Το WTTC αναφέρει ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια και στην κινητικότητα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί την οικονομία του Ην. Βασιλείου να έχει πληγεί δύο φορές περισσότερο από πολλούς από τους Ευρωπαίους γείτονές της.
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στα ταξίδια και οι καραντίνες, έχουν προξενήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μεγαλύτερες απώλειες στο ΑΕΠ από πολλούς από τους Ευρωπαίους ομολόγους του που έχουν λιγότερο αυστηρύς περιορισμούς, αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).
Σύμφωνα με στοιχεία της Oxford Economics, το Ην. Βασίλειο αντιμετωπίζει μείωση ΑΕΠ κατά -10% το 2020, ενώ η Γερμανία, η οποία επέβαλε λιγότερα επιζήμια και περιττά ταξιδιωτικά εμπόδια, ενώ ήταν πιο γρήγορη στην εφαρμογή εκτεταμένων τεστ, θα αντιμετωπίσει απώλεια μόλις -5,3%.
Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η τελευταία πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης για την καθιέρωση ενός νέου καθεστώτος τριπλών τεστ και 10ήμερης καραντίνας για όλες τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία του της χώρας.
Το WTTC αναφέρει ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια και στην κινητικότητα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί την οικονομία του Ην. Βασιλείου να έχει πληγεί δύο φορές περισσότερο από πολλούς από τους Ευρωπαίους γείτονές της.
Η έρευνα του WTTC δείχνει ότι ενώ το Ην. Βασίλειο αλλάζει συνεχώς τις πολιτικές και τους περιορισμούς του, χώρες όπως η Γερμανία ήταν πιο συνεπείς με τις πολιτικές και γρηγορότερες στην εφαρμογή ενός τεράστιου προγράμματος τεστ, το οποίο απομόνωσε και ήλεγξε τα κρούσματα πολύ νωρίτερα από το Ην. Βασίλειο, επιτρέποντας την κινητικότητα.
Επιπλέον, το Ην. Βασίλειο επέβαλε περιορισμούς σε καραντίνα σε ταξιδιώτες από βασικές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα κ.ά), ενώ η Γερμανία κράτησε τα σύνορα ανοιχτά στα κράτη-μέλη της ΕΕ από τις αρχές του καλοκαιριού.
Η έκθεση οικονομικών επιπτώσεων του WTTC για το 2020 έδειξε ότι το 2019, οι διεθνείς δαπάνες αντιπροσώπευαν το 17% του συνόλου των ταξιδιωτικών δαπανών στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 14% στη Γερμανία, με τα ταξίδια και τον τουρισμό να συνεισφέρουν περίπου 9% στο ΑΕΠ και των δύο οικονομιών.
Το WTTC σημειώνει ότι αυτά τα συνεχιζόμενα, δαπανηρά μέτρα που προκαλούν αναστάστωση, έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο.
Όμως, ενώ ο κόσμος συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στον COVID-19, το WTTC ανησυχεί ότι χώρες όπως το Ην. Βασίλειο, οι οποίες επέβαλαν επιβλαβείς, οριζόντιες καραντίνες υποφέρουν από ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.
Η Gloria Guevara, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: “Το WTTC καλωσορίζει τα μαζικά τεστ όλων των εισερχόμενων ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ανησυχούμε ότι το Ην. Βασίλειο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δύσκολη ανάκαμψη σε πλήρη οικονομική υγεία, εκτός εάν υπάρχει σαφής στρατηγική εξόδου για την αποκατάσταση της διεθνούς κινητικότητας.
Ζητήσαμε από την κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου να εισαγάγει ολοκληρωμένα, γρήγορα και οικονομικά αποδοτικά τεστ για το πρόγραμμα αναχώρησης – άφιξης για πολλούς μήνες, η οποία θα αποφύγει τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης, επιτρέποντας ταυτόχρονα την κινητικότητα. Πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος της συνεχώς μετατόπισης πολιτικών στα τεστ, τις καραντίνες και την τοποθέτηση χωρών στις λεγόμενες” κόκκινες ζώνες “υψηλού κινδύνου, θα θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή ενός τομέα που συνεισφέρει σχεδόν 200 δισ. λίρες στερλίνες ετησίως στην οικονομία του Ην. Βασιλείου.
Αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι χώρες που έχουν επιβάλει επιβλαβείς οριζόντιες καραντίνες θα υποστούν μεγαλύτερη απώλεια ΑΕΠ, και αυτό είναι σίγουρα η περίπτωση, όταν συγκρίνουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με τη Γερμανία.
Πρέπει να επικροτήσουμε την απίστευτη πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου σχετικά με τη διάθεση εμβολίων σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία θα μπορούσε να ξεπεράσει τον στόχο των 15 εκατ. εμβολιασμένων ανθρώπων.
Ωστόσο, ο τουριστικός και ταξιδιωτικός τομέας του Ην. Βασιλείου βρίσκεται σε μάχη για επιβίωση και χωρίς μια σαφή στρατηγική εξόδου από αυτούς τους περιορισμούς, η οικονομική ζημία θα συνεχίσει να είναι σημαντική και ο τομέας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πλήρη κατάρρευση”.
Ενώ το Ην. Βασίλειο έχει διπλασιάσει τις μη αναγκαίες καραντίνες, άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν ακολουθήσει ευρέως τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και επέβαλαν μόνο περιορισμένες και στοχευμένες καραντίνες σε ταξιδιώτες που προέρχονται από περιοχές και χώρες εντός Ευρώπης, όπου τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ήταν πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο.
Το WTTC φοβάται ότι εάν η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου συνεχίσει την τρέχουσα στρατηγική της, θα μείνει πιο πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς οι χώρες προσπαθούν να ανακτήσουν την οικονομική τους θέση και να ανακάμψουν από τις βλαβερές συνέπειες της πανδημίας.
Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.