Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςH Lastminute.com θριαμβεύει σε μια νομική μάχη 15 ετών κατά της Ryanair
Δικαστικές Διαμάχες

H Lastminute.com θριαμβεύει σε μια νομική μάχη 15 ετών κατά της Ryanair

Μετά από μια μακρά δικαστική μάχη 15 ετών, η Lastminute.com αναδείχθηκε νικητής έναντι της Ryanair, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα πώλησης πτήσεων από την αεροπορική εταιρεία.

Η Ryanair είναι γνωστή για τις επιθετικές της εκστρατείες κατά των διαδικτυακών ταξιδιωτικών γραφείων (OTAs), ωθώντας τους επιβάτες να κάνουν κράτηση πτήσεων απευθείας μέσω της ιστοσελίδας της. Η αεροπορική εταιρεία έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να εμποδίσει τους OTA να πουλήσουν τις πτήσεις της, οδηγώντας σε πολλές νομικές διαμάχες παγκοσμίως.

Στην Ελβετία, η Lastminute.com ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κέρδισε μια δικαστική υπόθεση εναντίον της Ryanair πριν από αρκετές εβδομάδες. Το ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας παραχώρησε στη Lastminute.com το δικαίωμα να πωλεί πτήσεις της Ryanair, σηματοδοτώντας το τέλος μιας 15ετούς δικαστικής μάχης. Η απόφαση χαιρετίστηκε ως «σημαντικό ορόσημο» και «νίκη για τους καταναλωτές» από τον διαδικτυακό λιανοπωλητή ταξιδιών και αναψυχής.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας επικεντρώθηκε στις επιθετικές εκστρατείες της Ryanair εναντίον τρίτων ιστότοπων που πωλούν τις πτήσεις της, δηλώνοντας ότι αυτές οι ενέργειες ήταν «αντίθετες με τον Ομοσπονδιακό Νόμο κατά του Αθέμιτου Ανταγωνισμού». Ως αποτέλεσμα, η Ryanair έχει διαταχθεί να καταβάλει στη Lastminute.com 49.000 ελβετικά φράγκα ή 50.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Νομικά κέρδη για τη Lastminute.com και τις θυγατρικές της

Εκτός από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας, δύο παράλληλες εφετειακές αποφάσεις επιβεβαίωσαν ότι η Lastminute.com και η θυγατρική της BravoNext ενήργησαν νόμιμα. Θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν να προσφέρουν στους πελάτες την επιλογή να συγκρίνουν εναλλακτικές τιμές για πτήσεις της Ryanair μέσω ιστοσελίδων όπως Lastminute.com, Volagratis.com και Bravofly.com.

Ένα κατώτερο δικαστήριο είχε διαπιστώσει προηγουμένως ότι η Lastminute.com δεν παραβίασε νόμους περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ούτε παραβίασε οποιεσδήποτε συμβατικές υποχρεώσεις με τη Ryanair. Η εκπρόσωπος της Lastminute.com, Kirsten Beacock, τόνισε ότι η πώληση των πτήσεων της Ryanair «δικαιώθηκε και επιβεβαιώθηκε ως νόμιμη» μετά από 15ετή δικαστική διαμάχη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lastminute.com, Luca Concone, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο μετά από ένα οικονομικό σκάνδαλο από τον Covid-19, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου. Δήλωσε, “Πάντα πιστεύαμε ότι η ενθάρρυνση των καταναλωτών για την κράτηση οποιουδήποτε αεροπορικού εισιτηρίου διατίθεται στην αγορά δεν βλάπτει τις επιχειρήσεις οποιασδήποτε αεροπορικής εταιρείας. Αντίθετα, ενισχύει τη διαφάνεια και προωθεί την ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό στην αγορά.”

Άλλες νομικές διαφορές που αφορούν στη Ryanair

Ενώ η Lastminute.com σημείωσε επιτυχία στις νομικές τη μάχες εναντίον της Ryanair, η αεροπορική εταιρεία συνεχίζει να εμπλέκεται σε διαφορές με άλλους OTA. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας δικαστής στο Delaware αρνήθηκε πρόσφατα να απορρίψει ανταγωγή που υποβλήθηκε από την Booking.com κατά της Ryanair. Ο ΟΤΑ καταγγέλλει αθέμιτο ανταγωνισμό και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές από την αεροπορική εταιρεία. Ωστόσο, η Ryanair έχει επίσης εξασφαλίσει νίκες έναντι των OTA, όπως εμπιστευτικούς διακανονισμούς με την Expedia το 2019.

Οι οικονομικές επιδόσεις και οι μελλοντικές προοπτικές της Lastminute.com

Η Lastminute.com δημοσίευσε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το 2022, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 103% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 304,9 εκατομμύρια ευρώ (334 εκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, οι ζημίες διευρύνθηκαν κατά 14%, φτάνοντας συνολικά τα 15,1 εκατομμύρια ευρώ (16,6 εκατομμύρια δολάρια). Η εταιρεία γνώρισε ένα δυνατό ξεκίνημα για το 2023, με αύξηση 84% στις κρατήσεις και αύξηση 38% στα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Αυτή η ανάπτυξη ευθυγραμμίζεται με τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής αγοράς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Luca Concone έχει δώσει έμφαση στην καλύτερη λογοδοσία για τα στελέχη μετά το οικονομικό σκάνδαλο, μαζί με την έναρξη τριών βασικών έργων που επικεντρώνονται στη διαχείριση επιχειρηματικού κινδύνου, την ευελιξία ανθρώπινου δυναμικού και τον έλεγχο του κόστους.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024