Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο τουρισμός υγείας

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο τουρισμός υγείας

Μπορεί ή όχι ο τουρισμός υγείας να αποτελέσει μια αγορά με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον τουριστικό κλάδο και όχι μόνο της Ελλάδας; Την ερώτηση αυτή κλήθηκαν να απαντήσουν στελέχη […]

Μπορεί ή όχι ο τουρισμός υγείας να αποτελέσει μια αγορά με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον τουριστικό κλάδο και όχι μόνο της Ελλάδας; Την ερώτηση αυτή κλήθηκαν να απαντήσουν στελέχη τόσο από τον τουριστικό όσο και από τον<...>κλάδο υγείας στην συνάντηση με θέμα «Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα: Τάσεις και Προοπτικές» που διεξήχθη το Σάββατο 21 Απριλίου στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 13ου Επιστημονικού Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας και υπήρξε πρωτοβουλία της Jade Hellas (Ελληνική Ομοσπονδία Νεανικών Επιχειρήσεων) με συντονιστή την δημοσιογράφο, κυρία Μαργαρίτα Μανούσου, διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού “Τουριστική Αγορά” και Project Director, “MEETINGREECE”.

Προσκεκλημένοι για να μιλήσουν ήταν “insiders” του τομέα της ιατρικής, του τουρισμού και του τουρισμού υγείας, οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε λίγα λεπτά να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα, τι σημαίνει ο όρος, τι ισχύει στην Ελλάδα σε σύγκριση με χώρες του εξωτερικού, τι μεμονωμένες προσπάθειες γίνονται και πώς μπορεί να υλοποιηθεί η συγκρότηση του χώρου στην πράξη.

Κατά σειρά μίλησαν, ο κ. Δημήτρης Κατσαμπίκας (Operations Manager, “Therapia” Clinic, Κέρκυρα), για τον διαμερισμό (segmentation) της αγοράς, την θέση του τουρισμού υγείας σε αυτήν και τον τρόπο προώθησης του στον ελληνικό χώρο, τονίζοντας ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης του προϊόντος στην Ελλάδα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (CEO, healthCare cybernetics – διεθνές think and do tank στον χώρο της υγείας με αρμοδιότητα στον τουρισμό υγείας) εξήγησε το μοντέλο συγκρότησης του τουρισμού υγείας σε εθνικό επίπεδο και πως εφαρμόζεται στην πράξη. Επίσης, αναφέρθηκε στην παιδεία και εκπαίδευση στον τουρισμό υγείας και το Health Tourism Certificate™. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης, «Το μήνυμα είναι απλό και ξεκάθαρο: μια αναδυόμενη και αναπτυσσόμενη αγορά όπως ο Τουρισμός Υγείας δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη αν δεν υποστηρίζεται από την εκπαίδευση και την έρευνα».

Ο κ. Δημήτρης Σαμψών (Διευθυντής Emmetropia), μίλησε για τον ιατρικό τουρισμό στην Κρήτη – εστιάζοντας στις οφθαλμιατρικές / οφθαλμολογικές υπηρεσίες – και προέβη σε μια συγκριτική στατιστική ανάλυση με ανταγωνιστικές χώρες της Ελλάδας στο θέμα του τουρισμού υγείας για τις υπηρεσίες αυτές (π.χ., Τουρκία και Κούβα).

Ο κ. Γιώργος Αναστασάκος (διευθυντικό στέλεχος της Aldemar) αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό παράδειγμα της Aldemar και την θαλλασοθεραπεία ως τμήμα του τουρισμού υγείας και τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Τέλος ο κ. Γεώργιος Δρακόπουλος (Γενικός Διευθυντής, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ) προσέγγισε και τεκμηρίωσε με μεγάλη μεθοδικότητα, το θέμα του τουρισμού υγείας μέσω ερευνών και στατιστικών αναλύσεων δίνοντας τροφή για μια ‘υγιή’ συζήτηση μετά το πέρας των παρουσιάσεων στο κατά πόσο μπορεί ο κλάδος αυτός να ενταχθεί στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας.

Ο εγκαταστάσεις και το προσωπικό υπάρχουν, πρέπει όμως να αξιοποιηθούν καταλλήλως με μια σωστή προσέγγιση του προϊόντος για την Ελληνική αγορά όπως τόνισαν οι ειδικοί.

«Δεν μπορεί να γίνει διαφήμιση και προβολή του προϊόντος αυτού εάν πρώτα δεν καθορίσουμε ποιο είναι και τι είναι αυτό το προϊόν που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρακόπουλος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ομιλητές στάθηκαν στη σημασία ύπαρξης ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου για τον κλάδο και κρατικής μέριμνα για την προαγωγή του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα καθώς και στην προσφορά υπηρεσιών υγείας μέσω διακρατικών συμφωνιών την στιγμή που στην γειτονική μας Τουρκία υπάρχει ήδη ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο και ο τουρισμός υγείας προωθείται με ταχείς ρυθμούς υπό την προστασία του κράτους.

Το παράδειγμα της Aldemar όπως παρουσιάστηκε στην συνάντηση με τα κέντρα θαλλασοθεραπείας φαίνεται να είναι μια από τις ελάχιστες πρωτοβουλίες στον χώρο του wellness το οποίο αποτελεί μέρος του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα την στιγμή που οι άμεσα ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα Μεσογειακές χώρες παρέχουν αρκετά αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον τομέα αυτό και όχι μόνο.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν ιατροί, φοιτητές της Ιατρικής και άλλων σχολών, νέοι επιχειρηματίες και γενικότερα, σημερινοί και αυριανοί stakeholders του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά που ειπώθηκαν.

Τη συζήτηση χαιρέτησαν οι κύριοι Θέμης Παπαδημόπουλος, Πρόεδρος JADE Hellas και Λυμπερόπουλος Νίκος, Πρόεδρος ΕΕΦΙΕ (Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας).

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024