Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτόχος είναι η σταθεροποίηση των κερδών της χρονιάς που πέρασε
Συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στη ΝΕΤ

Στόχος είναι η σταθεροποίηση των κερδών της χρονιάς που πέρασε

Ένας φύλακας ενός μουσείου δεν είναι απλά ένας δημόσιος υπάλληλος, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πολύ αυξημένες ευθύνες απέναντι σε αυτό το οποίο φυλάσσει, πιστεύει ο Π. Γερουλάνος.

Αναφερόμενος στην παραίτησή του μετά τη ληστεία στο παλαιό μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ανέφερε: “Υποχρέωση μου ήταν να παραιτηθώ. Όταν είσαι Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας και έχει χτυπηθεί η Ολυμπία είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις.

Επίσης υπάρχει και ένα δεύτερο κομμάτι που με αφορά άμεσα και αυτό είναι ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πια ειδικά μετά τη πρώτη ένοπλη ληστεία που έχει γίνει σε ελληνικό μουσείο ότι οι εποχές έχουν αλλάξει τελείως. ‘Όπως έλεγε ένας πολύ στενός μας συνεργάτης, τη δεκαετία του ’60 μπορεί ο κόσμος να ήταν ακόμα πιο φτωχός αλλά δεν σκεφτόταν ποτέ να χτυπήσει ένα μουσείο και να κλέψει τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Βρισκόμαστε από εκείνη την ώρα σε συνεργασία με την αστυνομία σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Ελλάδας για να προστατευθούν όλα τα μουσεία της Ελλάδας. Η βοήθειά τους ήταν άμεση και πάρα πολύ καίρια και σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των μουσείων αλλά και σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της ετοιμότητας του προσωπικού για να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα. Όταν συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός οφείλεις να κοιτάξεις όλα τα πράγματα τα οποία έχουν συμβεί λάθος είτε αυτά είναι από ανθρώπινες αμέλειες, είτε είναι κενά στη διαδικασία και να τα συμπληρώσεις, κάποια μπορούν να γίνουν άμεσα, κάποια θέλουν περισσότερο χρόνο”.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι ότι έχει αλλάξει εντελώς η εποχή. “Δε γινόντουσαν τέτοια γεγονότα στο παρελθόν, όχι σε αυτή τη διάσταση τουλάχιστον και επειδή έχει αλλάξει η εποχή είναι υποχρέωση όλων μας, από την πολιτική ηγεσία μέχρι και τους εργαζόμενους σε αυτά τα μουσεία, να αλλάξουμε τη νοοτροπία, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε αυτά τα θέματα.

(…) Είναι πολύ σημαντικό να περάσει το μήνυμα στο Υπουργείο ότι ένας φύλακας ενός μουσείου δεν είναι απλά ένας δημόσιος υπάλληλος, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πολύ αυξημένες ευθύνες απέναντι σε αυτό το οποίο φυλάσσει. Από εκεί και πέρα, πάνω από τους φύλακες υπάρχουν οι ευθύνες των Εφόρων, να κοιτάνε τις διαδικασίες, να βεβαιώνονται ότι οι διαδικασίες δουλεύουν σωστά και εκεί θα δούμε αν υπάρχουν κενά μουσείο-μουσείο.

(…) Μπαίνουμε σε μια καινούργια εποχή, από τον πολιτικό προϊστάμενο μέχρι τον κάθε φύλακα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η εποχή αφορά μια διαφορετική νοοτροπία όλων μας, έναν διαφορετικό τρόπο να σκεφτόμαστε την ασφάλεια των μουσείων. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή και γι’αυτό πήγαμε στους ειδικούς να μας βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση”.   

Σε ερώτηση για το ωράριο της Ακρόπολης, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι υπάρχει θέμα με το ωράριο, αλλά ειδικά στην Ακρόπολη το ωράριο έχει αναβαθμιστεί πολύ και έτσι εξυπηρετούνται οι πολίτες, οι οποίοι παλιά ερχόντουσαν και την έβρισκαν κλειστή. “Σε ό,τι αφορά στο καλοκαίρι η Ακρόπολη είναι ανοικτή μέχρι τη δύση του ηλίου. Έχουμε προσπαθήσει και έχουμε αναβαθμίσει το ωράριο της Ακρόπολης και το χειμώνα για ανθρώπους που θέλουν να έρθουν αργότερα, σε ότι αφορά τις απεργίες ξέρετε ότι είμαι κάθετα αντίθετος να χρησιμοποιείται η Ακρόπολη με οποιαδήποτε τρόπο για να εκφράσει ο καθένας τη δυσφορία του. Γενικά θεωρώ ότι αυτά τα μνημεία δεν είναι μνημεία τα οποία μπορεί να αξιοποιεί κανείς με αυτό τον τρόπο. Το θεωρώ απαράδεκτο και θεωρώ ότι οι εικόνες που βγαίνουν προς τα έξω είτε είναι μια κλοπή, είτε είναι μια απεργία, είτε είναι οι φωτιές της Αθήνας είναι αυτές οι οποίες έχουνε δώσει το κακό όνομα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και αυτό πρέπει να αναβαθμίσουμε”.

