Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΑνασκόπηση: Απολύσεις και καθηλώσεις αεροσκαφών

Ανασκόπηση: Απολύσεις και καθηλώσεις αεροσκαφών

Η αεροπορική βιομηχανία κτυπήθηκε πολύ σκληρά από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, παρόλο που πολλές αεροπορικές εταιρίες αντιμετώπιζαν ήδη πολλά προβλήματα από την μειωμένη ζήτηση και τις λαθεμένες επενδύσεις […]

Η αεροπορική βιομηχανία κτυπήθηκε πολύ σκληρά από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, παρόλο που πολλές αεροπορικές εταιρίες αντιμετώπιζαν ήδη<...> πολλά προβλήματα από την μειωμένη ζήτηση και τις λαθεμένες επενδύσεις τους.

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που χάθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι μεγαλύτερος από 100.000, πολλές διαδρομές μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών έχουν σταματήσει, και όπως είναι γνωστό ορισμένες γνωστές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες 'παλεύουν' για να επιβιώσουν.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση παραβιάζοντας τους κανόνες που είχε θέσει επέτρεψε μια μικρή βοήθεια από τις κυβερνήσεις προς τις κρατικές αεροπορικές εταιρίες, ενώ στις ΗΠΑ η βοήθεια έφθασε τα 15 εκατ. δολάρια.

Η Ιρλανδική αεροπορική εταιρία Aer Lingus, που βασιζόταν στις υπερατλαντικές πτήσεις, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να περιορίσει τις δραστηριότητες της κατά 25%, να απολύσει περίπου 2.500 εργαζόμενους ή το 40% του προσωπικού της, και να μειώσει το εποχιακό προσωπικό της κατά 600 θέσεις εργασίας. Η Aer Lingus αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από την εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair.

Η Air Canada ανακοίνωσε ότι θα μειώσει άλλες 5.000 θέσεις εργασίας μετά από τις 4.000 που μείωσε τον περασμένο Αύγουστο. Η εταιρία δήλωσε ότι αντιμετωπίζει μια καταστροφική πτώση στις εμπορικές της δραστηριότητες, η οποία την οδηγεί στην απόφαση να σταματήσει να χρησιμοποιεί 84 από τα αεροπλάνα της και να μειώσει κατά 25% όλο της το προσωπικό.

Η Air New Zealand 'γλίτωσε' από την χρεοκοπία μετά από μια τονωτική 'ένεση' που της έκανε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, αλλά συνεχίζει να ταλαντεύεται από κρίση σε κρίση τους τελευταίους μήνες.

Η Alitalia μείωσε τις θέσεις εργασίας κατά 2.500 ανακοινώνοντας ότι θα πουλήσει ή θα σταματήσει να λειτουργεί 12 αεροσκάφη της μεταξύ των οποίων και 4 jumbo, και ακυρώνοντας όλες τις παραγγελίες νέων αεροσκαφών. Οι παραπάνω αντιδράσεις θα βοηθήσουν στην μείωση των ζημιών που τρέχουν για την Alitalia με 'καλπάζοντας'.

Η American Airlines, ιδιοκτήτης της AMR Corporation, έκοψε συνολικά 20.000 θέσεις εργασίας όχι μόνο στην αεροπορική εταιρία αλλά και σε διάφορες άλλες θυγατρικές της. Η American Airlines μείωσε τα δρομολόγια της κατά 20%, αλλά ακόμα δεν έχει κάνει ανακοινώσεις για τα σχέδια της να συγχωνεύσει ορισμένες από τις δραστηριότητες της με την British Airways.

Η Austrian Airlines ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις θέσεις εργασίας στην εταιρία κατά 800 μέχρι το τέλος του 2002, και ότι το διευθυντικό προσωπικό της θα πάρει απολαβές μικρότερες κατά 15% την επόμενη χρονιά. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι ακόμα πιο σκληρά μέτρα μάλλον θα ληφθούν στον μέλλον.

