Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΗ Μήλος στην κορυφή των νησιωτικών τουριστικών προορισμών
Άρθρο

Η Μήλος στην κορυφή των νησιωτικών τουριστικών προορισμών

Milos

Ο εναλλακτικός τουρισμός έχει παρουσία στη Μήλο με τη δημιουργία αναρριχητικών διαδρομών, καθώς και τη δημιουργία περιπατητικών πολιτιστικών διαδρομών (που είναι έργο σε εξέλιξη).

Δεν περνά ούτε μια μέρα δίχως να διαβάσουμε διθυραμβικά σχόλια για το νησί μας και δημοσιεύματα, που το κατατάσσουν στις υψηλότερες θέσεις αξιολόγησης ανάμεσα στα νησιά της Ελλάδας, αλλά και όλου του κόσμου! Ακόμα και κατά τη διάρκεια της περιόδου του κορωνοϊού, οι αναλογικοί δείκτες επισκεψιμότητας ήταν από τους υψηλότερους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στα παραπάνω συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες, όπως η πολύ καλή υποστήριξη από το συνεργαζόμενο μαζί μας γραφείο συμβούλων, οι εκατοντάδες επαφές με επαγγελματίες του χώρου της προώθησης τουριστικών προορισμών και πάνω απ’ όλα η απαράμιλλη ομορφιά και η ποιοτική φιλοξενία του νησιού μας. Για κάθε ημέρα που περνά καταγράφουμε ένα νέο ρεκόρ στην άφιξη επισκεπτών και βέβαια μια ακόμη αύξηση στο τουριστικό εισόδημα των κατοίκων.

Ναι, η Μήλος είναι εκεί που της αξίζει: στην κορυφή των νησιωτικών τουριστικών προορισμών!

Είναι υποχρέωση όλων μας να την κρατήσουμε σ’ αυτήν τη θέση.

Τι κάναμε μέχρι σήμερα;

Σε μια περίοδο που ο τουρισμός δοκιμάστηκε από την πανδημία, καταφέραμε να κρατήσουμε ψηλά το ενδιαφέρον των επισκεπτών και να διαχειριστούμε με επιτυχία τις προκλήσεις.

Με στοχευμένες ενέργειες τουριστικής προβολής, ταξίδια δημοσιογράφων, υποστήριξη διαφημιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, και άλλες ενέργειες συμβάλαμε στην αύξηση της επισκεψιμότητας.

Παράλληλα, με συνεχείς παρεμβάσεις στις υποδομές, κρατήσαμε το νησί πιο καθαρό, την υδροδότηση επαρκή και την συλλογή λυμάτων, ασύγκριτα καλύτερη από το παρελθόν. Και όχι μόνο:

Η επαναλειτουργία του γραφείου τουριστικών πληροφοριών στο λιμάνι του Αδάμαντα, μετά από πολυετή περίοδο αδράνειας, η προσθήκη οθονών πληροφόρησης σε αεροδρόμιο και λιμάνι, ο πίνακας ανακοινώσεων των δρομολογίων πλοίων, ή έκδοση τουριστικού χάρτη του νησιού και ο επανασχεδιασμός της τουριστικής ιστοσελίδας του Δήμου συνετέλεσαν στην καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών.

Η εκπόνηση εργασίας για τον εναλλακτικό τουρισμό και η υπό ανάθεση μελέτη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για το μέλλον. Η δημιουργία αναρριχητικών διαδρομών σε Βάνι και Χάλακα που ολοκληρώθηκε, καθώς και το έργο της δημιουργίας περιπατητικών πολιτιστικών διαδρομών που είναι σε εξέλιξη, θα τονώσουν ακόμη περισσότερο τις εναλλακτικές επιλογές στο νησί μας. Οι υποδομές για ΑΜΕΑ, καθώς και η εγκατάσταση ναυαγοσωστών σε παραλίες σίγουρα αναβαθμίζουν το επίπεδο μας.

Milos

Σε κάθε ευκαιρία οι αποφάσεις μας σχετικά με την μελλοντική τουριστική ανάπτυξη της Μήλου, ήταν ξεκάθαρες και στόχευαν αποκλειστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού μας πλούτου, καθώς επίσης στην ευημερία των κατοίκων της.

Παραδειγματικά, αναφέρουμε την υπερψήφιση της πρότασης μέσα στα πλαίσια του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για περιορισμό των τουριστικών επενδύσεων στο βόρειο τμήμα του νησιού και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου.

Επίσης σημαντική ήταν η απόφαση στα πλαίσια του προγραμματισμού λιμενικών έργων για περιορισμό στην επίσκεψη κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Αδάμαντα.

Πού θέλουμε να πάμε;

Διανύουμε μια εποχή που το μοντέλο τουρισμού στις Κυκλάδες μεταμορφώνεται, πολλά πράγματα αλλάζουν γύρω μας με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ο τόπος μας γίνεται πεδίο έλξης επιχειρηματικών συμφερόντων που, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν σχετίζονται με αυτόν, ισοπεδώνοντας περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες.

Είναι επιτακτική ανάγκη , πέρα από την κείμενη νομοθεσία, να ισχύσουν τοπικοί όροι και κανόνες που θα περιορίζουν αρνητικές ενέργειες. Στόχος όλων πρέπει να είναι η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υπηρεσιών μας ( δημόσιων και ιδιωτικών) , με την καθιέρωση κατάλληλης σχέσης ποιότητας και τιμής, και βέβαια με τον μικρότερο δυνατό αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την τοπική ζωή.

Είμαστε έτοιμοι για κάθε πρόκληση, ώστε να βελτιώσουμε τις υποδομές, και να ανταποκριθούμε ακόμα καλύτερα στις ανάγκες της καθημερινότητας που ολοένα και γιγαντώνονται, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε το καλύτερο δυνατόν τουριστικό μέλλον για το νησί μας.

+ Άρθρα

Ο κ. Αβέρκιος Γαϊτανής είναι πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Μήλου

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024