Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΞεκινά το Μάιο η χορήγηση βίζας για επενδύσεις άνω των 250.000 ευρώ σε ακίνητα στην Ελλάδα
Επενδύσεις

Ξεκινά το Μάιο η χορήγηση βίζας για επενδύσεις άνω των 250.000 ευρώ σε ακίνητα στην Ελλάδα

Δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι προβαίνουν στην Ελλάδα σε αγορά ή 10ετή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ύψους 250.000 ευρώ και άνω, να λάβουν πενταετή άδεια διαμονής, με δυνατότητα ανανέωσης για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Υψηλό είναι το ενδιαφέρον από Ρώσους, Κινέζους, Αμερικανούς και από πολίτες αραβικών χωρών για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, είτε για εξοχική κατοικία είτε για τουριστική επένδυση.

Αυτό αναφέρθηκε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης με την Invest in Greece AE, με θέμα “Διευκόλυνση υπηκόων τρίτων χωρών αναφορικά με επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα”, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι, στο τέλος του μήνα, θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, ώστε να τεθεί το μέτρο σε εφαρμογή.

Θεωρείται, όπως προκύπτει από τους ομιλητές αλλά και από τις ερωτήσεις που έγιναν, ιδιαίτερα θετική η απόφαση να δοθεί η δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι προβαίνουν σε αγορά ή δεκαετή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ύψους 250.000 ευρώ και άνω, να λάβουν πενταετή άδεια διαμονής, με δυνατότητα ανανέωσης για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι στόχος του μέτρου με τις ειδικές άδειες παραμονής είναι να επενδύσουν άνθρωποι για περισσότερο καιρό στη χώρα μας, και διευκρίνισε ότι δε δίνεται άδεια εγκατάστασης και εργασίας, ούτε υπολογίζονται αυτά τα έτη παραμονής για την απόκτηση ιθαγένειας.

Στη συνέχεια, Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Άγγελος Σιρίγος, σημείωσε ότι η απάντηση για βίζα έρχεται σε δεκαπέντε μέρες, αλλά επειδή είναι τύπου Σέγκεν και επανεξετάζεται, για να μην υπάρχει καθυστέρηση εξετάζεται το σχέδιο να κατατίθεται και το σχετικό έγγραφο του υποθηκοφυλακείου στα χαρτιά που απαιτούνται, ώστε για ενενήντα μέρες να δίνεται η πρώτη άδεια μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία. “Μέχρι τώρα, για τις άμεσες ξένες επενδύσεις άνω των 300.000 ευρώ από πολίτες τρίτων χωρών, έπαιρνε ο ίδιος ο επενδυτής άδεια διαμονής και αυτό ήταν οξύμωρο. Με την τροποποίηση, διευρύνεται το ρυθμιστικό πεδίο του νομού και εντάσσονται στην άδεια δεκαετούς παραμονής και πολίτες τρίτων χωρών που είναι απαραίτητοι για την πραγματοποίηση των στρατηγικών επενδύσεων, μαζί με σύζυγο και ανήλικα τέκνα και βοηθητικό προσωπικό, αν είναι άτομα με ειδικές ανάγκες”, δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά στις μικρομεσαίες επενδύσεις άνω των 250.000 ευρώ, είτε για αγορά ακινήτου είτε για χρονομεριστική μίσθωση, όποιος κάνει μια τέτοια επένδυση δικαιούται αυτός και η οικογένεια του να πάρει άδεια πενταετούς διαρκείας και, αν εξακολουθήσει να έχει την περιουσία αυτή στο όνομά του, δικαιούται αλλεπάλληλης ανανέωσης. Είναι βίζα τύπου C και δίνει δικαίωμα μετακίνησης στην ΕΕ αλλά όχι και δυνατότητα εργασίας.

Η ρύθμιση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στον νέο Επενδυτικό Νόμο, διευκολύνει σημαντικά τους ενδιαφερόμενους επενδυτές από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, αλλά και οι αραβικές χώρες, να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική αγορά, για επενδύσεις σε υψηλής αξίας ακίνητα. Αφαιρεί ένα σημαντικό γραφειοκρατικό εμπόδιο και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς, έναντι χωρών της ΕΕ, που ήδη προσφέρουν ανάλογα κίνητρα, όπως η Ουγγαρία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Invest in Greece AE, κ. Στέφανος Ησαΐας, σημείωσε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από Ρωσία και Κίνα και συμπλήρωσε: “Οι ρυθμίσεις που έρχονται να απαντήσουν σε αιτήματα της αγοράς είναι και οι πιο επιτυχημένες, που σε βάθος χρόνου θα λειτουργήσουν θετικά για την οικονομία μας, καθώς το μέτρο αυτό αφορά σχεδόν το σύνολο των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στη χώρα”.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, κ. Στράτος Παραδιάς σημείωσε ότι το μέτρο είναι θετικό, αλλά πρέπει άμεσα να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων για να υπάρξει εισροή χρημάτων στη χώρα από αλλοδαπούς αγοραστές που εκτιμά ότι θα εξελιχθούν σε νέα γενιά φιλελλήνων. Είναι απαραίτητο κατά τον κ. Παραδιά, να προχωρήσει η Invest in Greece AE σε ειδική ενημέρωση για όλο αυτό το πακέτο απόκτησης περιουσίας στη χώρα μας, με επωφελή τρόπο για τον αλλοδαπό και την οικογένειά του.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024