Σχετικά με τη διαφήμιση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ο υπουργός τόνισε: “Για πρώτη φορά από τότε που αναλάβαμε το υπουργείο, καταγράψαμε κάθε υπηρεσία σε όλους αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους που δίνουμε στον πολίτη, στον επισκέπτη, και τα αναβαθμίσαμε σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος. Επενδύσαμε πάνω από 10 εκατομμύρια σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο μέσω του ΕΣΠΑ, μέσω του ΤΑΠΑ και από τον ΟΠΑΔ και αφότου καταγράψαμε όλες τις υπηρεσίες που έλειπαν στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία αρχίσαμε την αναβάθμισή τους”.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, ο κ. Γερουλάνος δήλωσε: “Από τη πρώτη στιγμή τοποθετηθήκαμε ενάντια στη διακοπή ενός τέτοιου προγράμματος. Το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό καταρχήν για κοινωνικούς λόγους, κατά δεύτερον γιατί βοηθά πάρα πολλά ξενοδοχεία να ζήσουν. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ένα ξενοδοχείο πρέπει να επαναπαύεται σε τέτοιου είδους προγράμματα και θεωρώ ότι υπήρχε μία τέτοιου είδους χαλαρότητα στον τρόπο με τον οποίο τα ξενοδοχεία ήταν σίγουρα ότι θα πάρουν κάποια χρήματα από το κράτος. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι το πρόγραμμα ήταν κοινωνικά πάρα πολύ σημαντικό και δεν έπρεπε να διακοπεί κυρίως για αυτό το λόγο. Κατά δεύτερο λόγο δεν έπρεπε να διακοπεί γιατί κάποια ξενοδοχεία ενισχύονται. Από κει και πέρα όμως αυτό ήταν μία απόφαση που πάρθηκε με συγκεκριμένα κριτήρια και θα ζήσουμε με τις επιπτώσεις”.

Ειδικά για την περιφέρεια ο υπουργός ανέφερε ότι το πλήγμα στην περιφέρεια σημαίνει ότι δεν έχει αναβαθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο προβάλλουμε την περιφέρεια. “Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι για παράδειγμα υπάρχουν μνημεία σε όλη την περιφέρεια που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε π.χ. για τον θρησκευτικό τουρισμό, και δεν γίνονται οι απλές κινήσεις ακόμη και από ιδιώτες για να διαφημιστεί αυτό το πράγμα και να έρθουν τουρίστες και να τους εξυπηρετήσουμε να δουν αυτούς τους χώρους. Σε όλη την Ελλάδα ακούω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για τον θρησκευτικό τουρισμό, η πραγματικότητα είναι ότι η Πολιτεία έχει αναβαθμίσει, έχει αναπαλαιώσει όλα τα μοναστήρια και τους ενδιαφέροντες βυζαντινούς χώρους που έχει η Ελλάδα, και παρόλα αυτά η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν αξιοποιεί αυτό το πλούτο για να τον διαφημίσει και να φέρει κόσμο εδώ. Λοιπόν, υπάρχουν πολλά πράγματα που πλήττουν τον τουρισμό της περιφέρειας. Αυτό το πράγμα ήταν ένας τρόπος με τον οποίο ενίσχυε η Πολιτεία τον τουρισμό, όπως χτίζοντας αν θέλετε πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, βοηθούσαμε τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό το οποίο σίγουρα πρέπει να γίνει πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι αυτά τα προγράμματα και μόνο θα μας ζουν όλους ανάλογα με το τι κάνει ο καθένας. Δηλαδή ένας ξενοδόχος δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στα κοινωνικά προγράμματα”.

Αναφερόμενος, τέλος, στα επεισόδια στην Αθήνα και τις μαζικές ακυρώσεις τουριστικών πακέτων, ο κ. Γερουλάνος επεσημανε ότι η Αθήνα έχει υποφέρει περισσότερο από οποιοδήποτε χώρο της Ελλάδος, σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. “Φέτος είχαμε μία χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό. Οι αυξήσεις σε όλη την Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 10% και η πτώση στην Αθήνα ήταν 3%. Η διαφορά καταλαβαίνετε ήταν θηριώδης. Και αυτό μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ. Αυτή η διαφορά έρχεται από τις εικόνες που βγάζουμε προς το εξωτερικό, όταν υπάρχουν εικόνες που καίγεται η Αθήνα, όταν υπάρχει ο φόβος του επισκέπτη ότι δε θα βρει ένα ταξί στον Πειραιά, ή δε θα βρει ένα μέσο μαζικής μεταφοράς για να πάει στον προορισμό του, καταλαβαίνετε ότι επιλέγει. Η εικόνα που βγάζει η Ελλάδα προς τα έξω είναι η εικόνα μίας χώρας που φλέγεται και δυστυχώς αν δείτε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας προέβη σε δηλώσεις οι οποίες πλήττουν καίρια τον τουρισμό και την οικονομία της Ελλάδος, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύει τους επισκέπτες στη χώρα ή τους Άγγλους που ζουν στην Ελλάδα”.

“Ο στόχος ο δικός μας είναι να σταθεροποιήσουμε τα κέρδη της χρονιάς που πέρασε”, κατέληξε ο κ. Γερουλάνος. “Παρόλα αυτά αν συνεχίσουν να βγαίνουν οι εικόνες που βγαίνουν προς τα έξω, αν συνεχίσει η Ελλάδα να δίνει μία εικόνα ανασφάλειας προς τον επισκέπτη τότε τα πράγματα θα ναι πάρα πολύ δύσκολα. Είναι κρίσιμη στιγμή, αυτή η στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό, τώρα που κλείνονται αυτά τα πακέτα, δεν μπορεί η εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω να είναι μίας χώρας που φλέγεται”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024