Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠροτάσεις του ΞΕΕ για την τουριστική ενίσχυση των πληγέντων νομών
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Προτάσεις του ΞΕΕ για την τουριστική ενίσχυση των πληγέντων νομών

Δέσμη μέτρων για τη διατήρηση και την ενίσχυση του οικονομικού και επιχειρηματικού τουριστικού δυναμικού που βρίσκεται στους Νομούς που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, έχει προτείνει προς την Κυβέρνησητο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο […]

Δέσμη μέτρων για τη διατήρηση και την ενίσχυση του οικονομικού και επιχειρηματικού τουριστικού δυναμικού που βρίσκεται στους Νομούς που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, έχει προτείνει προς την Κυβέρνηση<...>το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ). Το ΞΕΕ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στην υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει για τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων που λειτουργούν στους πυρόπληκτους Νομούς, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικονομική επιβίωση των περιοχών αυτών.

Όπως μάλιστα προειδοποιεί: “Αν υπάρξει ολιγωρία ή διάθεση υπαναχώρησης, που φαίνεται να διακατέχει ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους, οι κάτοικοι και οι επαγγελματικές δραστηριότητες των πληγέντων περιοχών αλλά, και η ίδια η Κυβέρνηση θα βρεθούν αντιμέτωποι με μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις λόγω της μη έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων οικονομικής κατάρρευσης της περιφέρειας”.

Ο τουρισμός αποτελεί οικονομικό κλάδο καθοριστικής σημασίας για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη που συμβάλλει σημαντικά στο μείζον ζήτημα της ανεργίας, της αποκέντρωσης και της τοπικής ανάπτυξης και διαθέτει τη δυναμική να λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για την ομαλή έξοδο από την κρίση. Στο πλαίσιο όμως αυτό, συμπληρώνει το ΞΕΕ, θα πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο δράσης ανασυγκρότησης και ανάπτυξης όλων των Νομών που επλήγησαν, που θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης των υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων, ως τμήμα των συνολικών δράσεων για τη στήριξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού των περιοχών αυτών. Εκ παραλλήλου πρέπει να προβλέπει και σειρά νέων δράσεων και πρωτοβουλιών για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο τουρισμός και η τουριστική οικονομία στο στοίχημα της ανασυγκρότησης και της αναδιάρθρωσης των περιοχών αυτών.

Με δεδομένο ότι στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις τουριστικού χαρακτήρα στις περιοχές αυτές είναι μικρο-μεσαίες έως πολύ μικρές, η επίσπευση των διαδικασιών κρίνεται επιβεβλημένη και άμεση.

Ήδη το ΞΕΕ έχει αποστείλει προς τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομίας – Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Απασχόλησης και Τουριστικής Ανάπτυξης) δέσμη μέτρων για τη στήριξη και την ανακούφιση των τουριστικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, εκτιμώντας ότι η μέγιστη πρόκληση για όλους μας, κράτος και κοινωνία των πολιτών, είναι η αποτροπή της «ερήμωσης» των περιοχών αυτών και η δημιουργία μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας που θα ανακόψει το κύμα της αστυφιλίας, το Ξ.Ε.Ε. θέτει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την άμεση προώθηση των εξαγγελθέντων μέτρων και τη διασφάλιση της απόδοσής τους.

Τα μέτρα τα οποία έχει αποστείλει το ΞΕΕ στα αρμόδια Υπουργεία είναι τα ακόλουθα:

ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


  1. Αναστολή εξόφλησης Ασφαλιστικών (εργοδοτικών) εισφορών για ένα (1) έτος και ρύθμιση ληξιπροθέσμων
  2. Αναστολή καταβολών οφειλόμενου φόρου εισοδήματος για ένα (1) έτος.

  3. Απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης.

  4. Αναστολή της απόδοσης ΦΠΑ για ένα (1) έτος.

  5. Αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων από Δάνεια Τραπεζών και μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής.

