Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΕκδίδεται από την ΕΕ ενημερωμένη μαύρη λίστα με τις απαγορευμένες αεροπορικές εταιρείες
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εκδίδεται από την ΕΕ ενημερωμένη μαύρη λίστα με τις απαγορευμένες αεροπορικές εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες την όγδοη ενημέρωση της αποκαλούμενης «μαύρης λίστας» των αεροπορικών εταιρειών στις οποίες απαγορεύεται να εκτελούν πτήσεις προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω προβλημάτων ασφάλειας…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες την όγδοη ενημέρωση της αποκαλούμενης «μαύρης λίστας» των αεροπορικών εταιρειών στις οποίες απαγορεύεται να<...> εκτελούν πτήσεις προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω προβλημάτων ασφάλειας. Η νέα λίστα, η οποία αντικαθιστά την προηγούμενη, έχει ήδη αναρτηθεί προς ανάγνωση στον κόμβο της Επιτροπής (Δείτε τη Λίστα Εδώ).

Ο αρμόδιος για τις μεταφορές αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Antonio Tajani δήλωσε τα εξής: «Η έγκριση της νέας λίστας αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλει η Επιτροπή για να ενισχύσει την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας προς όφελος όλων των επιβατών. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να στηρίζει τα κράτη, τις αρχές πολιτικής αεροπορίας των κρατών και τις αεροπορικές τους εταιρείες, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των διεθνώς συμφωνημένων προτύπων ασφάλειας των πτήσεων.»

Με την νέα ενημέρωση της λίστας, η Επιτροπή ήρε την απαγόρευση λειτουργίας ενός ιρανικού αερομεταφορέα, των αερογραμμών Mahan Airlines, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εν λόγω αερομεταφορέας κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες και πραγματοποίησε πρόοδο, όπως εξακριβώθηκε στη διάρκεια επιτόπιας επιθεώρησης, στο Ιράν.

Λόγω των ανησυχητικών αποτελεσμάτων των εκθέσεων ελέγχου της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) σχετικά με την Γκαμπόν, η Επιτροπή αποφάσισε να μην επιτρέπει στις εταιρείες της εν λόγω χώρας να αναπτύσσουν επιχειρησιακές δραστηριότητες στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Πάντως, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση της Γκαμπόν, με την άμεση βοήθεια της ICAO, κατέβαλε άμεσες και δραστικές προσπάθειες για να αλλάξουν όντως οι συνθήκες ασφάλειας που επικρατούν στην πολιτική αεροπορία της χώρας. Στις προσπάθειες αυτές συγκαταλέγεται η θέσπιση, με κατεπείγουσα διαδικασία, νέου κώδικα για την πολιτική αεροπορία. Σε δύο αεροπορικές εταιρείες – την Gabon Airlines και την Afrijet – που ήδη εκτελούν πτήσεις προς την Κοινότητα επιτρέπεται να συνεχίσουν να εκτελούν τα δρομολόγιά τους προς την ΕΚ, αλλά υπό αυστηρό καθεστώς συστηματικών και διεξοδικών επιθεωρήσεων πριν από κάθε πτήση και χωρίς δυνατότητα επέκτασής των δραστηριοτήτων τους.

Η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει την απαγόρευση στις πάσης φύσεως πτητικές δραστηριότητες των αερογραμμών Ukraine Cargo Airways, επειδή η αεροπορική αυτή εταιρεία δεν έχει ακόμη καταφέρει να εφαρμόσει επιτυχώς το σχέδιό της διορθωτικών μέτρων. Εξάλλου, η Επιτροπή υπενθύμισε στις αρχές της Ουκρανίας την ανάγκη να ενισχύσουν την επιβολή τήρησης των προτύπων ασφάλειας.

Στην περίπτωση της Ινδονησίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η επιτροπή για την ασφάλεια των αερομεταφορών, η οποία αποτελείται από ειδήμονες όλων των κρατών μελών της ΕΕ, ανταποκρίθηκε στο αίτημα ακρόασης τριών αεροπορικών γραμμών – Garuda, Mandala και Air Fast – όπως και των αρχών πολιτικής αεροπορίας της Ινδονησίας. Μετά την ομόφωνη γνώμη της επιτροπής για την ασφάλεια των αερομεταφορών, η Επιτροπή απεφάνθη ότι οι αρχές της Ινδονησίας δεν έχουν ακόμη καταρτίσει και εφαρμόσει αποτελεσματικό πρόγραμμα εποπτείας σε κανένα από τους αερομεταφορείς που εμπίπτουν στη ρυθμιστική τους αρμοδιότητα. Επιπλέον, δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί εκ μέρους της ICAO τα διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ασφάλειας που διαπίστωσαν η ICAO και η Επιτροπή.
Η Επιτροπή εξέτασε επίσης τις περιπτώσεις της Καμπότζης και των Φιλιππίνων. Όσον αφορά την Καμπότζη, αναμένεται ότι η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας θα συμφωνήσει με την ICAO, έως τον Σεπτέμβριο, σειρά ενδεδειγμένων διορθωτικών μέτρων για να διορθωθεί η κατάσταση. Η Επιτροπή προτρέπει την Καμπότζη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα ασφάλειας πριν από την επόμενη ενημέρωση της μαύρης λίστας. Όσον αφορά τις Φιλιππίνες, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη λάβει σειρά μέτρων και την καλεί να ολοκληρώσει ταχέως την επίλυση των αδυναμιών στο σύστημα εποπτείας της ασφάλειας ώστε να αποφευχθεί η επιβολή περιορισμών εκ μέρους της ΕΕ.

Τέλος, η Επιτροπή εξέτασε τις επιδόσεις, από πλευράς ασφάλειας, του αερομεταφορέα Yemenia Airways, και απεφάσισε ότι η εταιρεία πρέπει να ολοκληρώσει το σχέδιό της διορθωτικών μέτρων έως την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής για την ασφάλεια των αερομεταφορών.

Ως εκ τούτου, με την κοινοτική λίστα που ενέκρινε σήμερα η Κοινότητα επιβάλλεται απαγόρευση σε όλους τους αερομεταφορείς από την Ισημερινή Γουινέα, την Ινδονησία, τη Δημοκρατία της Κιργιζίας, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σουαζιλάνδη, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και την Γκαμπόν – με εξαίρεση τις εταιρείες Gabon Airlines και Afrijet, των οποίων οι πτητικές δραστηριότητες παγώνουν στο τρέχον επίπεδο. Επιπλέον, απαγορεύονται εξ ολοκλήρου οι πτήσεις οκτώ μεμονωμένων αερομεταφορέων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024