκε στη δυναμική απαίτηση του τουρισμού. Οι καθηγητές Αlabay και Yayli από το Πανεπιστήμιο Gazi της Τουρκίας, μίλησαν για τη διαχείριση σχέσεων με τους πελάτες του τουριστικού προϊόντος, μέσω του συστήματος CRM. Ο ερευνητής Bilim και ο καθηγητής Yuksel από το Πανεπιστήμιο Adnan Menderes στην Τουρκία εξέτασαν την επίδραση που έχουν τα εξωτερικά χρώματα στην αντίληψη του τουρίστα για το περιβάλλον. Ο λέκτορας Cornelis, από το Πανεπιστήμιο NHTV εφαρμοσμένων επιστημών στην Νορβηγία αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της νέας έλξης στην απόδοση (των ευρωπαϊκών) θεματικών πάρκων. Οι καθηγητές Bourdeau και Marcotte, του Πανεπιστημίου Laval του Καναδά, ανέπτυξαν την έρευνά τους σχετικά με τις δραστηριότητες ερμηνείας της φύσης στα Εθνική Πάρκα, με στόχο την αύξηση των επισκεπτών τους. Έκτος και τελευταίος ομιλητής της 4ης ενότητας του Συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Tixier της Οικονομικής Σχολής ESSEC της Γαλλίας που μίλησε για την εξέλιξη του κορυφαίου αλπικού θέρετρου Courchevel.

Πρώτοι ομιλητές της 5ης ενότητας του Συνεδρίου, με τίτλο «Περιβάλλον και Τουρισμός», ήταν οι ερευνητές Dickson και Arcodia του Πανεπιστημίου Queenslad της Αυστραλίας που αναφέρθηκαν στον ρόλο των επαγγελματικών συνδέσμων για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ερευνήτρια Maleviti από το Πανεπιστήμιο του Surrey στις ΗΠΑ ανέπτυξε μία σειρά πιθανών σεναρίων εναλλακτικής ενέργειας στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο. Ο ερευνητής Donohoe και ο καθηγητής Karlis από το Πανεπιστήμιο της Οτάβας στον Καναδά, αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη ενός θεωρητικού προτύπου σε σχέση με μία γεωγραφική προοπτική των τύπων τουρισμού και της περιβαλλοντικής δυναμικής.

Στην 6η ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο «Αθλητικός Τουρισμός» ο υποψήφιος διδάκτορας Karadakis από το Πανεπιστήμιο Liverpool John Moores στις ΗΠΑ και ο καθηγητής Karlis από το Πανεπιστήμιο της Οτάβας στον Καναδά μίλησαν για τον τουρισμό και τις επιπτώσεις της εκμετάλλευσης των μέγα αθλητικών εκδηλώσεων. Στη συνέχεια οι καθηγητές Tseng και Shen από την Ταϊβάν και Chang από τις ΗΠΑ, μίλησαν για τα τουριστικά κίνητρα που δημιουργούν οι αθλητικές εκδηλώσεις και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.

«Χειροτεχνήματα και Τουρισμός» ήταν ο τίτλος της 7ης ενότητας του Συνεδρίου. Στην ενότητα αυτή οι καθηγητές Erdogan και Edikan από την Τουρκία παρουσίασαν την έρευνα για τη χρησιμοποίηση των χειροτεχνικών προϊόντων σε ξενοδοχεία τεσσάρων, πέντε αστέρων και τουριστικά χωριά, λαμβάνοντας υπόψη την περίπτωση της περιοχής Bodrum. Ο καθηγητής Tseng από το Πανεπιστήμιο Tamkang της Κίνας εξερεύνησε τους παράγοντες που ενισχύουν τη διεθνοποίηση των ταϊβανικών εθνικών χειροποίητων προϊόντων. Ο καθηγητής Soylemezoglu και ο ερευνητής Aydin Yamar από το Πανεπιστήμιο της `Αγκυρας στην Τουρκία αναφέρθηκαν στις προτιμήσεις των Ελλήνων που χρησιμοποιούν τα τουρκικά προϊόντα χειροτεχνίας στην Τουρκία.

