Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΤΕΚ: Ατενίζοντας το μέλλον του τουρισμού
Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου

ΣΤΕΚ: Ατενίζοντας το μέλλον του τουρισμού

Στην σημερινή κατάσταση, τα φλέγοντα προβλήματα και τις προοπτικές της ξενοδοχειακής και γενικότερα της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ – Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, κ. `Ακης Βαβλίτης, στην ομιλία του κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου…

Στην σημερινή κατάσταση, τα φλέγοντα προβλήματα και τις προοπτικές της ξενοδοχειακής και γενικότερα της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ – Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, κ. `Ακης Βαβλίτης, στην ομιλία του<...>κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κατάσταση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, η οποία αποτελεί το υπόβαθρο και τη ραχοκοκκαλιά του κυπριακού τουρισμού είναι καταθλιπτική. Και εξήγησε: “Οι διανυκτερεύσεις και οι πληρότητες κινούνται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ τα μεγάλα ολιγοπώλια των Οργανωτών Ταξιδίων συνεχώς επιβάλλουν μειωμένες τιμές διαμονής και διατροφής. Το υψηλό λειτουργικό κόστος των μονάδων είναι ανελαστικό. Η ύπαρξη υπεράριθμων κλινών, στην οποία έπειτα θα αναφερθώ, επιδεινώνει επίσης το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στη βιομηχανία. Στο ογκούμενο απαγορευτικό λειτουργικό κόστος συμβάλλει και η επιβολή διαφόρων δημοτικών και άλλων τελών, το ψηλό ενεργειακό κόστος και τα απαγορευτικά αποχετευτικά και άλλα τέλη. Αρκετά ξενοδοχεία άρχισαν ν’ αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους”. Βάσει όλων των προαναφερθέντων, ανακεφαλαίωσε, “οι περισσότερες μονάδες υποφέρουν από χαμηλή έως αρνητική κερδοφορία”, καταρρίπτοντας τον μύθο “περί πλουτισμού των ξενοδόχων”.

Απαριθμώντας στη συνέχεια τα αίτια κατρακύλας του κυπριακού τουρισμού από το 2001 ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ στάθηκε αρχικά στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, ενώ κατόπιν επεσήμανε τα προβλήματα που προκλήθησαν, τόσο από εξωγενείς, όσο και ενδογενείς παράγοντες και οδήγησαν στη μονοδιάστατη χρήση του τουριστικού μοντέλου «ήλιος και θάλασσα».

“Για να ξεχωρίσουμε από τους ανταγωνιστές” τόνισε ο κ. Βαβλίτης “επιβάλλεται η δημιουργία διαφορετικότητας, αν όχι μοναδικότητας, στο τουριστικό μας προϊόν, βάσει ποιοτικών προδιαγραφών”, προσθέτοντας πως “πρέπει να βρούμε και να προβάλουμε εκείνη την ιδιαιτερότητα της Κύπρου που να γίνει το τουριστικό μας σύμβολο, το λεγόμενο “branding”, σε αντίθεση με άλλες πετυχημένες τουριστικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία που τα έχουν ανεύρει και προβάλει εδώ και δεκαετίες”. “Είναι απαράδεκτο” σημείωσε “σ’ ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό νησί όπως την Κύπρο, να υπάρχει ακόμα αοριστία όσον αφορά την τουριστική της ταυτότητα παρά τα πολλά χαρακτηριστικά του νησιού μας τα οποία μπορούν να προσδιοριστούν και να προωθηθούν δυναμικά και συντονισμένα”. “Οποιαδήποτε μορφή τουριστικής ανάπτυξης” όμως “πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ ανέφερε τις προτάσεις του Συνδέσμου για την αντιμετώπιση της σημερινής τουριστικής κατάστασης, οι οποίες έχουν ως εξής:

  • Επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης εξαγγελιών που αφορούν τόσο υποδομικά όσο και άλλα αναπτυξιακά έργα και προγράμματα που είναι της αρμοδιότητας της Κυβέρνησης, του ΚΟΤ αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και που εντάσσονται στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου.
  • Ίδρυση ενός νέου θεσμού, του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, που θα επωμισθεί την ευθύνη του τουριστικού μέλλοντος και τη διαμόρφωση ανάλογης πολιτικής, με επίλεκτη ιδιωτική συμμετοχή υπό την προεδρία και εποπτεία του ίδιου του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Καταπολέμηση της εποχικότητας με ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού.
  • Στον τομέα της τουριστικής εμπορίας (marketing), διαφήμισης και προβολής, περιλαμβανομένων των Δημόσιων Σχέσεων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, που είναι σήμερα της αποκλειστικής πρωτοβουλίας και ευθύνης του ΚΟΤ, να υπάρξει Μικτή Επιτροπή για να λαμβάνεται έτσι σοβαρά υπόψη και η έμπειρη γνώμη του ιδιωτικού τομέα.
  • Η νέα πολιτική κινήτρων απόσυρσης και/ή αλλαγής χρήσης τουριστικών καταλυμάτων να εφαρμοσθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση.
  • Διάδοση των απευθείας ηλεκτρονικών κρατήσεων και ενίσχυση και άλλων αγορών τουριστικής προέλευσης, ώστε έτσι σταδιακά να επιτευχθεί σχετική απεξάρτηση από τη βρετανική αγορά και το υπό αναφορά ολιγοπώλιο.
  • Εισαγωγή και εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων που να συνάδουν με την περιβαλλοντική νομοθεσία και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Μετονομασία των υπό κατασκευή αεροδρομίων «Λάρνακα Zenon» και «Πάφος Aphrodite».
  • Εισαγωγή λεωφορείων κατά το πρότυπο ‘hop on–hop off buses’ που υπάρχουν σε αρκετές τουριστικές χώρες και τα οποία καλύπτουν τη διαδρομή μεταξύ των αεροδρομίων, των πόλεων και άλλων τουριστικών περιοχών.
  • Να καταβληθεί συλλογική προσπάθεια και συντονισμός χάρη στην εισαγωγή του θεσμού του Ξενοδοχειακού ή του Τουριστικού Επιμελητηρίου, είτε με την ίδρυση μιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Επιχειρήσεων.
  • Τάχιστα να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε εφαρμογή οι σχεδιασμοί που αφορούν τα νέα κτιριολογικά κριτήρια κατάταξης και κατηγοριοποίησης των τουριστικών καταλυμάτων εις αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων, ηλικίας πέραν των 30 χρόνων. Να υιοθετηθούν κατάλληλα κίνητρα για ποιοτική αναβάθμιση και εμπλουτισμό των υφισταμένων ξενοδοχειακών μονάδων, σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση των αρμοδίων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024