Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΘεαματική άνοδος του διεθνή τουρισμού το 2004 σε όλες τις ηπείρους

Θεαματική άνοδος του διεθνή τουρισμού το 2004 σε όλες τις ηπείρους

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO) για τη περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2004, αποκαλύπτουν μία θεαματική άνοδο στον τουρισμό όλων των περιοχών, καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση στα ποσοστά των διεθνών αφίξεων…

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO) για τη περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2004, αποκαλύπτουν<...> μία θεαματική άνοδο στον τουρισμό όλων των περιοχών, καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση στα ποσοστά των διεθνών αφίξεων.

Παγκοσμίως, ο αριθμός αφίξεων των διεθνών τουριστών εκτιμάται ότι σημειώνει αύξηση της τάξης του 12%, συγκρινόμενος με τον αριθμό της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Την μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις σημειώνουν οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, πετυχαίνοντας ποσοστό 37% κατά τη διάρκεια των πρώτων οχτώ μηνών του έτους, ενώ η Νότια Αμερική σημείωσε αύξηση της τάξης του 12%, μετά από τρία χρόνια συνεχών απωλειών.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από το Γενικό Γραμματέα του ΠΟΤ κ. Francesco Frangialli στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Οργανισμού, που διοργανώθηκε στο Μόναχο, αποκαλύπτοντας σε όλους τους παρευρισκόμενους πως ο τουρισμός επανήλθε στην κανονική του πορεία, σημειώνοντας θετικά αποτελέσματα σε πολλές χώρες, με την ανάδειξη πολλών νέων προορισμών. Μετά από την θεαματική αύξηση του 13% κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2004, τα ποσοστά των διεθνών αφίξεων παγκοσμίως εκτιμώνται ότι έχουν αυξηθεί περαιτέρω, σημειώνοντας τον Μάιο αύξηση 23%, τον Ιούνιο 12%, τον Ιούλιο 10% και τον Αύγουστο 6%.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ο αριθμός των αφίξεων διεθνών τουριστών παγκοσμίως κατά την διάρκεια του Αυγούστου άγγιξε τα 90 εκατ. άτομα, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου ο αριθμός διεθνών αφίξεων εκτιμάται ότι έχει αγγίξει περίπου τα 526 εκατ., πετυχαίνοντας δηλαδή αύξηση της τάξης του 12% ή αλλιώς 58 εκατ. ατόμων, συγκρινόμενος με τον αριθμό της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι ο τουρισμός του 2003 είχε πληγεί σοβαρά από τον πόλεμο του Ιράκ, τον ιό της άτυπης πνευμονίας, και γενικότερα από την άσχημη οικονομική κατάσταση, που επικρατούσε. Παρόλα αυτά, ο φετινός αριθμός αφίξεων παρουσιάζεται αυξημένος κατά 9% ή αλλιώς κατά 41 εκατ., συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο αριθμό της χρονιάς του 2002, που είχε χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Francesco Frangialli, “ο τουρισμός έχει ξεπεράσει πλήρως όλα τα προβλήματα στο 2004 και διανύει πολύ καλή πορεία, κυρίως στις χώρες της Ασίας, του Ειρηνικού και της Αμερικής. Ο φόβος των ταξιδιωτών έχει φύγει τελείως και η εμπιστοσύνη του κόσμου έχει επανέλθει. Παρόλο που οι τρομοκρατικές απειλές συνεχίζονται, η επίδραση στον τουρισμό παρουσιάζεται ιδιαίτερα μικρή. Η παγκόσμια οικονομία διατηρείται σε καλά επίπεδα, παρόλα που η τιμή του πετρελαίου παραμένει φλέγον ζήτημα για όλους. Ελπίζουμε ότι η προώθηση νέων αγορών στην Κίνα, και η ενίσχυση των δημοφιλών αγορών της Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Δυτικής Ευρώπης θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των ταξιδιών”.

