Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΙΤΕΠ: χωρίς τουρισμό και ναυτιλία το ισοζύγιο θα είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει

ΙΤΕΠ: χωρίς τουρισμό και ναυτιλία το ισοζύγιο θα είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει

Έχει επανειλημμένως τονισθεί στις μελέτες του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) το μάλλον παράδοξο φαινόμενο, οι κλάδοι παραγωγής, που με τον δυναμισμό τους έδωσαν μεγάλη ώθηση στην αναπτυξιακή διαδρομή της ελληνικής οικονομίας, να τυγχάνουν αντιμετωπίσεως από πλευράς πολιτείας που κυμαίνεται μεταξύ του μη φιλικού…

Έχει επανειλημμένως τονισθεί στις μελέτες του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) το μάλλον παράδοξο φαινόμενο, οι κλάδοι παραγωγής,<...> που με τον δυναμισμό τους έδωσαν μεγάλη ώθηση στην αναπτυξιακή διαδρομή της ελληνικής οικονομίας, να τυγχάνουν αντιμετωπίσεως από πλευράς πολιτείας που κυμαίνεται μεταξύ του μη φιλικού (ναυτιλία) και του αδιάφορου (τουρισμός). Η αναπτυξιακή συμβολή των δύο αυτών κλάδων δεν περιορίζεται στις άμεσες, έμμεσες και πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην παραγωγή και την απασχόληση, αλλά εκτείνεται και στις επιπτώσεις από το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών. Χωρίς τουρισμό και ναυτιλία το Ισοζύγιο αυτό θα είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει και η αξιοπιστία της χώρας θα είχε φθάσει σε μηδενικό επίπεδο με προφανείς συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Στις σχετικώς πρόσφατες επιδόσεις των δύο κλάδων καταγράφεται ευκρινώς η σωτήρια συμβολή τους στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, παρά την υποχώρηση, προσωρινή πιθανότατα, του τουριστικού τομέα. Τα συναλλαγματικά πλεονεκτήματα τουρισμού και ναυτιλίας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το έλλειμμα του ισοζυγίου αδήλων συναλλαγών – χωρίς τουρισμό και ναυτιλία – το αποτέλεσμα τρεχουσών συναλλαγών χωρίς τουρισμό και ναυτιλία, καθώς και ορισμένες σχέσεις μεταξύ αυτών παρουσιάζονται κατωτέρω και επιβεβαιώνουν τις εκφρασθείσες ανωτέρω αξιολογικές κρίσεις.

Χωρίς ναυτιλία και τουρισμό, δραστηριότητες κατεξοχήν εξαγωγικού χαρακτήρα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα ήταν σε επίπεδα αποτρεπτικά ακόμη και για στασιμότητα της οικονομίας. Με πιστοληπτική ικανότητα μηδενική, η επίτευξη μηδενικού ρυθμού αναπτύξεως θα ήταν ό,τι πιο αισιόδοξο μπορούσε κανείς να αναμένει ως επίδοση της ελληνικής οικονομίας. Και τούτο, παρά την εισροή πακτωλού ευρώ από την Ε.Ε. υπό διάφορες μορφές. Η εικόνα αυτή, που γίνεται αντιληπτή ως μαγική, αποκαλύπτει πόσο ασθενής έχει γίνει η αναπτυξιακή ροπή της οικονομίας· το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτεί η επανάκαμψη της αναπτυξιακής δυναμικής παλαιοτέρων χρόνων και η ανάγκη αναδιατάξεως των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής.

Η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη υπάρξεως βιώσιμων κλάδων εξαγωγικού προσανατολισμού, τους οποίους οφείλει να ενισχύσει παντοιοτρόπως. Τέτοιοι κλάδοι είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία, που ιδιαιτέρως ευνοούνται και από τις παγκόσμιες τάσεις. Όσο ταχύτερα γίνει αυτό, τόσο πιο πιθανό θα γίνει να διατηρηθεί κάποιος υποφερτός ρυθμός αναπτύξεως. Η ασάφεια που υπάρχει στην σκοπούμενη οικονομική πολιτική ως προς το σημείο αυτό, προβληματίζει τους μελετητές, και όχι μόνο, της οικονομικής πορείας της χώρας.

Το υψηλό ποσοστό (64%) του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που καλύπτεται από τα πλεονάσματα του τουρισμού και της ναυτιλίας θεωρεί με περιφρόνηση κλαδικές πολιτικές που απέτυχαν παταγωδώς στο παρελθόν.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024