Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ United Airlines “παγώνει” την παραγγελία 277 αεροσκαφών 737 Max 10 στην Boeing
Αερομεταφορές

Η United Airlines “παγώνει” την παραγγελία 277 αεροσκαφών 737 Max 10 στην Boeing

United

Η Airbus αποκτά μια σπάνια ευκαιρία να αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς από τον κύριο ανταγωνιστή της.

Η United Airlines απέστειλε αίτημα προς την Boeing να διακόψει την παραγωγή των αεροσκαφών 737 Max 10, τα οποία κατασκευάζονται για την εταιρεία, και θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις μέχρι να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πιστοποίηση για τη λειτουργία αυτών των αεροσκαφών από την αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία.

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία σκοπεύει να εστιάσει στην κάλυψη των αναγκών της με το μικρότερο Max 9 και το Airbus SE A321, το οποίο παράγεται από τον ευρωπαϊκό ανταγωνιστή της Boeing.

“Απαιτήσαμε από την Boeing να σταματήσει την κατασκευή του Max 10, το οποίο εκπονούσε για εμάς, και να ξεκινήσει την παραγωγή του Max 9”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της United Airlines, Scott Kirby, κατά τη διάρκεια συνεδρίου επενδυτών της JPMorgan. “Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε το Max 10 θα πάρει πιστοποίηση”, πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι μόλις το Max 10 λάβει την απαιτούμενη άδεια, η United Airlines θα συνεχίσει με την παραγγελία των Max 10.

Ο διευθύνων σύμβουλος της United Airlines επιβεβαίωσε πληροφορίες του Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία επιθυμεί να αντικαταστήσει μέρος της μεγάλης παραγγελίας της για 277 αεροσκάφη Max 10 με το A321.

“Αξιολογούμε την αγορά A321 και εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε μια οικονομικά ελκυστική συμφωνία, θα προχωρήσουμε”, ανέφερε ο Kirby. “Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχίσουμε με περισσότερα Max 9”.

Ο Scott Kirby είναι ένας από τους πιο έντονους επικριτές της Boeing μετά την αποκόλληση τμήματος (παραθύρου) της καμπίνας σε ένα 737 Max 9 της Alaska Air Group Inc. στις αρχές Ιανουαρίου. Η United, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους, προχώρησε στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας δεκάδων αεροπλάνων και ξεκίνησε μια ομοσπονδιακή έρευνα για το συμβάν. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι της Boeing είχαν παραλείψει να τοποθετήσουν τέσσερα μπουλόνια που κρατούσαν στη θέση του το παράθυρο. Ωστόσο, η United αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα με το επερχόμενο Max 10, καθώς είχε προγραμματίσει να παραλάβει τα πρώτα 200 αεροσκάφη αυτού του τύπου. Η πιστοποίηση του αεροσκάφους, που αναμενόταν να ολοκληρωθεί φέτος, έχει πλέον αναβληθεί επ’αόριστον, λόγω προβλημάτων στο εργοστάσιο της Boeing και αυξημένων ελέγχων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας και άλλες υπηρεσίες στις ΗΠΑ.

Η μετοχή της Boeing “κατρακύλισε”

Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε την Τρίτη 12 Μαρτίου κατά 4,42% (έως τις 18:30 ώρα Ελλάδος), ύστερα από δημοσίευμα των New York Times, που ανέφερε ότι η Boeing απέτυχε σχεδόν στο 40% των ελέγχων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας, όσον αφορά στη διαδικασία κατασκευής των 737 Max, ενώ ο βασικός της προμηθευτής, Spirit AeroSystems, απέτυχε στο 54% των ομοσπονδιακών ελέγχων.

Και η Southwest, που χρησιμοποιεί μόνο αεροπλάνα της Boeing, αναθεωρεί τα σχέδιά της για το πτητικό έργο του 2024, ενώ μειώνει τις προσλήψεις πιλότων κατά περισσότερο από 50% και συνοδών κατά πάνω από 60%.  Η εταιρεία ανέμενε να παραλάβει 79 αεροπλάνα MAX για φέτος – πλέον όμως εκτιμά ότι θα παραλάβει μόνο τα 46 από αυτά, ενώ δεν αναμένει να παραλάβει κανένα από τα νέα MAX 7 που ήλπιζε ότι θα παραδίδονταν φέτος.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024