Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων 20 χρόνων παρουσιάζει ο τουρισμός το 2004

Τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων 20 χρόνων παρουσιάζει ο τουρισμός το 2004

Μετά από 3 χρόνια μέτριας ως πολύ μικρής ανάπτυξης, ο διεθνής τουρισμός το έτος 2004 παρουσίασε μια εξαιρετική χρονιά. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ΠΟΤ, και το World Tourism […]

Μετά από 3 χρόνια μέτριας ως πολύ μικρής ανάπτυξης, ο διεθνής τουρισμός το έτος 2004 παρουσίασε μια εξαιρετική χρονιά<...>. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ΠΟΤ, και το World Tourism Barometer, οι διεθνείς αφίξεις έφθασαν σε ύψος ρεκόρ 760 εκατ., το οποίο σημαίνει αύξηση 10% σε σχέση με το 2003.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ειδική συνέντευξη τύπου στην Bangkok, της Ταϊλάνδης όπου κύριος σκοπός ήταν η παρουσίαση του Action Plan του Phuket που άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή την 1η Φεβρουαρίου με την υποστήριξη του Executive Council του ΠΟΤ. Το σχέδιο αυτό θα βοηθήσει στην ανάκαμψη των τουριστικών περιοχών του Ινδικού Ωκεανού, ώστε οι περιοχές που κτυπήθηκαν από το Τσουνάμι να ξαναγυρίσουν στην τουριστική δράση πολύ πιο ισχυρές.

Η ανάπτυξη του τουρισμού το 2004, έγινε σε όλες τις περιοχές, αλλά μεγαλύτερη υπήρξε στην Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό με +29%, στη Μέση Ανατολή με +21%, στην Αμερικάνικη Ήπειρο με +10%, στην Αφρική με +7%, και στην Ευρώπη με +4%, όπου οι διεθνείς αφίξεις έφθασαν τα 414 εκατ. Η αύξηση για την Ευρώπη ήταν κάτω από το μέσο όρο αύξηση του παγκόσμιου τουρισμού, γεγονός που οφείλεται στα προβλήματα που δημιουργεί το ακριβό ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι, το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρείται μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης των εσόδων σε σχέση με την αύξηση των αφίξεων. Παρόλα αυτά πρέπει να σημειώσουμε την εξαιρετική επίδοση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έφθασε το +10%, όπως επίσης και της Βόρειας Ευρώπης με +7%. Τα αποτελέσματα όμως της Νοτίου Ευρώπης και συγκεκριμένα της Μεσογείου κάθε άλλο παρά καλά είναι αφού έχουμε μόνο +2% αύξηση, ποσοστό ίδιο με αυτό της Δυτικής Ευρώπης.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, και ιδιαίτερα των οικονομιών των χωρών που δημιουργούν τουριστικό ρεύμα, όπως η Αμερική και οι χώρες της Ευρώπης, συνεισέφεραν ιδιαίτερα στα καλά αποτελέσματα του 2004. Οι φόβοι για την αρνητική επίδραση της τιμής του πετρελαίου στα ταξίδια, σύμφωνα με τον ΠΟΤ, δεν έγιναν πραγματικότητα, γιατί η αύξηση της τιμής απορροφήθηκε από τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας και φαίνεται ότι δεν επηρέασε του καταναλωτές των ταξιδιωτικών υπηρεσιών.

“Όπως προβλέψαμε τον Οκτώβριο, ο τουρισμός το 2004 έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ αγγίζοντας τα 760 εκατ. διεθνών αφίξεων και σημειώνοντας την καλύτερη ποσοστιαία αύξηση τα τελευταία 20 χρόνια, τόνισε ο γ.γ. του ΠΟΤ Francesco Frangialli. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κλάδος του τουρισμού έχει επιστρέψει στο `σωστό δρόμο` μετά από 3 δύσκολα χρόνια, παρά τα τραγικά γεγονότα στην Ασία. Ο κλάδος μας θα δείξει άλλη μια φορά πόσο γρήγορα ανακάμπτει έχοντας μια μοναδική ικανότητα να ξεπερνά τις δυσκολίες συμβάλλοντας αισθητά στην γενική ανάκαμψη των περιοχών που επλήγησαν”, συνέχισε ο κ. Francesco Frangialli.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024