Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈνα βήμα πριν την έναρξη μεταφοράς εκθεμάτων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης
Υπουργείο Πολιτισμού

Ένα βήμα πριν την έναρξη μεταφοράς εκθεμάτων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες η δοκιμαστική μεταφορά εκθεμάτων από το παλιό στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης με το σύστημα των τριών γερανών, προκειμένου να ξεκινήσει την Κυριακή με απόλυτη ασφάλεια η μεταφορά ενός απ’ τους βαρύτερους λίθους, της ζωφόρου του Παρθενώνα, ενός τμήματος βάρους 2,3 τόνων…

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες η δοκιμαστική μεταφορά εκθεμάτων από το παλιό στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης με το σύστημα των τριών γερανών, προκειμένου να ξεκινήσει την Κυριακή με απόλυτη ασφάλεια η μεταφορά<...>ενός απ’ τους βαρύτερους λίθους, της ζωφόρου του Παρθενώνα, ενός τμήματος βάρους 2,3 τόνων.

“Εντός τριών μηνών από σήμερα” ανέφερε σχετικά ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης, “το Νέο Μουσείο θα φιλοξενεί τα έργα ενός συγκεκριμένου μνημειακού συνόλου, τα αριστουργήματα της Ακρόπολης, που θα μετακινηθούν για πρώτη φορά απ’ τη φυσική τους θέση, ύστερα από 2.500 χρόνια. Τουλάχιστον για πρώτη φορά νόμιμα θα γίνει μια τέτοια μεταφορά”.

“Βρισκόμαστε αναμφίβολα μπροστά σε ένα ιστορικό γεγονός μείζονος εθνικής σημασίας. Είναι ένα τεχνικά δύσκολο, σύνθετο και λεπτό εγχείρημα. Είναι ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά, αλλά επιτρέψτε μου να πω και για τα διεθνή δεδομένα. Ένα εγχείρημα που αποτελεί κομβικό στάδιο της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της μεταφοράς στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης” επεσήμανε ο κ. Λιάπης.

Παρουσιάζοντας το έργο της υπαίθριας μεταφοράς των εκθεμάτων από το παλιό στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. υπουργός ανέφερε:

“Το πρώτο στάδιο ήταν η καταγραφή των αρχαιολογικών εκθεμάτων. Ενδεικτικά θα ήθελα να σας πω ότι στο χώρο του παλαιού μουσείου καταγράφηκαν 246 αντικείμενα συνολικού βάρους 113 τόνων. Από μία καταμέτρηση στις αποθήκες, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 4 χιλιάδες μικρότερα αντικείμενα, κυρίως μαρμάρινα, σε 28 στήλες ραφιών, συνολικού εμβαδού 255 τ. μ. και το βάρος του εκτιμάται περίπου στους 124 τόνους.

Το δεύτερο στάδιο είναι η συσκευασία, η οποία κατά κανόνα γίνεται με μεταλλικά κιβώτια, με τα εκθέματα σε όρθια στάση. Υπάρχει εσωτερικός ξύλινος σκελετός και προστατευτικά αφρώδη υλικά. Ιδιαίτερα ευπαθή αντικείμενα μικρού μεγέθους συσκευάζονται επιπροσθέτως σε ξύλινα κιβώτια, με ειδική συσκευασία.

Έχει γίνει μια ειδική κατηγοριοποίηση των εκθεμάτων και θα χρησιμοποιούν 6 ειδών κιβώτια. Όπως άλλωστε έχετε δει, για την υπαίθρια μεταφορά θα χρησιμοποιούν τρεις συναρμολογούμενοι μεγάλοι οικοδομικοί γερανοί.

Ο πρώτος γερανός στήθηκε στη θέση της αναβάθρας του Διονυσιακού Θεάτρου. Ο δεύτερος εδράζεται στο πέρας της οδού Τριπόδων έξω από το πρόπυλο του Ιερού του Διονύσου. Και ο τρίτος τοποθετήθηκε σε ανάλογο βάθρο που κατασκευάστηκε αμέσως δυτικά της γέφυρας εισόδου στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το επιτρεπόμενο ωφέλιμο φορτίο στην άκρη κάθε βραχίονα θα είναι τρεις τόνοι. Ο πρώτος γερανός θα παραλαμβάνει τα ειδικά κιβώτια απ’ την αυλή ανατολικά του παλαιού μουσείου της Ακρόπολης και θα τα αποθέτει στην περιοχή της νοτιοανατολικής γωνιάς του Θεάτρου του Διονύσου, σε ένα προσωρινό δάπεδο.

Από εδώ θα τα περιλαμβάνει ο δεύτερος και θα τα αποθέτει κοντά στην περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Απ’ τη θέση αυτή θα τα παραλαμβάνει ο τρίτος ο οποίος θα τα αποθέτει στις εισόδους που ετοιμάστηκαν, στο επίπεδο της Αρχαϊκής Αίθουσας, που είναι στον 1ο όροφο και της Αίθουσας του Παρθενώνα που είναι στον 3ο όροφο του Νέου Μουσείου.

Για την ασφάλεια των εκθεμάτων και τη μείωση των αιωρήσεων, η μεταφορά θα γίνεται με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες και για κάθε κιβώτιο υπολογίζουμε να διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.

Συνεπώς, με αυτούς τους υπολογισμούς, είναι δυνατόν να μεταφέρονται ημερησίως τέσσερα κιβώτια για περίπου έξι βδομάδες, προκειμένου να μεταφερθούν όλα αυτά τα αντικείμενα για την έκθεση.

Ωστόσο, οι γερανοί θα παραμείνουν για ακόμη τρεις μήνες, καθώς θα υπάρξει ανάγκη μεταφοράς πληθώρας άλλων αντικειμένων στο Νέο Μουσείο.

Το κόστος της μεταφοράς ανέρχεται στο 1.606.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Όπως είναι αυτονόητο έχει γίνει ασφάλιση της μεταφοράς στην Εθνική Ασφαλιστική. Επίσης, υπάρχει 24ωρη φύλαξη του χώρου σε όλη την περιφέρεια.

Ο ανάδοχος του έργου αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους εκτέλεσης του έργου και παραμένει ο αποκλειστικά υπεύθυνος γι’ αυτό.

Κάλυψη του κινδύνου υλικών απωλειών ή ζημιών στο έργο, συμπεριλαμβανομένων των μεταφερομένων αρχαιολογικών εκθεμάτων, είναι αθροιστικά στο ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μια κάλυψη παντός κινδύνου όπως σεισμού, λοιπών φυσικών φαινομένων, κακόβουλων ενεργειών, φωτιάς, κεραυνού, έκρηξης, πρόσκρουσης, κατολίσθησης, καθίζησης, λανθασμένης εργασίας, ελαττωματικού υλικού ή και σχεδιασμού.

Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει πλήρης κάλυψη για οποιαδήποτε αστική ευθύνη για οποιονδήποτε τρίτο. Και φυσικά η ασφάλιση του προσωπικού”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024