Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤην άνοιξη η ανακοίνωση της Ε.Ε. για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2010

Την άνοιξη η ανακοίνωση της Ε.Ε. για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2010

Η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα (14-15 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες,προκειμένου να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες για το έτος 2010. Οι αποφάσεις της Επιτροπής […]

Η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα (14-15 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες,<...>προκειμένου να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες για το έτος 2010. Οι αποφάσεις της Επιτροπής θα δημοσιοποιηθούν από την Ε.Ε. την άνοιξη και κατόπιν θα γνωστοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και στην Επιτροπή των Περιοχών. Το Συμβούλιο, που απαρτίζεται από Υπουργούς Πολιτισμού, αναμένεται να πάρει την τελική απόφαση υπό την προεδρία της Φιλανδίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2006.

Ειδικότερα, για το 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα αναδειχθεί μία πόλη της Γερμανίας και μια της Ουγγαρίας. Στην περίπτωση της Γερμανίας, αιτήσεις έχουν καταθέσει οι πόλεις Essen και Gorlitz, ενώ από την Ουγγαρία υπάρχει μια μόνο υποψηφιότητα, αυτή της πόλης Pecz.

Υποψηφιότητες υπάρχουν όμως και από πόλεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως από την Κωνσταντινούπολη και το Κίεβο, καθώς με το άρθρο 4 της σχετικής Οδηγίας επιτρέπεται σε μια πόλη, που δεν είναι κράτος-μέλος να ορισθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, π.χ. η Νορβηγική πόλη, Stavanger, για το 2008. Ωστόσο, το άρθρο επισημαίνει πως μόνο μια πόλη χώρας εκτός Ε.Ε. μπορεί να αναδειχθεί σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η αρμόδια Επιτροπή, που θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες των πόλεων, απαρτίζεται από τους ακόλουθους κ.κ.:


  • Didier Fusillier, διορισμένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Managing Director της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2004, Lille.
  • Claude Frisoni, διορισμένος από το Συμβούλιο, Συντονιστής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1995, Λουξεμβούργο.
  • Jordi Pascual i Ruiz, διορισμένος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπεύθυνος ερευνών του Αυτόνομου Πανεπιστήμιου της Βαρκελώνης, που ειδικεύεται στην συμβολή των πολιτισμού στην τοπική ανάπτυξη.
  • Veronika Ratzenboeck, επικεφαλής του Πολιτιστικού Ινστιτούτου Ερευνών `Osterreichische Kulturdokumentation: Internationales Archiv fur Kulturanalysen`.
  • Seamus Murray, διορισμένος από την Επιτροπή των Περιοχών, πρώην Chairman της Επιτροπής των Περιοχών στον τομέα του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης.


Υπενθυμίζεται τέλος ότι ως Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, μετά την Πάτρα το 2006, θα ορισθούν το Λουξεμβούργο και η Sibiu της Ρουμανίας το 2007, η Λίβερπουλ και το Stavanger της Νορβηγίας το 2008 και οι πόλεις Linz και Vilnius το 2009.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024