Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΟι ταξιδιώτες είναι έτοιμοι να πληρώσουν “το κάτι παραπάνω” για βιώσιμα ταξίδια
Έρευνα

Οι ταξιδιώτες είναι έτοιμοι να πληρώσουν “το κάτι παραπάνω” για βιώσιμα ταξίδια

Η Ευρώπη κυριαρχεί στον Sustainable Travel Index του 2023 καταλαμβάνοντας τις 17 πρώτες θέσεις. Η Ελλάδα απουσιάζει από το Top20.

Σχεδόν το 80% των ταξιδιωτών είναι διατεθειμένο να πληρώσει τουλάχιστον 10% περισσότερο για βιώσιμες ταξιδιωτικές εμπειρίες παρά την κρίση κόστους ζωής, αποκαλύπτει έκθεση του Euromonitor International.

Επίσης, το 41% των ταξιδιωτών είναι έτοιμο να πληρώσει πάνω από 30% επιπλέον για ταξίδια περιπέτειας και οικοτουρισμό, σύμφωνα με την έρευνα “Voice of the Consumer: Lifestyles Survey”, που αναφέρεται στο πρόσφατα δημοσιευμένο κατάλογο Sustainable Travel Index 2023 του Euromonitor International.

Η Ευρώπη κυριαρχεί στον Sustainable Travel Index του 2023 καταλαμβάνοντας τις 17 πρώτες θέσεις. Η Σουηδία συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με τη Φινλανδία δεύτερη και την Αυστρία στην τρίτη θέση. Ο προορισμός της Νότιας Αμερικής, η Ουρουγουάη, μπήκε για πρώτη φορά στους 20 καλύτερους, ανεβαίνοντας 15 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα απουσιάζει από το Top20.

Η Αίγυπτος και οι Μαλδίβες είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση την τελευταία πενταετία. Η Αίγυπτος ξεπέρασε τις άλλες αγορές “χτίζοντας” μια ανθεκτική τουριστική αγορά, βοήθησε στην ανάκαμψή της μετά τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και την πανδημία και αύξησε τη μέση δαπάνη ανά άφιξη για να ανεβάσει τη δημιουργία αξίας μέσω του τουρισμού προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Η Μελβούρνη στην κορυφή των βιώσιμων πόλεων-προορισμών

“Πράσινες” προσόψεις κτιρίων στη Μελβούρνη.

Η Μελβούρνη βρίσκεται στην κορυφή του πυλώνα “βιωσιμότητα” στον δείκτη κορυφαίων πόλεων-προορισμών του Euromonitor, με τον φιλόδοξο στόχο να φτάσει τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2040. Ακολουθούν οι ισπανικές Μαδρίτη και Σεβίλλη, μέρος της πρωτοβουλίας Net Zero Cities στην ΕΕ, που περιλαμβάνει συνολικά 112 ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι επιτυχίες βιωσιμότητας της Μελβούρνης είναι ευρέου φάσματος, από την προσαρμογή παλαιών κτιρίων για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως πιο πράσινους δρόμους και διοργάνωση εκδηλώσεων ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα.

Όσον αφορά στη ζήτηση για βιώσιμο τουρισμό, η Αυστραλία, η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί. Ως προορισμοί long-haul, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία επωφελούνται από τη μεγάλη διάρκεια διαμονής των επισκεπτών τους, ενώ η Νέα Ζηλανδία είναι πρωτοπόρος στον αναγεννητικό τουρισμό (regenerative tourism), προχωρώντας περισσότερο και βαθύτερα από την απλή βιωσιμότητα, αφήνοντας μια θετική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, με στόχο να ανταποδώσουν στον προορισμό.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις ανοίγουν το δρόμο για “πιο πράσινα και καθαρότερα ταξίδια”

Σχετικά με τα ευρήματα της έκθεσης, η Caroline Bremner, επικεφαλής Ταξιδιών του Euromonitor International, δήλωσε: “Ο δείκτης βιώσιμων ταξιδιών μας χρησιμοποιεί 56 δείκτες σε επτά πυλώνες – Περιβαλλοντικό, Κοινωνικό, Οικονομικό, Κινδύνου, Ζήτηση, Μεταφορές και Διαμονή – που καθορίζουν τη συγκριτική απόδοση των βιώσιμων ταξιδιών και του τουρισμού για 99 χώρες μέσω βαθμολογιών και σταθμίσεων για τη δημιουργία μιας συνολικής κατάταξης.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι δεικτών: Η ‘υγεία’ ενός προορισμού σε σχέση με την ευτυχία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, μετά οι συγκεκριμένες επιπτώσεις του τουρισμού στο τοπικό περιβάλλον, όπως η κατανάλωση ενέργειας στα ξενοδοχεία και τέλος η γενική κατάσταση του τουρισμού, όπως η ποιότητα των υποδομών ή η εξάρτηση από τη διεθνή ζήτηση.

Κοιτάζοντας στο μέλλον, ο δείκτης Sustainable Travel Index τονίζει την ‘πράσινη’ τεχνολογία και την ψηφιοποίηση του ταξιδιού ως δύο ασφαλείς τρόπους που θα βοηθήσουν στην επίτευξη του δρόμου προς το net zero. Η συνεργασία με νεοφυείς επιχειρήσεις στον χώρο της ‘πράσινης’ τεχνολογίας θα μπορούσε να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για ένα πιο πράσινο και καθαρότερο ταξιδιωτικό μέλλον”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024