Ασία και Ειρηνικός

Οι προορισμοί της Ασίας και του Ειρηνικού, και κυρίως αυτοί της Νότιο – Δυτικής και Βόρειο – ανατολικής Ασίας φαίνεται ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του 2003 και να καλύψουν τις περσινές απώλειες, που οφείλονταν κυρίως στον ιό της άτυπης πνευμονίας. Η Ιαπωνική αγορά σημείωσε αύξηση 31% στις αναχωρήσεις της τον Αύγουστο, κάτι που πετυχαίνεται για πρώτη φορά μετά το 2001. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι η Κίνα το 2003 κατάφερε να ξεπεράσει την Ιαπωνία, όσον αφορά στις αναχωρήσεις των κατοίκων της για εξωτερικούς προορισμούς, καταφέρνοντας έτσι να γίνει η πρώτη χώρα εξερχόμενου τουρισμού στην Ασία, καθώς ο συνολικός αριθμός ταξιδιών της στο εξωτερικό άγγιξε τα 20,2 εκατ.

Οι αφίξεις της Νότιο – ανατολικής Ασίας σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 37% κατά την διάρκεια των πρώτων οχτώ μηνών του 2004, καθώς όλοι οι προορισμοί σημείωσαν περίπου διπλάσια ποσοστά αφίξεων. Η Κίνα σημείωσε αύξηση 32% στις αφίξεις διεθνών τουριστών τον Αύγουστο, ενώ από την άλλη οι αναχωρήσεις της τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 82%, κυρίως ωφελούμενες από τις αυξήσεις των αφίξεων στις περιοχές Χονγκ – Κονγκ (58%) και Μακάο(36%), ξεπερνώντας πλήρως τα προβλήματα, που είχαν γεννηθεί εξαιτίας του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Στην Βόρειο – ανατολική Ασία οι συνολικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 45%. Οι αφίξεις της Μαλαισίας αυξήθηκαν κατά 68%, της Καμπότζης κατά 44%, της Σιγκαπούρης κατά 48%, του Βιετνάμ κατά 36%, της Ινδονησίας κατά 30%, των Φιλιππίνων κατά 28% και της Ταϊλάνδης κατά 28%.

Στην Ωκεανία οι αφίξεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 17%, κυρίως εξαιτίας των δύο κύριων τουριστικών προορισμών της, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, στις οποίες ο αριθμός των διεθνών αφίξεων άγγιξε τα ποσοστά των 13% και 15%, αντίστοιχα. Βασικοί παράγοντες ήταν η ισχυρή οικονομία της Αυστραλίας, το ισχυρό της νόμισμα και η σταθερή τουριστική καμπάνια της.

Στην Βόρεια Ασία οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 23%, δηλαδή διπλασιάστηκαν σε σχέση με το ποσοστό του 2003. Η Ινδία εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλά (αύξηση 26%), χάρη στην πολύ καλή προώθηση των προϊόντων της και στην ανάπτυξη των επαγγελματικών ταξιδιών, που πραγματοποιούνται στη χώρα, εξαιτίας της ταχείας οικονομικής της ανάπτυξης. Οι αφίξεις συνεχίζουν να μένουν ανοδικές και στις άλλες περιοχές της χώρας, όπως αυτή του Νεπάλ(21%), των Μαλβίδων(15%) και της Σρι Λάνκα(7%).

Αμερική

Μετά από περισσότερα από τρία έτη απωλειών, η Αμερική κατάφερε να παρουσιάσει κέρδη και να αυξήσει τις αφίξεις της. Αναλυτικότερα, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 12%, και κατά 8% στις προαστιακές περιοχές. Οι αφίξεις ήταν περισσότερες στις περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, που προερχόντουσαν κυρίως από την Ευρώπη.

Οι αφίξεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι επιτέλους θετικές μετά το τελευταίο τέταρτο του 2003, παρουσίασαν αύξηση τον Ιούλιο κατά 15%. Τα έσοδα στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών προήλθαν από την καλή πορεία του Μεξικό(11%), καθώς η αξία του πέσο είναι πολύ μικρότερη από το αμερικάνικο δολάριο. Οι αφίξεις του Καναδά εμφανίζονται πολύ λιγότερες από ότι αναμενόταν, καθώς άρχισαν να είναι ανοδικές από τον Μάρτιο, αλλά με αργό ρυθμό αύξησης. Οι συνολικές αφίξεις τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 9%. Παρόλα αυτά, τα σχετικά χαμηλά ποσοστά αφίξεων οφείλονται στα περιορισμένα οδικά ταξίδια στην Αμερική, εξαιτίας της υψηλής τιμής καυσίμων, και στις αυστηρές διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας στα σύνορα της χώρας.

