Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς Τάσεις14,7% λιγότερες οι δαπάνες των ξένων στην Ελλάδα

14,7% λιγότερες οι δαπάνες των ξένων στην Ελλάδα

H παγκόσμια οικονομική κρίση επισκίασε και τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Η Γαλλία, η χώρα που πέρυσι είχε συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, προσελκύοντας συνολικά 79,3 εκατ. επισκέπτες

H παγκόσμια οικονομική κρίση επισκίασε και τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Η Γαλλία, η χώρα που<...> πέρυσι είχε συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, προσελκύοντας συνολικά 79,3 εκατ. επισκέπτες, έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τη μείωση των ξένων τουριστών.

Ο αριθμός των ξένων τουριστών στη Γαλλία μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα-τρίτο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, Ιούλιο και Αύγουστο, έχοντας υποχωρήσει και κατά 15,5% κατά τους πέντε πρώτους μήνες του έτους, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία. Στην Ισπανία, η οποία πέρυσι βρισκόταν στην τρίτη θέση της λίστας με τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο, σημειώθηκε πτώση της τουριστικής κίνησης κατά 10% αυτό το καλοκαίρι, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μειώθηκαν κατά 11,4% σε σχέση με πέρυσι.

Αλλά και τα στοιχεία της Ιταλίας, μιλούν για 8,3% μείωση των ξένων επισκεπτών στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου. Με δεδομένο ότι οι ξένοι επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα για διακοπές, οι τουριστικοί προορισμοί της Ευρώπης στρέφουν το βλέμμα προς την εγχώρια τουριστική κίνηση, για να εξισορροπήσουν τη μειωμένη προσέλευση ξένων τουριστών.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup, το 48% των Ευρωπαίων σχεδιάζουν να περάσουν τις διακοπές τους στην πατρίδα τους φέτος, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 43% πέρυσι. Οι Βρετανοί, η σημαντικότερη κατηγορία Ευρωπαίων τουριστών, μετά τους Γερμανούς, μείωσαν κατά 10% τα ταξίδια τους σε προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου, εξαιτίας της υποχώρησης της λίρας. Ως αποτέλεσμα οι παραλίες της Ισπανίας, που συνήθως είναι γεμάτες με Βρετανούς και Γερμανούς είναι σχεδον άδειες. Η Ισπανία έχασε φέτος την δεύτερη θέση που κατείχε ως προς τον αριθμό των διεθνών αφίξεων, αφού τη θέση της πήραν οι ΗΠΑ με 58 εκατ. αφίξεις έναντι των 57,3 εκατ. της Ισπανίας. Σαν αποτέλεσμα, οι Ισπανικές τουριστικές αρχές ανακοίνωσαν αυξημένες δαπάνες για τουριστική προβολή που φθάνουν το 1 δισ. ευρώ.

Όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, οι ξένοι τουρίστες καταναλώνουν λιγότερα τρόφιμα και ποτά και τους τουριστικούς προορισμούς. Αναμένεται μείωση της κατανάλωσης της μπύρας κατά 13,2% τον Αύγουστο του 2009 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008. Σε Πορτογαλία και Ελλάδα, οι δαπάνες ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 13,2% και 14,7% αντιστοίχως στο πρώτο εξάμηνο. Και λόγω της μειωμένης ζήτησης, τα ξενοδοχεία προχωρούν σε μεγάλες μειώσεις στις τιμές. Στην Ιταλία, οι τιμές των δωματίων μειώθηκαν κατά 8,3% κατά μέσο όρο, ενώ εκείνες των πετάστερων ξενοδοχείων σημείωσαν πτώση ακόμα και 30%.

Και παρά το δύσκολο καλοκαίρι, η Γαλλία αναμένεται να παραμείνει και φέτος ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός, καθώς η ταξιδιωτική κίνηση είναι μειωμένη σε κάθε χώρα και σε ανάλογους ρυθμούς, εκτιμά ο Christian Mantei, πρόεδρος της Atout France.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024