Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΠαράδοση του τίτλου της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης” στις καινούργιες για το 2024
Πολιτισμός

Παράδοση του τίτλου της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης” στις καινούργιες για το 2024

Εκπρόσωποι των ΠΠΕ 2023 παραδίδουν το γλυπτό της Επίσημης Τελετής Παράδοσης στις ΠΠΕ 2024 Credit: John Kouskoutis

Στις 11 Ιανουαρίου 2024, η Ελευσίνα, η Τιμισοάρα, και το Βέσπρεμ-Μπάλατον παρέδωσαν τους τίτλους των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης για το 2024 στο Μπαντ Ισλ Ζαλτσκάμεργκουτ, στο Μπόντο, και στο Τάρτου.

Στις 11 Ιανουαρίου 2024 οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το 2023 παρέδωσαν επίσημα τους τίτλους τους στις πόλεις και στις περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2024. Η Ελευσίνα (Ελλάδα), η Τιμισοάρα (Ρουμανία) και το Βέσπρεμ-Μπάλατον (Ουγγαρία) παρέδωσαν τον τίτλο στο Μπαντ Ισλ Ζαλτσκάμεργκουτ (Αυστρία), στο Μπόντο (Νορβηγία) και στο Τάρτου (Εσθονία), κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής τελετής, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα.

Το γλυπτό της Λουξεμβουργιανής γλύπτριας Pascale Seil («Made by Seil») | Credit: John Kouskoutis

Μια φλόγα για τον πολιτισμό και ένα κοινό μέλλον! Από το 1985, που η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Μελίνα Μερκούρη μαζί με τον Γάλλο ομόλογό της Jack Lang εγκαινίασαν την Αθήνα ως την πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, περισσότερες από 60 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι μόνο, έχουν λάβει τον τίτλο. Στόχος ήταν ο θεσμός αυτός να φέρει τους Ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών και ευαισθητοποιώντας τους για την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους. Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης συνεργάζονται, φέρνουν κοντά τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς. Αυτή η συνεργασία και η δικτύωση εκφράζεται μέσα από μια σειρά έργων και πρωτοβουλιών, με στόχο την επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου αντίκτυπου για το τρέχον έτος του τίτλου και πολύ μετά από αυτό. Για να ενισχυθεί αυτή η συνεργασία, για να τονιστεί η σημασία του εορτασμού του πολιτισμού, του κοινού μας θεμελιώδους δικαιώματος και πυλώνα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, γιορτάζεται μια κοινή δυναμική με τη μορφή επίσημης παράδοσης στην Αθήνα, ως ευκαιρία για τους επίσημους αντιπροσώπους να υπενθυμίσουν το νόημα και τον σκοπό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης.

Ο Νικόλαος Σταμπολίδης, Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, ο οποίος δήλωσε ότι «η Αθήνα πρέπει να είναι η πόλη όπου θα γίνεται κάθε χρόνο η παράδοση του τίτλου και η οποία θα λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Ακρόπολης. Θα δεχόμουν με χαρά αυτή την πρόταση».

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση παρευρίσκομαι σήμερα στην ακροτελεύτια πράξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023. Τον επίζηλο τίτλο που μοιράστηκαν, τη χρονιά που έφυγε, το Βέσπρεμ της Ουγγαρίας, η Τιμισοάρα της Ρουμανίας και η Ελευσίνα. Γράφοντας σήμερα τον επίλογο μιας επιτυχημένης διοργάνωσης και παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Μπαντ Ισλ της Αυστρίας, το Μπόντο της Νορβηγίας και το Ταρτού της Εσθονίας. Τελειώνουμε στο ίδιο σημείο όπου αρχίσαμε, στο εμβληματικό Μουσείο της Ακρόπολης, όπου η Ελευσίνα παρέλαβε έναν χρόνο πριν τη σκυτάλη . Εδώ, σε αυτή την κιβωτό των πανανθρώπινων αξιών του πολιτισμού και της δημοκρατίας, των στιβαρών θεμελίων της κοινής μας ευρωπαϊκής ταυτότητας, που σπινθηροβόλησαν εδώ πριν ακτινοβολήσουν σε ολόκληρη την ήπειρό μας και από εκεί στα πέρατα της υφηλίου. Στην αφετηρία, στη γενέθλια γη, του εδραιωμένου πια θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αυτής της έμπνευσης της Μελίνας Μερκούρη που έμελλε να ριζώσει και να φέρει πιο κοντά ανθρώπους, ιδέες, δημιουργίες. Μιας πρωτοβουλίας που είχε τη σπάνια τύχη να προέρχεται μεν από το επίσημο κράτος, να αγκαλιαστεί δε αμέσως από την κοινωνία των πολιτών και την καλλιτεχνική κοινότητα. Να μετουσιωθεί, έτσι, από κεκτημένο σε πραγματικό κτήμα των Ευρωπαίων, να διευρυνθεί και να απλωθεί σε όλο και μεγαλύτερα ακροατήρια και στα πιο έκκεντρα σημεία της ηπείρου μας. Και να καταδείξει τη νοηματική ενότητα που διατρέχει ανά τους αιώνες τον πολιτισμό και τη δημιουργία της. Γιατί ο ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν είναι ούτε διαδοχή ούτε συμπίλημα πνευματικών και καλλιτεχνικών ρευμάτων. Αλλά, αντιθέτως, ένα μακραίωνο βαθύ πολιτιστικό κεφάλαιο που παραμένει και ζωντανό και ζωογόνο, γονιμοποιώντας συνεχώς νέες πρωτοπορίες και νέα δημιουργία. Αυτό το στοιχείο διαπότισε, νομίζω, τη φιλοσοφία και το μήνυμα του Ελευσίς 2023».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024