Στη Καραϊβική οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 8% στους πρώτους οχτώ μήνες του 2004 και με εξαίρεση τις περιοχές Bermuda και Martinique, όλες οι άλλες περιοχές διατήρησαν τα καλά ποσοστά αφίξεων, που σημείωναν στους τελευταίους μήνες του 2003. Συγκεκριμένα, οι περιοχές Bahamas, Cuba, the Dominican Republic, Jamaica και Puerto Rico πέτυχαν αύξηση από 7 ως και 10%.

Στις περιοχές της Κεντρικής Αμερικής αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις διεθνών τουριστών στους προορισμούς της Guatemala (+34%), του Panama (+20%) και της Nicaragua (+16%). Όσον αφορά στην Αργεντινή, δηλαδή την Βόρεια Αμερική, εκεί οι αφίξεις άγγιξαν αύξηση της τάξης του 11%, κατά τους οχτώ πρώτους μήνες του έτους, ενώ ανοδικές εμφανίζονται και οι αφίξεις των υπόλοιπων περιοχών, όπως της Ουραγουάης(29%), της Χιλής(17%), της Παραγουάης(15%) και του Εκουαδόρ(7%).

Ευρώπη

Οι αφίξεις διεθνών τουριστών στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 6% τον Αύγουστο, σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο. Υψηλότερα ποσοστά από αυτόν τον μέσο όρο, σημειώθηκαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου η αύξηση έφτασε το 16% και στην Νότια Ευρώπη με αύξηση 8%, όπου το Ενωμένο Βασίλειο παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση του 13%.

Η αύξηση ήταν μικρότερη στις αφίξεις της Βόρειας Μεσογειακής Ευρώπης(4%) και της Ανατολικής Ευρώπης(2%), καθώς είχε επηρεαστεί σοβαρά από την ισχυρή νομισματική θέση του ευρώ. Οι παραδοσιακοί διάσημοι προορισμοί της είδαν τις αφίξεις τους να περιορίζονται αισθητά από την κυριαρχία του ευρώ, καθώς η Ιταλία παρουσίασε πτώση -0,1% μέχρι τον Ιούλιο, η Γαλλία αύξηση 0,1%, σε σχέση με τις διανυκτερεύσεις μέχρι και τον Σεπτέμβρη, η Ισπανία αύξηση 2% μέχρι τον Σεπτέμβρη και η Πορτογαλία μείωση 3%, σε σχέση με τις διανυκτερεύσεις της μέχρι και τον Αύγουστο.

Από την άλλη, οι υπόλοιποι προορισμοί της Ευρώπης, όπως η Τουρκία(29%), η Κροατία(6%) και η Σλοβενία(6%) παρουσίασαν αρκετά καλά αποτελέσματα. Ακόμη, πολύ καλά ήταν και τα αποτελέσματα των Μεσογειακών προορισμών της Νότιας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπως αυτά της Αιγύπτου(49%), του Μαρόκο(17%) και της Τυνησίας(19%).

Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι τα ταξίδια των Ευρωπαίων προς την Καραϊβική ή την Αμερική(Μεξικό και Βραζιλία) αυξάνονται συνεχώς, καθώς το ισχυρό ευρώ και τα χαμηλά αεροπορικά κόστη για αυτές τις περιοχές, κάνουν τα ταξίδια εκεί πιο επιθυμητά και πιο εύκολα. Ενώ η Ευρώπη ενισχύει τις αφίξεις της από τις νέες αγορές εξερχόμενου τουρισμού, δηλαδή την Ιαπωνία και την Αμερική, παρά το ισχυρό της ευρώ.

Αφρική και Μέση Ανατολή

Οι περισσότεροι προορισμοί της Μέσης Ανατολής συνεχίζουν την ανοδική τουριστική πορεία του 2003, αφού το Λίβανο δέχτηκε 42% περισσότερους τουρίστες τον Ιούλιο του 2004, ενώ αύξηση παρουσίασαν και το Ντουμπάι(9%) και το Μπαχρέιν(19%) και η Ιορδανία(18%).

Οι διεθνείς αφίξεις στη Νότια Αφρική και συγκεκριμένα στην Τυνησία και το Μαρόκο αυξήθηκαν κατά 19% και 17%, αντίστοιχα, και ο τουρισμός τους συνεχίζει να είναι ανοδικός. Επίσης, πολύ καλά αποτελέσματα παρουσίασαν και οι περιοχές της Madagascar (+48%) και της Uganda (+41%).

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024