Η Ansett, η αυστραλέζικη αεροπορική εταιρία που πρόσφατα είχε χρεοκοπήσει, πετάει ξανά υπό νέα διοίκηση. Στόχος είναι να αναβιώσει η εταιρία και να λειτουργεί ως αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους που θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο την Ασία.

Η κατασκευαστική εταιρία αεροπλάνων Boeing ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της θα μειωθούν κατά 20% εξαιτίας της μείωσης των αεροπορικών ταξιδιών, και ότι οι προβλέψεις είναι πολύ δύσκολες λόγω της αστάθειας της κατάστασης.

H British Airways μετά την ανακοίνωση για μείωση 1.800 θέσεων εργασίας έκανε και δεύτερη κίνηση και προχώρησε σε περαιτέρω μείωση άλλων 5.200 θέσεων. Μειώνει τις διαδρομές της κατά 10% και τραβά από την κυκλοφορία 20 αεροπλάνα. Επίσης, οι μισθοί των διευθυντών της μειώνονται. Όπως και η Aer Lingus έτσι και η British Airways στηριζόταν στις υπερατλαντικές πτήσεις.

H BMI, British Midlane, μειώνει 600 θέσεις εργασίας δηλαδή περισσότερο από το 10% του εργατικού της δυναμικού και 'προσγειώνει' 8 από τα 62 αεροσκάφη της για τον φετινό χειμώνα. Η ΒΜΙ έκανε για πολύ καιρό προσπάθειες να δρομολογήσει αεροσκάφη μεταξύ του Heathrow και της Νέας Υόρκης.

Η Continental έκοψε 12.000 θέσεις εργασίας, μείωσε τα δρομολόγια της κατά 20% και ανέβαλε το ExpressJet. Η εταιρία δήλωσε ότι το ποσοστό της πληρότητας των θέσεων της μειώθηκε κατά 11% μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Η Delta μείωσε το προσωπικό της κατά 13.000 θέσεις εργασίας και την δυναμικότητα της κατά 15%, ανακοινώνοντας ότι έχει ζημιές ύψους 1 δισ. δολαρίων για χρονικό διάστημα δύο μόνο εβδομάδων μετά την επίθεση. Η εταιρία ελπίζει στην ανάκαμψη της κυρίως μετά το άνοιγμα του Reagan National Airport κοντά στην Ουάσιγκτον το οποίο και χρησιμοποιεί ως κομβικό.

Η Finnair, η αεροπορική εταιρία της Φιλανδίας, ανακοίνωσε ότι θα έχει ζημιές στο τέλος της χρονιάς εξαιτίας της μεγάλης πτώσεις στην ζήτηση από τις κυριότερες αγορές της. Τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίτο τετράμηνο θα είναι πολύ χαμηλά διότι η ποσότητα των επιβατών της μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η Gill Airways, που πετά από το Newcastle στο Belfast, σταμάτησε την λειτουργία της εξαιτίας της αβέβαιης κατάστασης μετά το τρομοκρατικό κτύπημα.

Η εταιρία Honeywell μείωσε τις θέσεις εργασίας της κατά 16.000, αριθμός που τελικά ήταν ο διπλάσιος από εκείνον που είχε ανακοινωθεί. Η εταιρία ήδη αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, και στηριζόταν στην αύξηση της ζήτηση από την αεροπορική βιομηχανία.

Η αεροπορική εταιρία της Ισπανίας, Iberia, μείωσε 3.000 θέσεις εργασίας και ανακοίνωσε ότι σταμάτησε το 11% των πτήσεων της. Επίσης, πρόσθεσε 8 Euro στην τιμή του κάθε εισιτηρίου της. Η μείωση των επιβατών της μετά την 11η Σεπτεμβρίου κυμαίνεται στο 10%.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ιαπωνίας JAL ανακοίνωσε ότι λόγω της κρίσης τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα αντί για κέρδη όπως αναμενόταν θα παρουσιάζουν ζημιές. Η εταιρία ζήτησε βοήθεια από την κυβέρνηση και επέβαλε επιπλέον χρήματα σε κάθε εισιτήριο για να ανταπεξέλθει στα αυξημένα ασφαλιστικά κόστη.

