Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΕπίθεση Παπουτσή σε Κεφαλογιάννη για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 26 βουλευτών ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Επίθεση Παπουτσή σε Κεφαλογιάννη για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

ΕΠίθεση στην Κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, για το έργο του στην ναυτιλία εξαπέλυσε προχτές ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Χρήστος Παπουτσής, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης…

ΕΠίθεση στην Κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, για το έργο του στην ναυτιλία εξαπέλυσε προχτές ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού<...>Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Χρήστος Παπουτσής, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης 26 βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, σχετικά με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπουτσής κατηγόρησε τον κ. Κεφαλογιάννη για τη καθυστέρηση έργων – μικρών και μεγάλων – που είχε αρχίσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και για τη μετατροπή λιμάνων σε πεδίο σύγκρουσης ενδοκομματικών επιδιώξεων των στελεχών της Ν.Δ., προφανώς συνδεδεμένων με τοπικά συμφέροντα. “Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης των λιμανιών. Δημιουργεί αρνητικά δεδομένα και επιπλέον οι χειρισμοί και η μέθοδος που ακολουθείται, η έλλειψη σχεδίου η έλλειψη στρατηγικής έχουν φέρει την αναστάτωση. Δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην αγορά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις τοπικές κοινωνίες” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στη συνέχεια για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ο κ. Παπουτσής τόνισε:

“Πραγματοποιήσατε τη μεγάλη ανατροπή εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των συμφερόντων της νησιωτικής και παράκτιας Ελλάδας, των συμφερόντων του τουρισμού και των καταναλωτών. Νομιμοποιήσατε, την Νεοδημοκρατική εκδοχή του ανταγωνισμού, του ανταγωνισμού “a la Carte”. Τον ανταγωνισμό “υπέρ των ημετέρων πλοιοκτητών”. Και αφήνεται και πάλι εκτεθειμένες τις υπηρεσίες του ΥΕΝ στις αφόρητες πιέσεις των επιχειρηματιών και στον πειρασμό για αλισβερίσι. Νομιμοποιήθηκε και αποδόθηκε η δυνατότητα ευελιξίας στον υπουργό για να μπορεί συνεργαζόμενος με τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, να κόβει και να ράβει τα δρομολόγια όπως το παλιό καιρό!!!

Η Κυβέρνηση λοιπόν της Νέας Δημοκρατίας, η φιλελεύθερη παράταξη του ελεύθερου ανταγωνισμού τροποποίησε λοιπόν το νόμο 2932/01, ενισχύοντας τον κρατικό παρεμβατισμό στις δρομολογήσεις των πλοίων, περιορίζοντας και υπονομεύοντας στην ουσία, την κανονικότητα και την σταθερότητα του πεδίου ανταγωνιστικής λειτουργίας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Η Νέα Δημοκρατία, υιοθέτησε τα πλέον ακραία αιτήματα των ναυτιλιακών εταιρειών που επιμένουν να θεωρούν ότι η ακτοπλοϊα είναι μια οικονομική δραστηριότητα που διέπεται αποκλειστικά από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Αρνούνται δηλαδή, οι ακτοπλόοι και η Νέα Δημοκρατία, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ως οικονομική δραστηριότητα που πραγματοποιείται με υποχρεώσεις δημοσίου συμφέροντος. Και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, είναι μια υποχρέωση εθνικού συμφέροντος, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην ενότητα και τη συνοχή του Ελλαδικού χώρου.

Μια προσέγγιση που αποτυπώνεται πλήρως και επακριβώς τόσο στο Κανονισμό 3577 όσο και στο Νόμο 2932 που τον ενσωματώνει στην Εθνική Νομοθεσία. Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά έκλεινε το μάτι στα οικονομικά συμφέροντα. Και τώρα, ως κυβέρνηση, τα ικανοποιεί πλήρως.

Κατήργησε την Ρυθμιστική Αρχή Θαλασσίων Ενδομεταφορών (ΡΑΘΕ) και επέτρεψε την ασυδοσία, την ατιμωρησία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό των ακτοπλοϊκών εταιριών. Παραιτήθηκε από το δικαίωμα που της παρείχε ο Νόμος να θέτει πλαφόν στο ύψος της τιμής των εισιτηρίων στην οικονομική θέση.

Αποτέλεσμα, η υπέρογκη αύξηση των τιμών, οι καθυστερήσεις, η ταλαιπωρία των επιβατών, οι ολιγοπωλιακές καταστάσεις που άρχισαν ήδη να διαμορφώνονται στην ακτοπλοϊα“.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024