Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΕλλάδα: 12% η προβλεπόμενη μέση πληρότητα των καταλυμάτων τη χειμερινή περίοδο
Ξενοδοχία

Ελλάδα: 12% η προβλεπόμενη μέση πληρότητα των καταλυμάτων τη χειμερινή περίοδο

Για την περιοχή της Δράμας οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 85%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος 'έκλεισε' με 35%.

Ένα και μόνο δεκαήμερο τουριστικής κανονικότητας στο σύνολο της χειμερινής περιόδου η οποία διαρκεί 120 μέρες, δηλαδή τέσσερις μήνες, αντιστοιχεί σε μόλις 12% μέση πληρότητα, σύμφωνα με την Ομάδα Ορεινών Προορισμών της ΠΟΞ. “Αλήθεια για αυτή την επιτυχία πανηγυρίζουμε, όλες αυτές τις μέρες; Δυστυχώς σήμερα, το ‘success story’ του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα…”

Ειδικότερα, για την περιοχή της Δράμας η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας πληροφορεί ότι οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 85%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος “έκλεισε” με 35% (υπενθυμίζεται ότι τα ξενοδοχεία της περιοχής έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 και άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, παραμένοντας τυπικά ανοικτά – ουσιαστικά κλειστά).

Στην Ημαθία με δύο χιονοδρομικά κέντρα, οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 92% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με μόλις 34% και με 2 μονάδες να μην κατάφερουν να ανοίξουν, αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Π.Ε. Ημαθίας.

Στην περιοχή της Μαγνησίας οι πληρότητες κατά το 15νθήμερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 95%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος “έκλεισε” με 55%, σύμφω αμε την Ένωση Ξενοδόχων ΜαγνησίαςΈνωση Ξενοδόχων Ν. Ευρυτανίας σημειώνεια πό την πλευρά της ότι στην περιοχή οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 95%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος “έκλεισε” με 50%.

“Στην περιοχή των Καλαβρύτων οι πληρότητες μετά τις 8/1/2022 δεν ξεπερνούν ούτε το 25% ακόμα και τα Σαββατοκύριακα καταγράφοντας αρνητικό ποσοστό πληρότητας όλων των εποχών και δεδομένου ότι η πανδημία καλπάζει το μέλλον της φετινής χειμερινής περιόδου και επιβίωσης των επιχειρήσεων φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός”, σημειώνει η Ένωση Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων.

Ο Τουρισμός Οργανισμός Πελοποννήσου επισημαίνει ότι στην περιοχή οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 100%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με μέση πληρότητα 55%.

Στη δυτική Μακεδονία οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 85%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος “έκλεισε” με 35%, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας “Ξένιος Ζευς”.

Τέλος, στην ορεινή Κορινθία οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 95%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος “έκλεισε” με 55%, όπως καταγράφει η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Κορινθίας.

“Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας όμως και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της Omicron, αποτελούν την ‘ταφόπλακα’ του χειμερινού τουρισμού όχι μόνο για τον προορισμό μας, αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής – ορεινής Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από σήμερα για εμάς αντικείμενο δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται – σε αντίθεση με την αγωνία μας που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας”, σημειώνει η Ομάδα Ορεινών Προορισμών της ΠΟΞ.

Και συνεχίζει σε ανακοίνωσή της: “Την ίδια ώρα, τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται επ’αόριστον, όσα ελάχιστα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται και η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου.

Τα ξενοδοχεία δεν κατεβάζουν τον… γενικό κάθε Δευτέρα. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν καθημερινές ανάγκες, οι οποίες και δεν καλύπτονται μόνο με τους (όποιους σε αριθμό) επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Η πλειοψηφία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν ζημίες δύο ετών. Πώς θα ανταποκριθούμε στα έξοδά μας, στο μισθολογικό και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, στην ίδια την καθημερινότητα μας, όταν από την άλλη πλευρά το κόστος μετακίνησης (καύσιμα, διόδια) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα οι προορισμοί μας να ‘απομονώνονται’ ακόμα περισσότερο; Με δουλειά μόλις 10 ημερών;

Τα ξενοδοχεία δεν είναι -και μη μας συγκρίνετε- καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb που «ανοίγουν» Χριστούγεννα, Πάσχα και τα οποία δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις: Ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο διαμονής, ούτε τέλος παρεπιδημούντων, ούτε αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πληρώνουν, ούτε προσωπικό απασχολούν, ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζουν, ούτε χίλια πιστοποιητικά και αδειοδοτήσεις χρειάζονται για τη λειτουργία τους”.

Σημειώνοντας ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, υπάρχει και θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα, η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας τονίζει ότι η φιλοξενία χρειάζεται τώρα ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη για να διασφαλίσει τη συνέχεια ύπαρξής της, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας. “Για αυτό και απαιτούμε:

  • Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της ‘Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας’
  • Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα ‘Τουρισμός για όλους’ και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)
  • Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς 3 μήνες δε θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας
  • Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022
  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022
  • Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης”.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/06/2024
17/06/2024
14/06/2024
13/06/2024
12/06/2024
11/06/2024