Η ολλανδική αεροπορική εταιρία KLM μείωσε τις θέσεις εργασίας της κατά 2.500, και ζήτησε από τους υπόλοιπους εργαζόμενους να δουλεύουν λιγότερες ώρες και να αποδεχθούν μειώσεις στους μισθούς τους. Η εταιρία ελπίζει να κερδίσει περίπου 60 εκατ. Ευρώ από τις μειώσεις των μισθών που γίνονται ακόμα και στα υψηλόβαθμα στελέχη.

Η γερμανική Lufthansa έκοψε τρεις από τις υπερατλαντικές της πτήσεις και πολλές άλλες, ανακοίνωσε ότι παγώνει τις προσλήψεις, καθηλώνει 43 αεροσκάφη της και κλείνει γραφεία της σε διάφορ αμέρη του κόσμου μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης.

Η Midway Airlines ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα σχέδια της για ανανέωση της και προχωρά σε χρεοκοπία.

Η Northwest Airlines, η τέταρτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Αμερικής, ανακοίνωσε ότι μειώνει το προσωπικό της κατά το ένα πέμπτο του ή κατά 10.000 άτομα, εκ των οποίων οι 1.000 είναι διευθυντικά στελέχη, όπως επίσης και τα δρομολόγια της κατά 20%.

Η εταιρία Rolls-Royce που φτιάχνει μηχανές αεροσκαφών μείωσε το προσωπικό της κατά 5.000, εκ των οποίων οι 3.800 είναι στα εργοστάσια της στην Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρία οι πωλήσεις θα πέσουν κατά 25% σημειώνοντας μια πτώση στις εισπράξεις ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Η βελγική Sabena αντιμετωπίζει την πτώχευση μετά από την αποτυχία της Ελβετικής Swissair να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να την εξαγοράσει. Η εταιρία ακόμα πραγματοποιεί πτήσεις μετά από την οικονομική ενίσχυση της Βελγικής κυβέρνησης, τα σχέδια της οποίας είναι να αναμορφώσει την Sabena εστιάζοντας στις κοντινές ευρωπαϊκές πτήσεις.

Η εταιρία Brothers που έχει την βάση της στο Μπέλφαστ και είναι θυγατρική της Canadian Bombardier, ανακοίνωσε 800 απολύσεις και προειδοποίησε ότι ίσως κάνει άλλες 1.100 απολύσεις την επόμενη χρονιά, πράγμα που δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο αν η κατάσταση στην αεροπορική βιομηχανία καλυτερεύσει αισθητά. Η μητρική εταιρία Bombardier ανακοίνωσε μείωση 3.800 θέσεων για αυτή την χρονιά.

Η Swisssair σώθηκε προς το παρών μετά από την κυβερνητική συμφωνία των 1,8 δισ. δολαρίων, αλλά υποχρεώθηκε να μεταβιβάσει τα δύο τρίτα του στόλου της στην εταιρία χαμηλού κόστους Crossair μεταμορφώνοντας της σε εθνικό μεταφορέα της Ελβετίας. Στις αρχές Οκτωβρίου η εταιρία ανακοίνωσε 9.000 απολύσεις.

Η United Airlines ανακοίνωσε 20.000 απολύσεις και μείωσε τα δρομολόγια της κατά 20%. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί η εταιρία θα κινδυνεύσει την επόμενη χρονιά.

Η US Airways μείωσε τις θέσεις εργασίας της κατά 11.000 και τα δρομολόγια της κατά 23%. Η εταιρία ήταν η πρώτη που θα πετούσε από το αεροδρόμιο Reagan National μετά την επαναλειτουργία του και είχε σχέδια συγχώνευσης με την United Airlines την επόμενη χρονιά.

Η Βρετανική Virgin Atlantic μείωσε τις θέσεις εργασία κατά 1.200 και σταμάτησε τα δρομολόγια της στην Αθήνα, το Σικάγο, και το Τορόντο.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024