Στην 8η ενότητα με τίτλο «Λουτροθεραπευτικός Τουρισμός» οι καθηγητές Brezina και Wisnom από τις ΗΠΑ μίλησαν για τις προοπτικές του τουρισμού SPA. Ο καθηγητής Wong από το Χονγκ Κονγκ και ο λέκτορας Mak από την Ταϊβάν αναφέρθηκαν στην κατανόηση των κινήτρων των ασιατικών SPA-Goers.

Η 9η ενότητα με τίτλο «Διοικητικές εφαρμογές στον Τουρισμό» περιέλαβε τέσσερις ομιλίες. Ο λέκτορας Arslanturk, ο καθηγητής Boylu και ο ερευνητής Koc από την Τουρκία μίλησαν για τις ανθρώπινες επιδράσεις του ανθρώπινου κεφαλαίου στην απόδοση των υπαλλήλων. Η έρευνα των καθηγητών Lucas και Kalargyrou από τις ΗΠΑ είχε να κάνει με τη χρήση των τυχερών παιχνιδιών από τα ξενοδοχεία. Οι καθηγητές Hsu και Chiang από την Ταϊβάν αναφέρθηκαν στην εφαρμογή των γνωστικών χειρογράφων στην…των εστιατορίων ετοιμασίας γρήγορων γευμάτων (Fast Food). (The application of cognitive scripts at the service encountering fast-food restaurants). Οι ερευνητές Yazicioglu και Hahbaz Pars από το Πανεπιστήμιο της Aγκυρας αναφέρθηκαν στην αναδιοργάνωση των εστιατορίων στην Τουρκία.

Στην 10η ενότητα με τίτλο «Ανθρώπινο δυναμικό και τουρισμός» η καθηγήτρια Gonzalez από την Ισπανία μίλησε για τις ξένες γλώσσες διδασκαλίας για το προσωπικό και τους σπουδαστές του τουρισμού. Η λέκτορας Kyriakidou και ο υποψήφιος διδάκτορας Nachmias από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μία μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις του ξένου εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία ξενοδοχείων.

Η 11η ενότητα είχε τίτλο «Ζητήματα σχετικά με το Βιώσιμο Τουρισμό». Σε αυτήν την ενότητα η υποψήφια διδάκτορας Strzelecka και ο καθηγητής Bruce από τις ΗΠΑ, μίλησαν για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού ως μέσο παραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου, αναπτύσσοντας μία περίπτωση του εθνικού πάρκου Wielkopolski της Πολωνίας. Οι καθηγητές Deery και Jago από το Πανεπιστήμιο Victoria της Αυστραλίας παρουσίασαν το Διεθνή Οργανισμό Συνεδρίων και την αειφόρα του εξέλιξη.

Στην 12η και τελευταία ενότητα με τίτλο «Περιφερειακή ανάπτυξη τουρισμού», ο καθηγητής Tixier από τη Γαλλία παρουσίασε την έρευνά του σχετικά με τις προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης στα μικρά νησιά. Τέλος, οι καθηγητές Gokoval και Avci από την Τουρκία μίλησαν για την επίδραση που έχει το μέγεθος μιας τουριστικής επιχείρησης στις δυνατότητες καινοτομίας στον τομέα της φιλοξενίας, μελετώντας την περίπτωση της Mugla στην Τουρκία.

Το πρώτο βράδυ του Συνεδρίου οι σύνεδροι πήραν μία γεύση από την ελληνική κουλτούρα διασκεδάζοντας με ελληνική παραδοσιακή μουσική, χορό, φολκλορικά γκρουπ και φαγητό. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ξεναγήθηκαν επίσης στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και πραγματοποίησαν ημερήσια κρουαζιέρα στα νησιά του Σαρωνικού (Ύδρα, Σπέτσες, Αίγινα).

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024