Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜέτρια η επίδοση της Ελλάδας στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού τομέα
Έκθεση του World Economic Forum

Μέτρια η επίδοση της Ελλάδας στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού τομέα

Την 24η θέση μεταξύ 124 χωρών καταλαμβάνει η Ελλάδα στην κατάταξη με βάση τον Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας (ΔΤΤΑ) που παρουσίασε χτες το World Economic Forum. Η Ελλάδα σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές της υστερεί έναντι της Ισπανίας (15η θέση), της Κύπρου (20η θέση) και της Πορτογαλίας (22η θέση), ενώ υπερτερεί…

Την 24η θέση μεταξύ 124 χωρών καταλαμβάνει η Ελλάδα στην κατάταξη με βάση τον Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας (ΔΤΤΑ) που παρουσίασε χτες το World Economic Forum. Η Ελλάδα σε σχέση με τους άμεσους<...>ανταγωνιστές της υστερεί έναντι της Ισπανίας (15η θέση), της Κύπρου (20η θέση) και της Πορτογαλίας (22η θέση), ενώ υπερτερεί έναντι της Κροατίας (38η), της Τουρκίας (52η) και της Αιγύπτου (58η).

Τα δυνατά σημεία της Ελλάδας, σύμφωνα με το World Economic Forum, είναι οι εξαιρετικές γενικές συνθήκες υγιεινής (3η θέση), η ασφάλεια που προσφέρει η χώρα μας (18η θέση) και οι πολιτιστικοί πόροι (23η θέση). Οι παράγοντες αυτοί ενισχύονται από την θετική στάση των Ελλήνων έναντι των τουριστών (23η θέση), καθώς και από την προτεραιότητα που έχει ο τομέας του τουρισμού στην κυβερνητική δράση (22η θέση). Όμως, από την άλλη μεριά, υστερούμε σε μια σειρά από άλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως το γενικό θεσμικό πλαίσιο, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην 57η θέση, λόγω της αυστηρής –μη ευνοϊκής νομοθεσίας για τις ξένες επενδύσεις, τους περιορισμούς στην ιδιοκτησία από αλλοδαπούς καθώς και τη δυσκολία χορήγησης visa. `Αλλη μια περιοχή, όπου παρατηρείται σημαντική υστέρηση είναι οι υποδομές των αεροπορικών και οδικών μεταφορών, όπου η χώρα μας χαρακτηρίζεται σαν ελάχιστα αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος, σημαντικό μειονέκτημα παρατηρείται και στον τομέα των ανθρώπινων πόρων, όπου η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού μας κατατάσσει στην 55η θέση.

Αξιολογώντας σε πρώτη ανάγνωση την έκθεση του World Economic Forum, επιβεβαιώνεται κατά τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και τον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών), όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση τους, η επανειλημμένα διατυπωθείσα άποψη ότι η ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό δεν εξαρτάται μόνο ή κατά κύριο λόγο από τις τιμές. Όλες οι χώρες που προηγούνται της Ελλάδας στο Δείκτη Ταξιδιωτικής και Τουριστικής Ανταγωνιστικότητας έχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα τιμών. Όμως, προσφέρουν υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών, συνεπώς καλύτερο value for money, που είναι και το σημαντικότερο κριτήριο. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η βελτίωση των γενικών και ειδικών συντελεστών της τουριστικής προσφοράς ουσιαστικά ωφελεί άμεσα και κατά το μέγιστο τους μόνιμους κατοίκους κάθε χώρας – τουριστικού προορισμού, γεγονός το οποίο πρέπει να έχουν υπόψη τους κατά προτεραιότητα οι κυβερνήσεις όταν σχεδιάζουν τις πολιτικές τους.

Με βάση τα γενικά συμπεράσματα της έκθεσης, οι κατευθύνσεις της τουριστικής πολιτικής στην Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον: βελτίωση του επιχειρηματικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος, βελτίωση των γενικών υποδομών με έμφαση στις αερομεταφορές, άρση των εμποδίων προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, διευκόλυνση στη χορήγηση visa και συνεχή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Τέλος, η έκθεση, όπως επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των ΣΕΤΕ και ΣΕΒ, περνάει ένα πολύ σημαντικό και προφανές ως προς το περιεχόμενό του μήνυμα: το τι μπορούμε να περιμένουμε από μια επένδυση εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από το τι είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε σε αυτή. Με άλλα λόγια η προσπάθεια της επιχειρηματικής κοινότητας χρειάζεται να μην προσβλέπει μόνο σε άμεσες / βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, αλλά να υποστηρίζεται με συνέπεια σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Από την άλλη μεριά, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να εξαντλούν τον σχεδιασμό τους στους εκλογικούς ορίζοντες.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024