  6. Χορήγηση χαμηλότοκων κεφαλαίων κίνησης με επιδοτούμενο επιτόκιο και εγγύηση ελληνικού δημοσίου στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

  7. Απαλλαγή από την καταβολή τέλους παρεπιδημούντων προς ΟΤΑ και λοιπών τελών κατά τη διάρκεια της κρίσης και ρύθμιση παλαιών οφειλών.

  8. Επιδότηση (11%) του κόστους μισθοδοσίας εργαζομένων, σύμφωνα με τα αντίστοιχα μέτρα που ισχύουν στις παραμεθόριες περιοχές (Ν. 1262/82, άρθρο 21 του Ν. 1767/88 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 1838/89).

  9. Επιδότηση διατήρησης θέσεων εργασίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις μέσω ΟΑΕΔ.

  10. Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιδοτούμενη πρακτική άσκηση ανέργων της περιοχής σε ξενοδοχεία, με σκοπό τον εργασιακό προσανατολισμό τους σε τουριστικές δραστηριότητες .

  11. Μείωση των τιμών ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος για ένα (1) έτος.


ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

  1. Κατάρτιση ειδικού επικοινωνιακού προγράμματος με βραχυπρόθεσμες – μεσοπρόθεσμες δράσεις:
    • έκτακτη διαφημιστική καμπάνια

    • πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων

    • επικοινωνία και συνεργασία με Tour Operators

    • συγχρηματοδότηση διαφημιστικών δράσεων με Tour Operators


  2. Εκπόνηση από τον Ε.Ο.Τ. μάρκετινγκ πλαν για κάθε νομό σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τις νομαρχιακές και τοπικές αυτοδιοικήσεις.

  3. Συντονισμός στο επίπεδο της ενημέρωσης με κατάλληλες οδηγίες και υλικό προς τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, τις πρεσβείες και άλλα σημαντικά ελληνικά ιδρύματα του εξωτερικού.

  4. Κάλυψη από τον ΕΟΤ του κόστους συμμετοχής στις τουριστικές εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

  5. Ενημέρωση των Πανεπιστημίων που διαθέτουν τμήματα και κέντρα Αρχαιολογίας και άλλων συναφών ιδρυμάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, για την πορεία αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας.

  6. Οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων δράσης των Νομαρχιακών και Δημοτικών Επιτροπών Τουρισμού.

  7. Ειδικό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για διακοπές και παραχείμαση στους εν λόγω Νομούς από τον ΕΟΤ, Οργανισμό Εργατικής Εστίας, ΟΓΑ και λοιπούς Ασφαλιστικούς Φορείς.

  8. Εφαρμογή των κινήτρων που έχουν κατά καιρούς εφαρμοσθεί από τον ΕΟΤ για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθ’ όλο το έτος.

  9. Διοργάνωση Εκδήλωσης στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό τη προβολή της θετικής εικόνας των αρχαιοτήτων.
  10. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ


    1. Πρόβλεψη Ειδικής Επενδυτικής ενίσχυσης με αυξημένο ποσοστό επιχορήγησης για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα camping των πληγέντων Νομών, τόσο στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, όσο και στα επιδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

    2. Εξαίρεση των επενδυτικών προτάσεων των εν λόγω επιχειρήσεων από τα κριτήρια βιωσιμότητας του Αναπτυξιακού Νόμου και των λοιπών προγραμμάτων.


    ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ

    1. `Αμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την υλοτόμηση των δένδρων στις καμένες περιοχές καθόλο το μήκος των οδικών αξόνων.

    2. Συνεργασία των Τοπικών Αρχών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και περιβαλλοντικών ΜΗΚΥΟ, για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

    3. Αξιοποίηση και διευκόλυνση της πρόσβασης στα προγράμματα της Ε.Ε. που προβλέπουν περιβαλλοντικές ενισχύσεις.

    4. Ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων για τη δασοπροστασία από το Γ’ Κ.Π.Σ. που παραμένουν ανενεργά.

    5. Θεσμοθέτηση εισφοράς, η οποία θα συγκεντρώνεται από ειδικό ταμείο και θα διοχετεύεται αποκλειστικά για την ανάπλαση πληγεισών από θεομηνίες περιοχών και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024