Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ airberlin παλεύει να επιβιώσει εν μέσω ακυρώσεων πτήσεων και 'ασθένειας' πιλότων
Αεροπορικές εταιρείες

Η airberlin παλεύει να επιβιώσει εν μέσω ακυρώσεων πτήσεων και 'ασθένειας' πιλότων

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι ακυρώσεις απειλούν την ύπαρξή της και ίσως την οδηγήσουν σε κλείσιμο, θέτοντας σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές και ανεβάζοντας το κόστος σε πολλά εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Σε ακυρώσεις 100 πτήσεων προχώρησε χθες για δεύτερη ημέρα η airberlin, καθώς ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός πιλότων (περίπου 250) δήλωσε ασθένεια. Αποτέλεσμα χιλιάδες επιβατών να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στα αεροδρομια και να χάσουν τις διακοπές τους. Οι περισσότερες από τις ακυρώσεις αφορούν στα αεροδρόμια Berlin-Tegel, Cologne-Bonn και Dusseldorf.

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι ακυρώσεις απειλούν την ύπαρξή της και ίσως την οδηγήσουν σε κλείσιμο, θέτοντας σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές και ανεβάζοντας το κόστος σε πολλά εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Η airberlin κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον περασμένο μήνα, καθώς ο βασικός της μέτοχος, η Etihad Airways, αποφάσισε να μην την στηρίξει πλέον οικονομικά, ύστερα από χρόνια ζημιογόνας λειτουργίας (το 2106 η εταιρεία έχανε 2,6 εκατ. δολ. σε καθημερινή βάση).

Η διοίκηση και τα συνδικάτα έχουν καλέσει τους εργαζομένους να επιστρέψουν στην εργασία τους, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρίας και να υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις. Το Vereinigung Cockpit, ένα συλλογικό σωματείο Γερμανών πιλότων και μηχανικών πτήσεων, εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει να σταματήσει τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, καθώς σε αυτό το προσωπικό λαμβάνει μεγαλύτερους μισθούς, σε μια προσπάθεια περικοπής δαπανών. Η airberlin ήδη έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να διακόψει τις πτήσεις προς Καραϊβική και Βοστώνη (ΗΠΑ) από τις 25 Σεπτεμβρίου.

Τα αεροπλάνα της εταιρείας συνεχίζουν να πετούν χάρη στο δάνειο των 150 εκατ. ευρώ της γερμανικής κυβέρνησης. Εάν τα αεροσκάφη της καθηλωθούν στο έδαφος, οι χρονοθυρίδες απογείωσης και προσγείωσης (slots) της airberlin θα μοιραστούν μεταξύ των ανταγωνιστών της και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για μια θέση εργασίας με νέα συμβόλαια.

Η Lufthansa, η οποία εκμισθώνει ήδη 38 από τα 140 αεροσκάφη της airberlin, θα μπορούσε να αγοράσει έως και 70 αεροσκάφη και έως 3.000 άτομα προσωπικό για την Eurowings, ανέφεραν γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024