Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΙΤΕΠ: Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται για την ελληνική οικονομία

ΙΤΕΠ: Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται για την ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με την τρέχουσα μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για την Ελληνικοί Οικονομία, οι οικονομικές εξελίξεις, όπως καταγράφονται τόσο στους δείκτες της δαπάνης όσο και στους δείκτες της […]

Σύμφωνα με την τρέχουσα μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για την Ελληνικοί Οικονομία, οι οικονομικές εξελίξεις, όπως καταγράφονται<...> τόσο στους δείκτες της δαπάνης όσο και στους δείκτες της παραγωγής κατά την προ του τρομοκρατικού επεισοδίου περίοδο, οδηγούν στο μονοσήμαντο συμπέρασμα, ότι τελικώς ο ρυθμός αναπτύξεως κατά το τρέχον έτος θα είναι πολύ χαμηλότερος του 4% που αρχικώς το ΙΤΕΠ<.> προέβλεπε, σε αντίθεση με την επίσημη υπεραισιόδοξη άποψη. Η πιθανότερη κατάληξη θα είναι ρυθμός τοποθετούμενος στο διάστημα 3,0-3,5%. Η επιβράδυνση θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τη σοβαρή υστέρηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, έναντι των προβλέψεων (5% έναντι προβλέψεως 9,5%), καθώς και των επενδύσεων (5,4% έναντι προβλέψεως 7,5%).

Από απόψεως νομισματικής σταθερότητος, παρατηρείται μικρή εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων, κυρίως λόγω της μεγάλης μειώσεως των τιμών των καυσίμων, με συνέπεια ο ρυθμός του πληθωρισμού να διαμορφωθεί εγγύς του 3%, πιθανώς δε χαμηλότερα του εν λόγω ποσοστού.

Καθ' όσον αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις, σκοπούμενες από την πλευρά της εξυγιάνσεως των συνθηκών αναπτύξεως της οικονομίας, η κατάσταση χαρακτηρίζεται στάσιμη. Ο τομέας της Γενικής Κυβερνήσεως διατηρείται αλώβητος, εμμένων στο υψηλό ποσοστό που βρισκόταν προ 5-6 ετών, με υπερφορολόγηση, άμεση και έμμεση, των εισοδημάτων και επιδεινούμενη επίδοση της δημόσιας διοικήσεως. Η δημιουργική λογιστική μεταμορφώνει τα ελλείμματα (όχι μεγάλα, εν πάση περιπτώσει) σε οριακού μεγέθους πλεονάσματα, και το σταθερό δημόσιο χρέος σε ελαφρώς μειούμενο.

Ανησυχία προκαλεί η εικόνα και εξελίξεις που καταγράφονται στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της χώρας. Η ταχεία αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αποτελεί αψευδή μαρτυρία της υφισταμένης καταστάσεως από απόψεως διεθνούς ανταγωνιστικότητος της εγχώριας παραγωγής. Σ' αυτήν συνοψίζεται η ασθενέστατη δυναμική αναπτύξεως που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία. Η ασθενέστατη αυτή δυναμική είναι απότοκος δομών και μηχανισμών κρατικής επιβολής και, τώρα, κρατικής αδράνειας προς εξάλειψή τους. Η μέτρια ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, μέτρια ενόψει της έξωθεν ισχυρής χρηματοδοτικής βοήθειας, θα αποδυναμωθεί σε λίγα χρόνια, όταν ο πακτωλός των εισροών κοινοτικών κονδυλίων θα στερέψει, ή θα εκτραπεί προς άλλες κατευθύνσεις.

Για το 2002, το ΙΤΕΠ εκτιμάει ότι ο ρυθμός αναπτύξεως της τάξεως του 4% είναι εφικτός υπό τις δεδομένες συνθήκες, υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί για αύξηση, σημαντική ενδεχομένως, του αλλοδαπού τουρισμού. Το ΙΤΕΠ θεωρεί ρεαλιστική την παραδοχή, ότι το κλίμα αβεβαιότητος που κατατρύχει τρεχόντως την παγκόσμια οικονομία θα έχει ξεθωριάσει, η δε παγκόσμια οικονομία θα προχωρήσει σε ανάκαμψη ταχύτερα παρ' όσον γενικώς προβλέπεται, με βάση τη νικηφόρα εξέλιξη και εξάλειψη των κινδύνων για την ασφάλεια και την ειρήνη που έχουν συνδεθεί με το Αφγανιστάν.

Για το προσεχές έτος, σύμφωνα με την μελέτη θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού με κεντρική εκτίμηση το 2,5%. Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του παγκόσμιου πληθωρισμού, οι τάσεις που επικρατούν στις τιμές των διεθνών εμπορευμάτων (πετρέλαιο, μέταλλα κ.τ.λ.), η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που αντανακλάται στον δείκτη χονδρικής πωλήσεως, καθώς και η απουσία μεμονωμένων στοιχείων επιβαρυντικών του πληθωρισμού συγκλίνουν σε μια τέτοια εκτίμηση.

Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονείται, ότι ο καταγραφόμενος πληθωρισμός δεν καταγράφει επαρκώς τις υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις. Σημαντικό τμήμα των πληθωριστικών πιέσεων απορροφάται από το επικινδύνως διογκούμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έχει φθάσει ήδη το 6-7% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει, ότι οι πραγματικές πληθωριστικές πιέσεις είναι περίπου διπλάσιου ρυθμού από το ρυθμό του καταγραφόμενου πληθωρισμού.

Παγκόσμια Οικονομία

Τελικώς, ο ρυθμός επεκτάσεως της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται ότι δεν θα υπερβεί το 2,0-2,5%, έναντι 3,5% περίπου που ανεμένετο. Η περαιτέρω επιβράδυνση οφείλεται βασικώς στην οικονομία των ΗΠΑ, όπου η επιβράδυνση άγγισε τα όρια της υφεσιακής καταστάσεως. Υπενθυμίζεται, ότι η παγκόσμια οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό ρεκόρ 4,7% το 2000, λόγω συνυπάρξεως υψηλού ρυθμού για τις ΗΠΑ (4,1%) και τον Λοιπό Κόσμο (6% περίπου).

Η επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες και τις προς μετάβαση χώρες είναι σαφώς ηπιότερη, γεγονός που υπογραμμίζει τον αυξανόμενο βαθμό αυτόνομης αναπτύξεως των εν λόγω χωρών και τον σημαίνοντα ρόλο αυτών για την μελλοντική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός πραγματοποίησε περαιτέρω οριακή αποκλιμάκωση από 4,7% το 2000 σε 4,5% το 2001. Η μικρή επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες από 2,3% σε 2,4% εξουδετερώθηκε από μειώσεις στο λοιπό κόσμο, ιδιαιτέρως δε στις υπό μετάβαση χώρες (από 20,0% σε 16,4%). Η δυναμική αναπτύξεως του Λοιπού Κόσμου δεν οφείλεται απλώς στο χαμηλό επίπεδο εκκινήσεως. Κύριος προσδιοριστικός παράγων τόσο της αναπτύξεως όσο και των σταθεροποιητικών τάσεων που επικρατούν αποτελεί η σχεδόν καθολική εφαρμογή πολιτικών απελευθερώσεως των αγορών, εξυγιάνσεως των δημοσιονομικών και ευρείας απεμπλοκής του δημόσιου τομέα από την παραγωγή των μη δημοσίων αγαθών.

Οι προοπτικές για το προσεχές έτος, παρά την επικρατήσασα μετά το τρομοκρατικό επεισόδιο απαισιοδοξία, μπορούν να χαρακτηρισθούν ως καλές. Η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα έλθει πολύ ενωρίτερα παρ' όσον αρχικώς είχε προβλεφθεί, τούτο δε σε υψηλό βαθμό οφείλεται, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, στο τρομοκρατικό κτύπημα. Η ανάκαμψη στα χρηματιστήρια αποτελεί απλή ένδειξη, η οποία ωστόσο προεξοφλεί όχι μόνο την αποφασιστικότητα, με την οποία οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την οικονομική επιβράδυνση, αλλά και τις γενικότερες επιπτώσεις που θα ασκήσει η άρση των προβλημάτων που επήγαζαν από τους χώρους φιλοξενίας της τρομοκρατίας.

Εκτιμάται, ότι ο ρυθμός αναπτύξεως της παγκόσμιας οικονομίας το 2002 θα υπερβεί το 3%, ρυθμός δε εγγύς του 3,5% δεν είναι καθόλου απίθανος. Η ανάκαμψη αναμένεται να πυροδοτηθεί κατά κύριο λόγο από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, από τις οποίες και εκπορεύθηκε η αναπτυξιακή επιβράδυνση του τρέχοντος έτος. Ωστόσο, η ανάκαμψη θα είναι γενικό χαρακτηριστικό όλων των περιοχών του κόσμου. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που συνηγορούν υπέρ μιας ταχύτερης παρ' όσον υποστηρίζεται από πολλούς ανακάμψεως της αμερικανικής οικονομίας. Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, όπως και η μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα. Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η ευλόγως αναμενόμενη ανάκαμψη των αγορών μετοχικών αξιών, ως συνέπεια, όχι μόνο της προσδοκώμενης ανακάμψεως αλλά και της νικηφόρου εκβάσεως του πολέμου κατά των τρομοκρατών. Καθώς τα αποθέματα θα μειώνονται – ήδη υπάρχουν σχετικές ενδείξεις – θα ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή ενισχυομένη και από τις αμυντικές δαπάνες και θα τεθούν οι βάσεις για αναζωπύρωση και των επενδύσεων.

Καθ' όσον αφορά στον πληθωρισμό, προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ρυθμού του παγκόσμιου πληθωρισμού στο επίπεδο του 3,5%, που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Η συγκριτικώς μεγαλύτερη συμβολή στην αποκλιμάκωση αυτή εκτιμάται ότι θα προέλθει από τον ανεπτυγμένο οικονομικώς κόσμο, ωστόσο, η σύγκλιση προς τα κάτω των πληθωριστικών επιδόσεων αποτελεί γενικό χαρακτηριστικό περιοχών και χωρών και καταγράφει με ενάργεια τα ευεργετικά αποτελέσματα των σταθεροποιητικών και διαρθρωτικών πολιτικών που επί αρκετά έτη εφαρμόζονταν σ' όλες τις περιοχές της γης.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024